More

    Primarul Dorel Coica mizează pe proiectele europene

    coica

    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu contează pe eventualele fonduri care ar urma să vină din partea Guvernului României, preferând să mizeze pe fondurile provenite de la Uniunea Europeană. În acest sens, edilul şef sătmărean a precizat că a purtat o serie de discuţii cu comisarii şi raportorii europeni la Bruxelles. De asemenea, autorităţile judeţene şi locale din Satu Mare, Bihor, Timiş şi Arad au convenit asupra unui plan de dezvoltare comun, în colaborare cu alte patru judeţe de graniţă din Ungaria.

    Vizită la Bruxelles şi Amsterdam
    Primarul Dorel Coica a precizat că a purtat o serie de discuţii cu comisari şi raportori europeni pe marginea viitoarelor teme de finanţare din fonduri europene, întâlniri facilitate de europarlamentarii PSD Ioan Mircea Paşcu şi Corina Creţu. Edilul şef sătmărean a precizat că anumiţi comisari şi raportori europeni s-au arătat dezamăgiţi de nivelul de absorbţie al fondurilor europene pentru anii 2007 – 2013, îndemnând România să urmeze modelul Poloniei, care a reuşit să obţină un grad de absorbţie de 80%. “Am discutat foarte mult pe zona metropolitană şi, într-adevăr, proiectul nostru va fi benefic. Am vorbit şi despre proiectele transfrontaliere. Eu nu contez pe banii de la guvern, contez foarte mult pe aceste proiecte cu finanţare europeană. Sunt foarte optimist pentru proiectele pe care le vom derula în viitor”, a declarat Dorel Coica. Conform aceleiaşi surse, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii din judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş au căzut de comun acord şi au decis să meargă pe patru paliere de dezvoltare. “Unul din paliere este infrastructura. Noi, municipiul Satu Mare, vom dezvolta infrastructura în oglindă cu municipiile corespunzătoare din Ungaria. Vom merge pe reabilitare termică. Vom merge pe partea socială, aici incluzând cămine de bătrâni, şcoli, spitale şi reabilitare a monumentelor istorice”, a arătat edilul şef sătmărean.

    Lucrări în toi în Satu Mare
    Primarul municipiului Satu Mare a trecut în revistă stadiul unor lucrări aflate în fază de proiect sau în fază de execuţie. “Se lucrează în continuare la linia de centură internă, cea pe lângă Lazuri, pe lângă Gorunului. Deja din cei aproape trei kilometri care trebuiau făcuţi, s-au făcut 1,9 kilometri. În zilele următoare voi face şi o vizită de lucru în teren pentru a vedea cum decurg lucrările. Vrem ca până în toamnă să putem termina lucrările şi să deviem circulaţia, să scoatem traficul greu din oraş. De asemenea, am început reabilitarea trotuarelor în Carpaţi I, Carpaţi II şi Micro 17, o să coborâm şi pe partea dreaptă, prin centru, sunt câteva mii de metri de trotuare pe catre le vom reabilita, fonduri avem la dispoziţie. Am primit tot mai puţine reclamaţii pe site-ul Primăriei Satu Mare şi pe pagina mea de Facebook vizavi de circulaţia în oraş. Dacă mai sunt probleme rog sătmărenii să mi le semnaleze. Noi suntem pregătiţi tot timpul pentru a interveni”, a afirmat Dorel Coica.

    Război împotriva huliganilor
    Edilul şef sătmărean a taxat în termeni duri ultimele distrugeri provocate de unii sătmăreni, precizând că până la sfârşitul acestui an vor fi puse în funcţiune zeci de camere de filmat, prin intermediul cărora se vor monitoriza cele mai fierbinţi zone din municipiu. “Suntem oameni civilizaţi, haideţi să încercăm să îi oprim pe vandali. Se sparg bucăţi de marmură în centru. Nu foarte uşor se pot sparge aceste bucăţi de marmură, decât dacă te ocupi în mod special de ea. A fost vandalizat şi acel trenuleţ din Grădina Romei. Avem tratative cu Ministerul Transporturilor pentru a aduce o altă locomotivă pentru a-i da drumul. Trebuie să ne protejăm averea noastră, să nu fim delăsători. În momentul în care sătmărenii văd că se comit astfel de distrugeri, îi rog să sune la 112. Suntem în fază de clarificare cu proiectul celor 66 de camere, vom avea o monitorizare în tot oraşul, şi vom putea interveni mult mai rapid. Sper ca din acest an să putem implementa acest proiect. O să căutăm să suplimentăm numărul acestor camere, pentru a acoperi tot oraşul.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE