27 May 2019
Festivalul Berii Artizanale

Confesiune

Filed under: Editorial |

După o îndelungată chibzuinţă, am decis să reiau colaborarea mea cu Gazeta de Nord-Vest. Motivul esenţial este acela că ea este creaţia celui care mi-a fost cel mai bun prieten, regretatul Ion Bledea, căruia i-am fost alături, frăţeşte, la bine şi la rău, de la început, din primele ore ale Revoluţiei din 1989, când încă libertatea presei era tehnic, financiar şi profesional la început de drum. N-aş fi crezut niciodată că îmi va fi dat să optez între două puncte de vedere ireconciliabile, în urma unor dispute între vechi parteneri, care au ajuns la concluzia că nu mai pot continua împreună. Sunt convins că există motive esenţiale pentru această ruptură, dar am sperat sincer că lucrurile vor evolua în cele din urmă în sens pozitiv. Nu pot decât să-mi asum naivitatea, dar şi regretele că uneori lucrurile pornite bine se pot sfârşi mai mult decât rău.
Sunt cât se poate de convins că vor fi destui cei care mă vor acuza că sunt duplicitar, că s-ar fi cuvenit să renunţ la orice colaborare sau să am o altă opţiune, una neutră sau cel puţin echidistantă. Oricare variantă ar fi fost posibilă, dar spun cu mândrie şi cu toată convingerea că Gazeta de Nord-Vest a fost, este şi rămâne cea mai mare realizare profesională a vieţii mele.

Astfel, am pornit din nou la drum, dar convins că strategiile redacţionale prelungite cu polemici interminabile şi jigniri oricât de justificabile duc inevitabil la suprasaturaţie şi îi îndepărtează drastic pe cititori. Ceea ce este împotriva a însăşi raţiunii de a exista al oricărui demers gazetăresc. Nu înseamnă însă că dezavuez stilul pamfletar din presă, promovat în Gazeta de Nord- Vest şi consacrat prin talentul inconfundabil al scriitorului Ion Bledea, un reprezentant de seamă al acestui gen publicistic. Preluat apoi aleatoriu.
Am hotărît, aşadar, să rămân în slujba Gazetei de Nord-Vest. Nu-mi permit nici pe departe să dau lecţii sau să par înţelept. Aş dori însă ca noua structură redacţională a ziarului meu de suflet, căreia mă alătur benevol, să înţeleagă sensul acestei confesiuni sincere. Desigur, în ultimă instanţă, opinia cititorilor este suverană, pentru că te pune întotdeauna la locul tău, judecând munca ta cu obiectivitate. Este ceea ce îmi doresc, înainte de orice.

Voicu D. Rusu

3 Responses to Confesiune

 1. felicitari v.r.pentru hotararea luata de mult asteptam acest pas,sa ai mult succes'

  Valeriu
  23 May 2013 at 09:32
  Reply

 2. Bravo, Domnule Voicu, că v-ați alăturat acestei adieri de primăvară, din cadrul ”Gazetei”.
  Cu stimă,
  Marius Chinde

  Ion Satmareanu
  23 May 2013 at 18:48
  Reply

 3. Cu putina intirziere ma alatur celor care te -au felicitat pentru hotarirea luata. In mod special insa, Confesiunea cu care ti-ai exprimat hotarirea m-a facut sa re-traiesc perioade din viata in care am avut privilegiul si onoarea sa-mi fiti prieteni, atit to cit si mai ales Bledea, Din anii facultatii pina in ziua in care m-ai sunat in State … Doua zile mai tirziu ne-am revazut in imprejurari ireale pentru puterea mea de acceptare. Un lucru l-am simtit impreuna insa, coloana vertebrala a gazetei nu mai era aceeasi. O buna vreme mai tirziu am realizat ca pierderea lui Bledea a afectat consistenta din maduva coloanei. Incercarile de transplant se pare ca nu au reusit 100%, Hotarirea ta de a reveni la redactie cred ca este bineventa intrucit compatibilitate cu maduva lui Bledea este perfecta. Sper ca atit cititorii cit si colegii vechi si noi sa realizeze asetul pe care il reprezinti. Succes Gazetei, succes redactiei, success tie.
  Emil Iftode, Paramus, SUA

  Emil Iftode
  8 July 2013 at 09:50
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *