More

    Bătaie mare pe voucherele Rabla

    bucurestean

    Tichetele valorice din cadrul Programului “Rabla” din acest an vor fi foarte greu de procurat din cauza faptului că judeţului nostru îi vor fi repartizate mult mai puţine comparativ cu numărul solicitărilor deja existente. Se prognozează că în judeţ vor ajunge doar 200-250 de astfel de vouchere, în timp ce pe lista de aşteptare sunt deja înscrişi peste o mie de sătmăreni. În cel mai fericit caz, Programul “Rabla” în judeţul Satu Mare va fi funcţional din data de 10 iunie.

    Cereri multe, vouchere puţine
    După ce startul Programului “Rabla” a fost amânat de mai multe ori până în prezent, se pare că acesta va fi funcţional în judeţul nostru începând din data de 10 iunie. Singura firmă care va prelua maşinile vechi din judeţul Satu Mare înregistrată până în prezent este SC Remat SA. Directorul Marius Bucureştean ne-a declarat că firma pe care o reprezintă a depus documentaţia necesară, în prezent aceasta fiind analizată şi, dacă lucrurile vor decurge bine, începând din data de 10 iunie programul va fi funcţional şi în judeţ.
    Problema constă, însă, în faptul că în acest an numărul tichetelor valorice din cadrul acestui program vor fi mult mai puţine decât în anii precedenţi, în timp ce pe lista de aşteptare sunt înscrişi deja peste o mie de solicitanţi. “Până în prezent, avem deja înscrişi 1.050 de solicitanţi, din care circa 700 încă de anul trecut. Încă nu ştim cu siguranţă câte vouchere vom primi, dar estimăm că vor fi între 200 şi 250, într-o singură tranşă, mult prea puţine decât ar fi necesar”, a mai spus Marius Bucureştean.
    Directorul Remat a mai precizat că în judeţul Satu Mare sunt înregistrate peste 65.000 de maşini mai vechi de zece ani, iar la nivel naţional circa 3,2 milioane. Astfel că, potrivit unui calcul simplu în care este luat în considerare numărul de maşini vechi existente în judeţ raportat la cele de la nivel naţional, judeţului nostru ar fi trebuit să-i fie repartizate peste 300 de tichete valorice, lucru care, din păcate, nu se va întâmpla.”Vom da voucherele primite la primii 200-250 de solicitanţi care s-au înscris anul trecut. În acest ritm, cei care s-au înscris în acest an vor ajunge la aceste tichete valorice abia peste trei ani”, a mai spus Bucureştean.
    Va putea fi folosit un singur voucher
    Potrivit directorului Remat, valoarea unui voucher “Rabla” din acest an este de 1.500 de euro (circa 6.000 de lei), însă comparativ cu anul trecut, pentru achiziţionarea unei maşini noi va putea fi folosit doar unul singur şi nu trei, aşa cum era până acum. “Voucherul este transmisibil, adică poate fi vândut, dar va putea fi folosit doar unul singur la achiziţionarea unei maşini noi. Anii precedenţi puteau fi folosite trei astfel de vouchere, în valoare de câte 800 de euro fiecare. Acum va putea fi folosit doar unul singur, în valoare de 1.500 de euro. Consider că anii precedenţi era mai avantajos, dar se pare că programul este din ce în ce mai greu de derulat”, a mai spus Marius Bucureştean.
    Anul trecut, spre exemplu, în judeţul Satu Mare au fost distribuite doar 100 de tichete valorice deşi au fost aproape 400 de solicitări, însă au fost ani când au fost distribuite aproape 2.000 de vouchere.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE