23 May 2019
Festivalul Berii Artizanale

Senatorul Marian și isprăvile lui (I)

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

valer-m

 Actualul senator de Satu Mare, Valer Marian, a făcut și desfăcut afaceri, trocuri politice, a servit interese oculte, a dus lupte împotriva unor oameni politici sau de afaceri. Nimic rău pentru un jurnalist. Însă în cazul lui Valer Marian toate aceste afaceri au servit strict interesele sale personale, iar campaniile de presă le organiza folosindu-se de experiența năravurilor căpătate pe vremea regimului comunist în calitate de procuror. Dibăcia lui Valer Marian de a crea situații și a provoca oamenii să greșească este antologică în rândul victimelor sale. În timpul unor documentări pentru realizarea unor anchete jurnalistice am dat de zeci de oameni politici și de afaceri care vorbesc cu groază de „contactele” avute cu fostul director al Gazetei de Nord-Vest. Printre victimele lui Valer Marian se numără și fostul edil al orașului Satu Mare, Horea Anderco.

Tehnici și metode de a-l înfunda pe Horea Anderco
Povestea lui Horea Anderco a început atunci când a refuzat o „colaborare” cu firma care edita la vremea respectivă Gazeta de Nord-Vest, controlată de facto și de iure de Valer Marian. Imediat după opoziția fostului edil în publicația condusă de actualul senator au apărut o serie de articole denigratoare. În prima etapă nu s-a întâmplat nimic, autoritățile care au fost sesizate pe căi oculte de Valer Marian (în loc să transmită oficial, în numele publicației o adresă către parchet, ex-jurnalistul apela la foștii săi colegi procurori), nu au reacţionat,   dosarele lui Anderco s-au dovedit farsele unui ziarist fără scrupule.

Cum Valer Marian considera că primarul Anderco trebuie pedepsit exemplar, fostul director al GNV a recurs la o serie de artificii tipice activității procurorilor comuniști. A căutat și a găsit un om slab de înger, care strâns cu ușa  poate face declarații incriminatoare la adresa lui Horea Anderco. După un adevărat inventar al angajaților de la Primăria Satu Mare, Valer Marian și-a găsit omul bun pentru a duce planul diabolic până la capăt. Astfel, un funcționar public, angajat la Administrația Piețelor, a devenit victima sigură a războinicului ex-ziarist. În prima etapă omul-unealtă a lui Valer Marian a fost băgat în cerneală, fiind acuzat de te miri ce afaceri ilicite. Funcționarul public a rezistat. O săptămână, două, trei, dar nu a fost slăbit de ex-procuror până nu a venit „să se împrietenească” cu Valer Marian. „L-am fezandat” – povestea jurnalistul pentru câțiva colegi de breaslă din București la o masă organizată la Cabana Noroieni. Ca perversiunea senatorială să fie la înălțime „binefăcătorul” petrecerii a fost nimeni altul decât funcționarul public de la Administrația Piețelor Satu Mare.  Monomul „fezandat” în limbajul procurorului comunist înseamnă că l-a determinat pe omul-unealtă să depună o declarație în defavoarea lui Horea Anderco. Cu alte cuvinte un funcționar public de la Primăria Satu Mare a fost șantajat și obligat până la urmă să depună o mărturie mincinoasă în urma căreia fostul primar al orașului a și fost arestat. Paralel cu aceste mașinațiuni, Valer Marian a făcut presiuni și pe plan politic.

Indiferent de faptul că victima a fost achitată, reangajată la primărie, bașca a câștigat și un proces împotriva statului român, Valer Marian s-a simțit satisfăcut pentru că a reușit să înfunde un om nevinovat care o singură greșeală a făcut: a îndrăznit să se opună linșajului mediatic patronat de actualul senator.

Senatorul a pus moldovenii de la Piața de vechituri pe urmele adversarilor politici
La scurt timp după ce Horea Anderco a fost eliberat din arestul preventiv am avut o discuție cu acesta la el acasă. La vremea respectivă încă se afla sub șocul umilirii la care a fost supus nevinovat. În repetate rânduri l-am întrebat despre ce se află în spatele acuzațiilor ce i se aduc. Anderco nu a îndrăznit să vorbească deschis, dar a lăsat să înțeleg că a fost șantajat, fără să facă alte precizări.
În cursul săptămânii trecute am avut o întâlnire cu funcționarul public care a depus mărturie mincinoasă la vremea respectivă în defavoarea lui Horea Anderco. Omul folosit de Valer Marian se află și în acest moment sub controlul senatorului și este folosit pentru munci „murdare”. Din spusele funcționarului reiese că este folosit de senator pentru a urmări, împreună cu un cetățean din Republica Moldova aciuat pe la Piața de vechituri, jurnaliștii de la GNV și NVTV, dar și adversarii politici ai demnitarului. Printre cei supravegheați se numără președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, vice-președintele Consiliului Județean, Mircea Govor, dar și edilul-șef al orașului, Dorel Coica. O acțiune de supraveghere despre care funcționarul public ne-a vorbit a avut loc la festivitățile organizate cu ocazia Zilelor comunei din Halmeu. Angajatul primăriei, însoțit de partenerul lui basarabean, a urmărit politicienii enumerați mai sus, iar la fața locului a realizat mai multe fotografii.

Omul-unealtă: M-a șantajat să depun mărturie împotriva lui Anderco
Da! Da! Da! M-a șantajat să depun mărturie împotriva lui Anderco, se aude la un moment dat vocea omului-unealtă. Textul de mai sus pare doar o poveste, însă trebuie să precizăm că redacția noastră deține o înregistrare audio de 15 minute, care conține povestea funcționarului public de la Administrația Piețelor Satu Mare. În curând, vom publica în întregime stenograma înregistrării unde funcționarul vorbește și despre celebrele descinderi senatoriale la una dintre piețele din Satu Mare, unde demnitarul le ia cu japca produsele țăranilor – ardei, ceapă, cartofi, mere, pere și altele – fără să plătească vreun pitac.
Numele din buletin al omului-unealtă, funcționar public, angajat la Administrația Piețelor din Satu Mare, este Nicolae Glodean.

László KÁLLAI

10 Responses to Senatorul Marian și isprăvile lui (I)

 1. Acest penal trebuie sa raspunda ptr faradelegile facute.In puscarie cu el

  QND
  1 June 2013 at 02:51
  Reply

 2. D-le Anderco cum ati putut sa il lasati pe acest penal fara sa il atacati in instanta.Cred ca pentru acest specimen singura instanta care ar functiona este judecata divina,sa nu-l fereasca Dumnezeu de ea

  satmarean
  1 June 2013 at 02:57
  Reply

 3. Va multumim Gazeta avem cu ce sa ne descretim fruntile cand il vezi pe acest jalnic senator iti vin in minte bancurile cu Bula,asteptam cu interes informatiile voastre

  bledescu
  1 June 2013 at 03:03
  Reply

 4. domnul valer are un bun ucenic cu numele IANCU RADU MIHAI viceprimar mediesu aurit,acelas stil de actiune urmariri si santaje se vede ca sint rudenii

  silaghi
  1 June 2013 at 03:06
  Reply

 5. Cred ca ar trebui sa vedeti problemele reale ale orasului; de ce la aceasta ora nu exista nici un demers pentru centura si al treilea pod asa cum s-a promis, de ce nu s-a construit nimic din apartamentele promise, de ce drumurile sunt cum sunt, de ce nu vin investitorii si multe altele mult mai importatante decat "raca voastra cu senatorul Marian" sau DE CE SATU MARE A DEVENIT UN ORAS MORT?

  Ciprian
  1 June 2013 at 14:26
  Reply

 6. dar pe Iancu Marius, prietenul lui Valer cel care la ajutat săl execute pe D-nul Anderco, cinel va da în judecată.

  vasile
  2 June 2013 at 00:16
  Reply

 7. Valer Marian este atat de diabolic incat stilul sau a ramas in continuare la GNV.Imi amintesc de pilda cele 20 de intrebari adresate lui VM care contineau si raspunsul sau nu asteptau nici un raspuns(cum o intreba VM pe Andreea Paul Vass daca este nepoata lui Albert Vass).Ati scuipat stimati redactori alaturi de acest VM si acum lingeti…Sunteti foarte falsi!Nu trebuie sa va amintesc decat rubric ,,cititorii au cuvantul".Acuma vreti sa-l reabilitati si pe Anderco.Totusi acesta a avut o reputatie de notorietate nemaivorbind de autodenuntul de dare de mita.Jenant ce faceti!

  mircea
  3 June 2013 at 01:38
  Reply

 8. de ce stergeti comentarile

  vasile
  3 June 2013 at 01:40
  Reply

 9. chiar asa Satu Mare e un oras mort

  Non
  4 June 2013 at 16:44
  Reply

 10. Satu Mare un oras care a murit .un loc de tranzit trist si gri

  Non
  4 June 2013 at 16:46
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *