18 June 2018

VIAȚA TRISTĂ A SENATORULUI VALER MARIAN

Filed under: Anchete&Reportaje,Top News |

pt-art-cu-ancheta

Ascensiunea și decăderea socială și politică a senatorului Valer Marian este una absolut spectaculoasă, dar și tipică omului parvenit. Majoritatea oamenilor care l-au votat anul trecut și l-au trimis în Senatul României habar nu au ce personaj colorat este “demnitarul” lor. Puținele informații despre Valer Marian sunt zvonuri despre afacerile sale cel puțin dubioase (mai pe românește șantaje și intervenții nu tocmai ortodoxe pe lângă instituțiile statului). Dar clarificarea acestor zvonuri rămâne în sarcina instituțiilor abilitate. Acum GNV vă prezintă o radiografie a carierei de magistrat, jurnalist și om politic a lui Valer Marian. Nu ne propunem să tragem concluzii și nici nu recurgem la apostrofări ori atacuri la persoana senatorului. Pur și simplu facem un inventar al treptelor pe care a pășit Valer Marian. Trepte care au urcat o perioadă, iar în ultimele zile coboară în neant.

Născut în Târgul Dăbâca, așezare în apropierea Clujului ce apare menționată pentru prima oară în 1064, Valer Marian de tânăr a intrat în conflict cu oamenii din preajma lui. Tânărul, timid și introvertit, avea o singură formă de manifestare, extravagantă pentru vremea respectivă: iubea muzica rock și unde avea ocazia asculta dând difuzoarele la maxim și se bâțâia frenetic pe ritmurile unor piese de hard rock și heavy metal. Cele mai spectaculoase dansuri le trăgea în căminul cultural din satul natal. Când avea vreo 17 ani, actualul senator a intrat în conflict cu legea. Legea fiind șeful de post din Dăbâca. În mijlocul discotecii puștiul Valer Marian, pe atunci cu plete și acnee pe față, a început să danseze provocator de față cu șeful milițienilor din Dăbâca. Omul cu uniformă a intervenit, l-a ridicat pe viitorul procuror, iar la secție pe lângă morală i-a tăiat și părul cu o foarfecă ciobită. Valer i-a promis atunci milițianului că se va răzbuna. Zis și făcut! Tânărul a intrat la drept, iar când a ajuns magistrat primul om pe care l-a chemat la biroul său de procuror a fost șeful de post din Dăbâca. “Vezi, ți-am zis că te prind la înghesuială” – spunea tentativa de procuror. Și după trei decenii Valer Marian povestește acest episod din viața lui cu mare mândrie, tipic omului ranchiunos. Năravurile lui de om frustrat caracteristice indivizilor care sunt concentrați și obsedați de propriile trăiri interioare nu i-au dispărut nici în aceste zile. Nu mai de mult de câteva zile senatorul a încercat să intimideze câțiva dintre foștii săi colegi de la Gazeta de Nord-Vest, țipând din rărunchi: Recunoaște sau pot să-ți putrezească oasele în pușcărie.

De la Dăbâca plecat fiind, cu facultatea absolvită, Valer Marian a ajuns procuror prin Satu Mare. Un om conflictual, magistratul nostru era în ceartă cu toată lumea. Cu șefii, cu colegii, dar mai ales cu chelnerii și taximetriștii. Timp de șase ani, până la momentul schimbării din decembrie ’89, magistratul Valer Marian nu a produs nimic notabil. În ianuarie 1990, fără nici o explicație logică ajunge să fie procuror în dosarul Revoluției. Nici aici nu rezistă mult timp, intră în conflict cu colegii săi, ajungând să fie nevoit să-și prezinte demisia din procuratură. În acest context Valer Marian a ajuns un personaj lugubru al orașului. Neavând nici un venit Valer Marian s-a repliat și a devenit peste noapte jurnalist.

La un moment trist pentru familia Bledea, Valer Marian ajunge șef peste redacția Gazetei de Nord-Vest. Abil de fel, el s-a apropiat de patronul Gazetei, Mircea Govor. Din acest moment cariera lui Valer Marian, indiferent că este vorba despre jurnalism, afaceri sau politică, a avut linie ascendentă.

În prima etapă a ajuns să aibă casă (un apartament în centrul orașului), un salariu decent, mașină cu șofer și sume importante de bani pentru cheltuielile de protocol. După câțiva ani senatorașul nostru s-a săturat de viața de director de gazetă și a început o serie de manevre prin care a țintit după funcții publice și chiar de demnitar. Cum îngerul lui Valer Marian, Mircea Govor, o ființă spirituală și necorporală, parcă creată de Dumnezeu pentru a-l ridica peste nori pe ex-procuror, este un membru marcant al PSD, ex-jurnalistul a ajuns nici mai mult nici mai puțin decât prefect al județului Satu Mare. În această funcție iar și-a trăit obsesiile și a terorizat psihic pe subalternii săi, dar și pe oamenii cu care intra în contact zilnic.
În următoarea etapă a carierei sale de om “politic” Valer Marian ajunge, tot pe spinarea lui Mircea Govor și PSD, director de cabinet al președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Ciocan. Despre acesta din urmă a scris în Gazeta de Nord-Vest vrute și nevrute. Pe când Ciocan a fost prefect ex-jurnalistul l-a bălăcărit luni de zile, acuzându-l pe acesta că este semianalfabet, iar cele două diplome de studii superioare ale demnitarului sunt doar niște falsuri prost realizate. Nu mai este de comentat cât poate fi un om de umil și decăzut, care se crede superior celorlalți, dacă este dispus să-i fie slugă unuia pe care l-a desconsiderat.

Nici această funcție nu i-a liniștit sufletul bizar al lui Valer Marian și a pus ochii pe scaunul legislativului din județ. Și cum binefăcătorul Mircea Govor a crezut că al nostru Valer este un om de treabă l-a susținut și l-a sprijinit să ajungă președinte al Consiliului Județean. Nu a avut succes! Cum electoratul UDMR este unul disciplinat, iar partidele românești din Satu Mare nu s-au înțeles pentru un candidat comun (mărul discordiei fiind chiar personajul acestei povestiri), Valer Marian nu a reușit să învingă adversarul maghiar. Nu-i bai, spunea el. La nici șase luni de la acest eșec, tot pe spinarea lui Mircea Govor, Valer Marian ajunge candidatul PSD la Senat. Și reușește. Repet: tot cu susținerea și implicarea lui Mircea Govor. Vorba aia: Îngerul de Govor.

Cei patru ani ai mandatului au trecut repede, iar Valer Marian a devenit subiect de presă nu pentru inițiativele legislative sau intervențiile sale pertinente de la pupitrul Camerei Superioare, ci pentru că a stabilit un nou record: a devenit cel mai scump parlamentar al României pentru prima sesiune din primul său mandat. A urmat o nouă candidatură, Tot cu sprijinul lui Mircea Govor. A reușit, bașca între timp a devenit și șeful PSD din Satu Mare.

Ca un blestem al lăcomiei, în această perioadă Valer Marian începe o adevărată intifada împotriva tuturor care l-au ajutat în cariera sa de om politic. A fost un moment crucial în viața sa, dar și în viața celor din preajma lui, prieteni, colegi de partid, foști colegi de redacție și chiar familia. I-a mușcat ca un câine turbat pe șefii săi de partid, pe Victor Ponta, pe Liviu Dragnea. I s-a cerut clar să renunțe la atacurile furibunde și fără noimă. Nu a făcut și a ajuns șă fie îndepărtat de la conducerea PSD Satu Mare. Se pare că nimic nu îl mai poate opri de la pierirea sigură. Valer Marian a intrat într-un război surd cu toți demnitarii din România, atacându-i fără cap pe toți de la președintele țării și până la primarul din Satu Mare.

Oamenii încet cu încetul au început să-l părăsească. Nebunia senatorului a culminat prin a-l ataca în presă pe Mircea Govor și familia acestuia. Da, pe acel Mircea Govor despre care scriam cu câteva paragrafe mai sus că este îngerul lui Valer Marian, o ființă spirituală și necorporală, parcă creată de Dumnezeu pentru a-l ridica peste nori pe ex-procuror.
Ironia sorții este că Mircea Govor a avut mult de suferit atât pe plan interuman cât și pe plan politic respectiv economic din cauza încrederii și susținerii acordate lui Valer Marian. Dar asta-i soarta. De regulă te trădează oamenii în care ai cea mai mare încredere.

După atacul furibund al lui Valer împotriva familiei Govor, Mircea a decis să “ia mâinile” de pe senator. În aceste zile Valer Marian este un adevărat pustnic care trăiește într-o lume bizară, închis într-un apartament în centrului orașului Satu Mare. A fost părăsit de toți. Nu mai are prieteni, colegi de partid chiar și liderii locali ai partidelor din opoziție refuză să comunice cu Valer Marian. Echipa redacțională pe care a condus-o timp de un deceniu l-a părăsit. Chiar și cei mai fideli șefi ai ziarului i-au întors spatele și nu în ultimul rând familia care a fost alungată la Baia Mare.

Senator al României, după ce a ocupat abuziv un spațiu unde a funcționat cabinetul său de senator a fost evacuat. Într-o disperare de nedescris Valer Marian a apelat la bunăvoința unor oameni de afaceri cărora pe parcusul anilor le-a creat doar probleme prin a publica articole denigratoare la adresa lor. Nu mai departe, ieri un om de afaceri din Oaș a fost vizitat de Valer Marian. Senatorul i-a cerut spațiu pentru biroul său de senator. Omul de afaceri în urmă cu trei săptămâni a fost victima atacurilor senatorului. Asta în contextul în care firma respectivului afacerist a sponsorizat campania electorală a lui Valer Marian cu suma de 50.000 de lei. Cred că în acest caz este inutil să mai comentez profilul psihologic al senatorului Valer Marian.

Summa summarum: un tânăr introvertit a plecat din Dăbâca să se facă procuror pentru a se răzbuna pe un șef de post zelos și a ajuns senator. Este o carieră fulminantă, dar dacă aruncăm o privire în budoarul acestei vieți, constatăm că a fost parcurs de un individ demn de milă, plin de frustrări și ranchiună. Actorul principal al acestei povestiri triste într-un moment critic din viața sa a fost ridicat și ajutat. Și nu numai. I s-a acordat încredere nelimitată și condiții de trai mai mult decât decente. A fost introdus în lumea bună a afaceriștilor, în lumea bună a politicii românești. Totul a durat peste un deceniu. În schimb el a distrus toată construcția în mai puțin de o lună. Fără discuție este o performanță. Negativă.

Morala acestei povestiri este:
Pentru Mircea Govor și ceilalți prieteni ai lui Valer Marian (chiar și pentru cel care semnează acest articol) – Prefer un inamic isteţ unui amic prost;
Pentru Valer Marian – Tot ce se întâmplă o dată, poate să nu se mai întâmple încă o dată. Dar tot ce se întâmplă de două ori, se va întâmpla cu siguranță și a treia oară.

19 Responses to VIAȚA TRISTĂ A SENATORULUI VALER MARIAN

 1. Viata trista merge bine cu o alta expresie ce conetine cuvantul trista in ea.

  Mandea
  15 May 2013 at 18:14
  Reply

 2. RIP Valer Marian 🙂

  Criss
  15 May 2013 at 18:15
  Reply

 3. Bestial desenul. Ma bucur ca v-ati regasit simtul umorului. 😉

  Crina
  15 May 2013 at 18:15
  Reply

 4. nicio data nu credeam pana acum,cum merge cu jongleala alesilor nostri iata ca acest articol a dovedit odata-n plus ca multele banuieli a acestui popor sunt adevarate,felicitari d-le ziarist care fara voie neai deschis ochi,acest articol merita toata atentia opiniei publice si altor organe,interne si internationale,daca asa stau lucrurile cu marian v.articolul nu pe marian la denigrat ci pe noi toti votanti din judetul satu mare.

  Grigor Valeriu
  15 May 2013 at 22:46
  Reply

 5. daca ati stiut ce fel de om este, de ce lati sustinut pana acum.

  anonim
  15 May 2013 at 23:24
  Reply

 6. am scris un comentariu dece a fost scos in cateva minute?ce va deranjat adevarul,regret o sama adresez altor ziare.multumesc

  Valeriu
  15 May 2013 at 23:35
  Reply

 7. Morala ar fi una singura:judet, tara probabil si continent, multumiti-i ingerului Govor Mircea ca exista ca altfel nu existati nici voi! Sa vedem daca aveti curajul sa scrieti si faptele preacurate ale ingerului care traieste inca pe Pamant, Govor Mircea! Si mai ales sa postati toate comentariile fara sa le selectati! Hai succes si tineti-va de adevar daca sunteti in stare!

  Liliana
  16 May 2013 at 09:01
  Reply

 8. Acest G***i a creat o gramada de probleme la multi oameni,la comanda unor apropiati de-ai lui.

  Sper ca sa primeasca ce merita.

  RIP.

  Cenzura.
  16 May 2013 at 10:55
  Reply

 9. Cel mai tare articol! baiatul care a scris acest articol are limba MAROOOOO!!!

  Julius
  16 May 2013 at 14:16
  Reply

 10. Nu știu cine este autorul acestui articol ca să pot să mă adresez direct dânsului. (Așa, doar ca o discuție cu totul colaterală, îl informez că mie îmi plac autorii care mai și semnează, deci cei care se simt responsabili fașă de cele scrise în articol si nu se ascund după aliasul gen "Posted by: Gazetanv").

  Este clar, senatorul nu-i întreg, fiindcă are se pare niscaiva probleme serioase la mansardă. Dar, bănuiesc că dânsul nu a devenit așa, bolnav peste noapte, doar după ce a fost ales senator anul trecut.

  In context, îl întreb cu tot respectul pe autorul articolului, cum se explică faptul că senatorul a fost ținut în brațe, a fost împins în față, a fost sprijinit financiar și cu votanți – adică de cei puși de primari; cum de a putut fi sprijinit de către cei cu care se află acum în conflict fățiș, printre care si vicepreședintele (din ziua de azi) a Consiliului Județean. Nu au fost cunoscute de loc apucăturile senatorului înainte ca acesta să fie "ales" și propulsat atât de sus?

  Nu mă aștept neapărat la un răspuns, având în vedere asemănarea de nume dintre VICEPREȘEDINTELE C.J. și DIRECTORUL GENERAL GAZETA DE NORD VEST & NORD VEST TV.
  Dar totuși, cine știe, poate s-a schimbat într-adevăr ceva la GNV.

  Horia Mărieș
  16 May 2013 at 16:43
  Reply

 11. sunt profund indignat de tupeul celui care a scos comentariul meu cu privire la viata trista a senatorului marian valer,ce am comentat?faptul ca razboiul declansat asa cum ati inseret in articol inseamna ca acel marele govor care la lansat pe marian v.a stropit cu noroi pe noi alegatori,intreg electoratul judetului satu mare care am votat pe marian v,nu ati denigrat pe marian v.ci pe noi alegatori comentariu care vrea sa va ajute,am inteles ca mergeti pe calea cea buna dece nu demostrati?dece lasati numai comentariile care va convin?iubesc acest ziar de cand a aparut in satu mare,va multumesc

  Valeriu
  16 May 2013 at 19:02
  Reply

 12. dupa ce a uzat de ei a devorat abandonandui si santajandui si pe unii dintre cei loiali lui din serviciile din judet. ,,Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti"…Senator inseamna ceva magnific si responsabil. Pe cand alegeri parlamentare in judet?

  sorge
  16 May 2013 at 23:04
  Reply

 13. Am să încep cu o întrebare: câţi dintre oamenii care au spus adevărul de-a lungul istoriei au sfârşit la casa de nebuni în cămaşă de forţă? Cât adevăr poate exista în cuvintele cuiva despre care toată lumea spune că trebuie să consulte un medic ? Un nebun aruncă o piatră în apă şi zece “deştepţi” se chinuie să o scoată. Nebunul politic de pe tabla de şah de astăzi este un ditamai senator PSD şi preşedinte de organizaţie. Este vorba de ciudăţelul Valer Marian de la Satu Mare.

  The
  17 May 2013 at 11:54
  Reply

 14. …*îngerul lui Valer Marian, Mircea Govor, o ființă spirituală și necorporală, parcă creată de Dumnezeu pentru a-l ridica peste nori pe…* sa fim seriosi mai baieti….sunteti de-a binelea in plop…nu propuneti canonizarea dlui Govor cat este inca in viata????

  gazeta
  18 May 2013 at 19:20
  Reply

 15. Da..G.ovor D-zeul!!!ce sa zic..buna parere are acest personaj despre el!!

  satmarean
  19 May 2013 at 00:25
  Reply

 16. Nu afisati toate comentariile, le selectati doar pe cele care va sunt favorabile si va aduc laude sau va critica persoana despre care scrieti….

  impartial
  20 May 2013 at 14:56
  Reply

 17. Toti sateti la fel,asa va dati in primire unul pe altulFRAIERI DE SATU MARE. Eu oricum nu va voi mai vota pe niciunul in vecii vecilor.

  ionica
  27 May 2013 at 12:11
  Reply

  • in afara de valer marian toti sint cuminti,,dehh

   tiberius
   17 June 2013 at 14:55
   Reply

 18. http://informatia.biz/wp-content/uploads/2013/06/

  Detalii sordide ies la iveala!

  Ce oameni!

  Securistu'
  25 June 2013 at 15:07
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *