27 April 2018

Scandalul fraudării examenelor de la Frontieră ia amploare

Filed under: Locale |

giurea

Scandalul legat de fraudarea examenelor de departajare susţinute în vara anului 2011 la nivelul sectoarelor Poliţiei de frontieră din judeţul nostru începe să ia amploare. Șase ofițeri superiori din cadrul fostului Inspectorat Județean al Poliției de Frontieră Satu Mare sunt vizați de ancheta demarată de lucrătorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Satu Mare. La nivelul DGA au fost înregistrate până acum 22 de sesizări penale împotriva celor care au introdus codurile din semne de punctuație în chestionarul de examen.

Șase ofițeri superiori cercetați de DGA
În urma celor 22 de sesizări penale înregistrate, DGA Satu Mare a început cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Au fost luați în vizor președintele comisiilor de examinare alcătuite la nivelul fiecărui sector, fostul adjunct al șefului IJPF Satu Mare, comisarul șef Tiberiu Gim Giurea, respectiv ceilalți membri ai comisiilor: comisarul șef Ovidiu Volcovinschi, comisarul șef Pavel Nemeș, comisarul Claudiu Miliador Dobşe, comisarul Emil Frunză și subcomisarul Ionel Stroi. Potrivit unor surse judiciare, la cerința expresă a comisarului șef Tiberiu Gim Giurea, din comisiile de examinare au făcut parte și cadre ale Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Satu Mare, care au devenit astfel părtașe la fraudarea examenelor de departajare a agenților, susţinute în vara anului 2011.
DGA continuă cercetările în baza delegației primate de la procuror. În aceste zile au fost audiați zeci de martori care au cunoștință despre starea de fapt. În cazul în care anchetatorii vor reuși să demonstreze că respectivul cod format din semne de punctuație a fost comunicat contra unor sume de bani, membrii comisiei de examinare vor fi acuzați și de acte de corupție. Astfel, în funcție de rezultatul cercetărilor, dosarul va fi preluat fie de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, fie de Direcția Națională Anticorupție.

DGA a confirmat fraudarea
Reamintim că în cursul lunii aprilie, Gazeta de Nord-Vest a dezvăluit faptul că chestionarul examenului pentru departajare a agenţilor la SPF Petea, organizat în iulie 2011, conţine un cod, alcătuit din semne de punctuaţie, care permite obţinerea cel puţin a notei 7.50. Ancheta realizată de Direcţia Generală Anticorupţie a demonstrat că şi celelalte două chestionare folosite la examenele organizate la nivelul celorlalte sectoare PF conţineau acelaşi cod. Lucrătorii DGA Satu Mare au început cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Potrivit unor informaţii vehiculate imediat după susţinerea examenelor în iulie 2011, mai mulţi agenţi slab pregătiţi din cadrul IJPF Satu Mare ar fi dat diferite sume de bani, cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro, pentru a obţine codul alcătuit din semne de punctuaţie, lucru care le-a permis să promoveze examenele prin fraudă şi să-şi păstreze astfel locurile de muncă.
Nu este exclus ca aceeași metodă de fraudare cu ajutorul codurilor formate din semne de punctuație să fi fost folosită și la alte examene organizate anii trecuți la nivelul IJPF Satu Mare. Numai așa s-ar putea explica faptul că efectivul IJPF Satu Mare s-a umplut de rubedeniile cadrelor de conducere și ale protejaților acestora.

Szasz Lorand

5 Responses to Scandalul fraudării examenelor de la Frontieră ia amploare

 1. la noi

  ca in congo

  bongo bongo

  congo congo

  Pongo
  17 mai 2013 at 16:38
  Răspunde

 2. sipi care nici nu era in sala

  APOSTOLU GHEORGHE
  18 mai 2013 at 08:31
  Răspunde

 3. Ati uitat de slugile lui Giurea, Costinas si Dobocan care au facut jocurile la Halmeu respectiv Carei

  manu
  21 mai 2013 at 16:22
  Răspunde

 4. referitor la examene, tre sa faceti diferenta dintre un ag care vine din scoala si ia nota 6 sau 6,5 si un ag.sef.pr.care numai avea nici un chef de invatat si a luat la ex nota 9 sau9,5. dupa voi cine e mai pregatit???

  lio
  11 iunie 2013 at 15:42
  Răspunde

 5. Hello, I would like to subscribe for this website to take
  hottest updates, so where can i do it please help out.

  Here is my homepage :: print advertising future (Jackson)

  Jackson
  26 februarie 2014 at 16:52
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *