More

    Ministrul Grapini, în vizită la obiectivele turistice din judeţ

    ministrul-grapini-luna-ses

    Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, însoţit de preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a Partidului Conservator, Cristian Smadu, a efectuat, ieri, un tur al investiţiilor din turism în curs de derulare în judeţul Satu Mare. De la Negreşti-Oaş la Noroieni, apoi la Beltiug şi Mihăieni, ministrul a luat pulsul proiectelor de infrastructură judeţeană. Pentru că resursele financiare sunt reduse, Grapini propune autorităţilor locale să acceseze în continuare fonduri europene, dar şi să implementeze parteneriate public-private.

    Sprijin pentru Luna Şes
    Grapini a poposit încă înainte de ora 9.00 la Negreşti-Oaş, acolo unde a fost întâmpinată de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Mircea Govor, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, directorul executiv al ADI Luna Şes, Nicolae Bura, fostul parlamentar Gheorghe Ciocan, consilieri locali, dar şi de interpreta de muzică populară Maria Tripon şi ansamblul condus de aceasta. Demnitarul a primit în dar o păpuşă oşenească, dar şi tradiţionala zgardă oşenească pe care a ales să şi-o pună la gât în locul perlelor scumpe. Alături de autorităţile locale, ministrul a urcat apoi până la staţiunea turistică Luna Şes, acolo unde fostul primar al Negreştiului, Nicolae Bura, i-a prezentat istoricul proiectului, dar şi stadiul acestuia. Grapini a cerut conducerii Consiliului Judeţean să depună un memoriu care să cuprindă etapizat fiecare investiţie efectuată la Luna Şes, dar şi ce lucrări mai trebuie efectuate. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, i-a arătat că mai este de finalizat aproximativ 30% din proiect, iar cu ajutorul unui sprijin financiar din partea Guvernului, din iarnă se va putea schia la Luna Şes. De la Luna Şes ministrul s-a oprit la un popas, unde a degustat bunătăţi tradiţionale din Oaş, iar de la ora 12.00 demnitarul a participat la deschiderea oficială a aqua-parcului de la Noroieni.

    Dezamăgită de proiectul Băilor Beltiug
    Următorul popas a fost în comuna Beltiug, acolo unde i s-a prezentat stadiul lucrărilor de la parcul balnear. Grapini s-a arătat circumspectă în ceea ce priveşte finalizarea investiţiei de la Beltiug. “Despre proiectul de la Beltiug încă nu pot să mă pronunţ. Aştept să se facă din partea Consiliului Judeţean şi a Primăriei un memoriu, să vedem. Mi se pare o mare neglijenţă să porneşti din 1994 un proiect şi să-l abandonezi având în vedere resursele naturale. Eu, întotdeauna, leg acest lucru pentru că dacă se făcea o investiţie inteligentă şi o promovare trebuia să ştim de atâta timp şi să se investească în aceste zone. Pentru că auzim că avem sute de pivniţe, că avem apă termală şi totuşi laşi o clădire să se risipească. Plec cu un gust amar de aici şi mai puţin optimistă, dar au variante. Nu am înţeles de ce dacă s-au luat trei milioane de euro pe Phare pentru infrastructură nu s-a continuat în perioada 2007-2013 cu un program finanţat de la Uniunea Europeană, pentru că puteam să atragem fonduri europene să fie gata hotelul şi bazinul. Există sigur şi şansa ca acum pe 2014-2020 să se scrie un proiect de finanţare şi co-finanţarea să vedem cum o rezolvăm, fie de la autorităţile locale, fie printr-o planificare pentru anul 2014. Ideea unui parteneriat public-privat depinde de autoritatea locală”, a precizat ministrul Grapini.

    Mii de şantiere în ţară
    Întrebată despre un sprijin concret cu privire la proiectele de infrastructură din judeţul Satu Mare, ministrul Grapini s-a arătat reticentă, mai ales din cauza faptului că în ţară sunt mii de şantiere deschise, iar fondurile sunt reduse. “Despre sprijinul ministerului pe care îl conduc nu pot să mă pronunţ. Avem foarte multe proiecte deschise, foarte multe şantiere. Avem sute de milioane de euro să închidem. În total în România sunt peste 3.000 de şantiere deschise şi îmi este greu să mă pronunţ acum. După ce le colectăm pe toate şi le analizăm ca oportunitate, dar şi ca impact economic social, după aceea pot să mă pronunţ”, a concluzionat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.

    Lorena Georgi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE