More

    Grevă spontană la Poștă

    posta
    Oficiile poștale din zona urbană a județului Satu Mare au fost închise ieri, între orele 10.00 și 12.00, în semn de solidaritate cu protestele din Bucureşti, astfel că poştaşii nu au desfăşurat activitate cu publicul la ghişeu. Din acest motiv, opt oficii poștale și un ghișeu din județul Satu Mare au fost închise timp de două ore. Poștașii au protestat împotriva intenției conducerii Companiei Poșta Română de a reduce norma de lucru de la 8 la 6, respectiv la 4 ore pentru unii factori poștali.

    Peste 130 de poștași sătmăreni afectați

    O parte dintre salariații Poștei Române din mediul urban al județului nostru s-au hotărât ieri să recurgă la o acțiune spontană de protest, în semn de solidaritate cu colegii din țară, datorită faptului că administrația Companiei continuă să ia niște măsuri abuzive asupra salariaților legat de diminuarea normelor de lucru cu două până la patru ore, ceea ce înseamnă automat reducerea salariilor până la 50%. Astfel că ieri opt oficii poștale și un ghișeu din zona rurală a județului Satu Mare au fost închise între orele 10.00 și 12.00.

    Președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Satu Mare, Trandafir Tripon, a precizat că, deși sindicatul pe care îl reprezintă a încercat în mai multe rânduri să intervină împotriva acestor decizii, nu s-a reușit acest lucru din cauza faptului că nu a mai existat dialog social încă din luna ianuarie a acestui an. “Administrația a hotărât să facă totul unilateral, fără să consulte sindicatele. Acesta este motivul pentru care angajații din Poșta Română protestează. Acțiunile de protest au început luni la București și continuă și azi (n.r. – ieri). Și la Cluj au început azi de dimineață, lucru care, în cele din urmă, s-a întâmplat și la Satu Mare, pentru că știm că și pe noi ne așteaptă același lucru. În scurt timp urmează a fi eliberate actele adiționale pentru diminuarea programului de lucru, pe care urmează să le semnăm”, a precizat Trandafir Tripon. Deciziile administrației Companiei Poșta Română ar urma să afecteze 134 de poștași sătmăreni, respectiv 90 din mediul rural și 144 din cel urban, din cei 487 de angajați existenți în județ.

    Liderul de sindicat a mai adăugat că au fost închise doar oficiile poștale, activitatea de distribuire a pensiilor (ieri fiind zi de pensii) și a corespondenței nefiind afectată de acțiunea de protest a poștașilor sătmăreni. De asemenea, a mai precizat că nu sindicatul a organizat această acțiune, ci a fost o grevă spontană și că, cel puțin azi, activitatea oficiilor poștale nu va mai fi întreruptă.

    Sătmăreni derutați

    Neștiind despre acțiunea de protest a poștașilor, mai mulți sătmăreni s-au prezentat la oficiile poștale cu diferite treburi, însă au constatat că ușile sunt închise. Era lipit doar un afiș prin care cei interesați erau informați despre perioada și motivele grevei.

    Sătmărenii care au venit în prima oră a grevei nu au mai așteptat, însă cei care au ajuns la oficiile poștale după ora 11.00 s-au așezat la rând, deși afară ploua destul de tare. “Am venit să-mi iau pensia, dar nu știam că este închisă Poșta. O să aștept până se deschide, numai că ar fi trebuit să anunțe să nu stăm în ploaie”, ne-a spus un pensionar. O altă femeie, care era așezată la rând, a spus că nu le poartă pică poștașilor pentru că au oprit lucrul timp de două ore, afirmând că și aceștia trebuie să își rezolve problemele într-un fel.
    În cele din urmă, la ora 12.00 fix, oficiile poștale din orașele județului Satu Mare au fost deschise, iar activitatea a revenit la normal.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE