25 April 2018

Cum comentaţi faptul că minorităţile naţionale propun republică parlamentară?

Filed under: Sondaj |

Viorel Coman, 33 de ani, jurist: “Nu prea ştiu ce să spun despre propunerea grupului minorităţilor naţionale ca România să devină republică parlamentară. Nu cred, totuși, că se va reuşi acest lucru, întrucât se vor opune cei de la PNL, mai ales că preşedintele liberalilor Crin Antonescu nu doreşte să fie sub controlul Parlamentului. Aşa cum se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene, unde preşedintele are doar o funcţie simbolică.”

Eniko Feher, 34 de ani, economist: “Nu sunt de acord ca România să devină republică parlamentară întrucât parlamentarii vor putea conduce ţara cu o mână de fier, iar preşedintele şi premierul se vor afla sub controlul lor. Însă, cred că e mult mai democratic ca România să fie o republică semiprezidenţială, în care preşedintele să fie ales în continuare de popor.”

Ştefan Radu, 35 de ani, şofer: “Cred că principalele puncte la revizuirea Constituţiei ar trebui să fie delimitarea atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului pentru a nu mai exista scandaluri, cum au fost cele dintre Băsescu şi Tăriceanu sau cele dintre Băsescu şi Ponta din vara lui 2012. Şi îmi doresc ca preşedintele să fie ales în continuare tot de popor.”

Virgil Mocan, 43 de ani, şomer: “Sunt de acord cu propunerea minorităţilor naţionale ca România să devină o republică parlamentară. Mai ales că, şi în timpul campaniilor electorale, pentru funcţia de preşedinte al statului au fost foarte multe scandaluri între candidaţii pentru cea mai importantă funcţie din stat. Iar în cazul în care va fi republică parlamentară, atunci partidul care obţine majoritatea în Parlament poate să dea şi candidatul la Preşedinţia ţării, urmând a fi votat de către parlamentari.”

Silviu Barbu, 25 de ani, student: “Sunt sceptic în privinţa propunerii grupului minorităţilor naţionale ca România să devină republică parlamentară. Mai ales că nici oamenii nu sunt de acord, întrucât nimeni nu doreşte să se întoarcă în vremuri de tristă amintire, când un om conducea ţara de unul singur.”

Lavinia Stan, 44 de ani, casnică: “Nu sunt deloc interesată de faptul că România ar putea fi republică parlamentară. Am eu probleme mai importante decât să dezbat dacă este bine sau nu ca ţara să se afle sub controlul Parlamentului.”

Dragoş Niţu, 38 de ani, agent comercial: “După părerea mea, nu cred că ar fi rău ca România să fie republică parlamentară. Iar atunci nu vor mai fi conflicte între preşedinte şi premier sau între şeful statului şi parlamentari. “

Gheorghe Muntean, 65 de ani, pensionar: “Nu îmi doresc deloc ca România să fie republică parlamentară. După părerea mea, cred că este mai bine ca România să fie o republică semiprezidenţială aşa cum este în prezent, în care şeful statului să fie ales de către cetățeni, şi nu doar de către parlamentari.”

2 Responses to Cum comentaţi faptul că minorităţile naţionale propun republică parlamentară?

 1. Interesul pt. republica parlamentara NU este al MINORITATILOR. Corect spus este al minoritati MAGYARE, care, la un moment "propicece" ar conditiona sprijinul politic pt. formarea guvernului la schimb cu pozitia de Preseinte al Romaniei sau a obtinerii a functiei de prim-ministru!!!!!

  NU va imbatatii cu apa rece.

  Yoska
  16 mai 2013 at 02:34
  Răspunde

 2. Iliescu & Basescu , presedinti cu cate 2 mandate ar trebui să ne fi convins DEFINITIV si IREVOCABIL ca ambiguitatile romanesti cum ca suntem republica prezidentiala sau semiprezidentiala , sau cum ca presedintele ar fi SEFUL STATULUI (ca olteanul pe tarlaua sa şi pe urma peste tot unde s-nvarte si trebuie sa se descurce) nu se mai TOLERA! Deci prin noua Constitutie a Romaniei trebuie stabilit ca Romania este o REPUBLICA PARLAMENTARA !Parlamentul Romaniei alege si desemneaza Presedintele Romaniei , iar presedintele Romaniei desemneaza pe primul ministru. Iar guvernul propus de primul ministru,in ansamblu, respectiv fiecare ministru in parte trebuie sa fie votat de parlament cu o majoritate de voturi. Si nu cu o majoritate simpla de 50%+1 vot, ci cu 2/3 din totalul parlamentarilor prezenţi la vot. Vi se pare complicat ? Poate. Dar sigur este BENEFIC pentru ca alegerile să fie urmate de numirile juste, iar persoanele desemnate sa nici nu se gandeasca la … fentarea poporului! In interesul lor pur personal si, eventual al acolitilor lor!

  Mares Stefan
  18 mai 2013 at 19:47
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *