More

    Primăvară bogată în evenimente culturale la Carei

    dans

    O nouă ediţie a Festivalului BEST FEST – Primăvara culturii careiene a avut loc pe parcursul ultimelor trei săptămâni în municipiul Carei. Peste 20 de evenimente culturale de înaltă ţinută, respectiv expoziţii, concerte, spectacole de teatru şi de dans, au avut loc în cadrul ediţiei din acest an a festivalului. BEST FEST 2013 a debutat în 9 mai cu inaugurarea plăcuţelor cu poeţi reprezentativi din Uniunea Europeană şi o expoziţie în aer liber cu imagini din cele mai frumoase oraşe ale Europei Unite. Evenimentele culturale au fost vizionate de spectatori de toate vârstele, tot mai mulţi tineri fiind atraşi de spectacolele de teatru şi muzică de toate genurile. Pe lîngă aceştia, la Carei au sosit şi persoane din alte localităţi, care au asistat la manifestări şi au vizitat apoi expoziţiile din Castelul Karolyi. În continuare, prezentăm câteva din cele mai reuşite manifestări din cadrul BEST FEST 2013.

    Gală de dans cu succes la public
    Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei a fost neîncăpătoare în 16 mai pentru publicul numeros format din rude, prieteni, colegi şi profesori ai celor ce au evoluat, dar şi din oameni care pur şi simplu apreciază dansul. Direcţia de Cultură a municipiului Carei în colaborare cu Centrul Cultural Carei au organizat Gala Dansului, eveniment care s-a desfăşurat în cadrul festivalului BEST FEST – Primăvara culturală careiană. Spectacolul a fost susţinut de mai multe grupe de elevi ale şcolilor de dans Magic Dance de la Centrul Cultural Carei, instructor Raluca Păvăluc, Lead & Follow din Carei, instructor Bagossi Zoltan, Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Carei, instructor Raluca Păvăluc, şi invitaţii speciali din Satu Mare, elevii secţiei de balet a Liceului de Artă Aurel Popp şi ai Şcolii Modefit Studio pregătiţi de profesorul Ana Macovei.
    Programul a conţinut balet, dans modern, dans contemporan şi dans de societate. Tinerii dansatori au realizat o fascinantă incursiune în lumea dansului, aducând în prim plan stiluri precum swing, vals vienez, vals lent, mambo, samba, cha-cha, quick step, tango, lambada, rumba, dans oriental, dans modern şi balet. Pe lângă momentele susţinute cu grupurile, au fost şi dansuri solo. Evoluţiile dansatorilor au fost răsplătite cu ropote de aplauze de către spectatori.

    jazz

    Un recital de jazz de neuitat
    Vineri, 17 mai 2013, începând cu ora 18.00, în Sala Cavalerilor din Castelul Karolyi a avut loc un extraordinar concert de jazz susţinut de duetul format din Pely Barnabas & Sarik Peter, doi muzicieni extrem de apreciaţi din Budapesta. Cei doi, cu toată că abordează stiluri diferite, au reuşit să creeze o atmosferă de neuitat, abordând piese din genuri diferite, combinând jazz-ul cu muzica pop şi alte influenţe. De asemenea, au interpretat şi câteva piese cunoscute ale trupei United. Dincolo de interpretarea impecabilă, aceştia au întreţinut atmosfera cu mici glume pe care le-au presărat de-a lungul concertului. Publicul, extrem de impresionat, a cerut trei ”bis-uri”, cântăreţii revenind cu drag, astfel prelungindu-se distracţia cu mai bine de o jumătate de oră faţă de timpul care era alocat iniţial concerului. Cei doi interpreţi au mulţumit la final publicului şi organizatorilor pentru invitaţie şi pentru primirea călduroasă de care au avut parte la Carei.

    fanfara

    Concert de muzică de promenadă
    Careienii care s-au plimbat duminică, 19 mai 2013, la ora 18.00, prin parcul dendrologic au putut asista la un concert de muzică de promenadă susţinut de fanfara Blaskapelle Pro Blassmusik din Foieni, Urziceni şi Cămin, condusă de dirijorul Czier Zsolt. Timp de mai bine de o oră, cei aproximativ două sute de spectatori au putut asculta atât muzică de promenadă cât şi adaptări după melodii celebre precum Stayin’ Alive, You raise me up, Dragostea din tei, Y.M.C.A, One moment in time, Gloria şi multe altele. Vremea frumoasă şi muzica de calitate au contribuit la crearea unei atmosfere mai mult decât plăcută în parcul din Carei în cea de-a douăsprezecea zi a festivalului BEST FEST – Primăvara culturală careiană.

    Călătorie imaginară în atmosfera anilor ‘80
    Direcţia de Cultură a municipiului Carei şi Centrul Cultural Carei vă invită azi la o călătorie imaginară în timp. Mai precis în anii ‘80. Elevii secţiilor de muzică uşoară, dans modern şi teatru de la Centrul Cultural Carei vă pregătesc surprize muzicale, dansuri şi o scenetă de teatru care au ca temă de inspiraţie momente din viaţa de zi cu zi din perioada anilor ‘80. Evenimentul intitulat Anii ‘80 – What a feeling! va avea loc azi, cu începere de la ora 18.00, în faţa fostului cinematograf din parcul dendrologic. În caz de vreme nefavorabilă spectacolul se va ţine în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi. Regia artistică este asigurată de Adrian Ştefănuţi, intrarea fiind liberă.

    Final reuşit de festival
    BEST FEST va continua marţi cu o expoziţie de carte cu autograf, organizată de Biblioteca Municipală, care se va desfăşura începând cu ora 16.00, în Sala Cavalerilor din Castelul Karolyi. Începând cu ora 16.30, în Sala de expoziţii a castelului va avea loc anunţarea titlurilor cărţilor preferate ale careienilor desemnate în urma sondajului realizat recent în municipiu, iar de la ora 17.00, în aceeaşi locaţie, se va desfăşura premierea câştigătorilor concursului de creaţie literară Balla-Fényi (III).
    Festivalul se va încheia miercuri, cu un spectacol de cabaret în limba maghiară cu Teatrul M.M. Podim din Oradea, care va începe la ora 18.00 în Sala Cavalerilor. Festivalul BEST FEST – Primăvara culturală careiană a fost organizat de Centrul Cultural, Muzeul Municipal, Centrul de Promovare a Turismului Cultural şi Biblioteca Municipală Carei, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Carei.

    Szasz Lorand

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE