More

    PS Iustin Sigheteanu, distins cu titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare”

    episcop1
    episcop2episcop4

    PS Iustin Sigheteanu, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a fost distins ieri cu titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare”. Titlul i-a fost înmânat de primarul Dorel Coica după Liturghia Arhierească oficiată la biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, cu ocazia hramului acesteia. De asemenea, au fost premiaţi şi laureaţii concursului “Bucuria de a fi creştin”, organizat de parohia gazdă.

    Arhiereul, întâmpinat de autorităţile locale
    Episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului a fost întâmpinat la intrarea în biserică de primarul Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, city-managerul Dan Băbuţ, precum şi de un sobor de preoţi, printre care preotul vicar al Episcopiei, Vasile Augustin, protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, protopopul de Oaş, Mihai Feher, şi preoţii parohi ai celor trei parohii din cadrul bisericii. Primarul i-a urat arhiereului bun venit, după care s-a intrat în biserică, unde erau deja adunaţi peste 300 de credincioşi, şi a fost începută Liturghia Arhierească.
    Pe parcursul desfăşurării slujbei religioase, biserica s-a umplut, astfel că peste o mie de credincioşi au fost martori la acest eveniment important din cadrul parohiilor bisericii “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, care şi-a sărbătorit ieri hramul. Alături de credincioşi, în afară de cei mai sus enumeraţi, la slujbă au mai fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor şi consilierul eparhial Mircea Leţiu.

    1.700 de ani de Europă creştină
    În predica sa, PS Iustin Sigheteanu a făcut referire la activitatea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena care ne-au lăsat azi o Europă creştină. De asemenea, a mai adăugat faptul că în acest an se împlinesc 1.700 de ani de când împăratul Constantin a dat edictul de libertate a creştinismului. Împăratul Constantin, care a reuşit să învingă armata rivalului său având arborat semnul Sfintei Cruci, a convocat primul Sinod Ecumenic, în anul 325, în cadrul căruia cei 318 sfinţi părinţi participanţi au combătut erezia lui Arie şi au elaborat primele articole din Simbolul Credinţei, care au rămas la fel până azi.
    La rândul său, împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin, a descoperit lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos, devenind astfel primul arheolog creştin din istorie. “Împăratul Constantin a lăsat în urma sa o Europă unită prin creştinism, o Europă a dreptăţii, de aceea biserica îi cinsteşte atât pe el cât şi pe mama sa în ziua de 21 mai”, a mai spus arhiereul.

    Premierea celor mai buni elevi
    După ce protopopul Ioan Socolan a mulţumit episcopului pentru vizita sa în această parohie, s-a trecut la premierea câştigătorilor concursului “Bucuria de a fi creştin”, organizat de reprezentanţii bisericii gazdă pe trei secţiuni: poezie, icoane şi eseu. La festivitatea de premiere, în faţa altarului a urcat şi primarul Dorel Coica. Astfel, la secţiunea “poezie”, locul întâi a fost câştigat de eleva Andreea Stanciu, fiind urmată pe următoarele două locuri de Dorin Meghişan şi Alexandru Orha, secţiunea “icoane” a fost câştigată de Andrada Achim, fiind urmată de Esedra Pop şi Ioan Mariş, în timp ce secţiunea “eseu” a fost câştigată de Maria Ileana Zanga, fiind urmată de Andreea Lung şi Tudor Iosif, premiul special la această secţiune fiindu-i atribuit Denisei Dumitru.
    Elevii premiaţi au primit câte o diplomă cu semnăturile episcopului, a protopopului şi a primarului, precum şi câte un premiu în bani din partea Primăriei municipiului Satu Mare.

    Acordarea înaltei distincţii
    S-a trecut apoi la cel mai important moment al zilei de ieri, şi anume acordarea distincţiei de “Cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare” episcopului Iustin Sigheteanu ca semn de recunoştinţă pentru întreaga sa activitate ecumenică. Primarul Dorel Coica a dat citire hotărârii Consiliului Local privind acordarea titlului, după care i-a înmânat episcopului diploma care consfinţeşte acest lucru. PS Iustin Sigheteanu a mulţumit pentru distincţia primită, declarând că este al treilea arhiereu care o primeşte după Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi ÎPS Justinian Chira, episcopul de Maramureş şi Sătmar.
    De asemenea, PS Iustin Sigheteanu a propus ca Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena să devină patronii spirituali şi protectorii municipiului Satu Mare, iar Sfântul Ioan Botezătorul, a judeţului nostru. Cuvinte de mulţumire la adresa activităţii episcopului Iustin Sigheteanu a mai rostit şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care a mai spus că atât el personal, cât şi vicepreşedintele Mircea Govor apreciază ceea ce arhiereul a făcut până acum pentru judeţul Satu Mare. La final, a fost făcută o fotografie de grup atât cu oficialităţile cât şi cu elevii premiaţi.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE