More

    Vizită ministerială pentru Schengen

    radu-stroe-satu-mare

     

    Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, aflat într-o vizită de lucru în judeţul nostru, s-a întâlnit ieri cu şefii structurilor MAI din Satu Mare. La întâlnire au mai participat prefectul Eugeniu Avram şi subprefectul Cristian Sasu. Scopul principal al vizitei ministrului Stroe l-a constituit evaluarea pregătirilor pentru prima etapă de aderare a ţării noastre la spaţiul Schengen. Cu aceeaşi ocazie, ministrul Afacerilor Interne s-a interesat despre problemele cu care se confruntă lucrătorii din structurile subordonate.

    Un an foarte important
    După întâlnirea cu şefii structurilor subordonate MAI din judeţul nostru, care a durat circa o oră şi jumătate, ministrul Radu Stroe a dat o declaraţie de presă. Potrivit acestuia, principala problemă luată în discuţie a fost evaluarea pregătirilor pentru prima etapă de aderare a ţării noastre la spaţiul Schengen. “Am avut o scurtă întâlnire de lucru cu şefii structurilor din cadrul MAI, evident sub atenta coordonare a domnului prefect, a domnului subprefect. Intenţia mea a fost aceea de a discuta în amănunt câteva probleme. Anul acesta este un an foarte important. După cum ştiţi undeva spre luna decembrie se va discuta problema intrării României în Schengen. Sperăm ca decizia din decembrie să opereze propriu-zis, cu 1 martie, intrarea în Schengen pe aerian şi pe naval. Din această perspectivă, care este să zic primul comandament al MAI, voi continua discuţiile mâine în Maramureş, apoi vom merge pe malul mării, la Garda de coastă, să pregătim ţara pentru Schengen. Vrem să diminuăm la maxim deficienţele pe care le înregistrăm pe tema traficului, pe tema contrabandei, pe tema deficienţelor care se mai înregistrează la Poliţia de frontieră şi am cerut, evident, concursul tuturor structurilor pentru această idee, pentru această luptă a noastră ca la sfârşitul anului acesta să obţinem decizia politică pentru prima etapă de intrare în Schengen, aeriană şi portuară. Sigur că o a doua chestiune a fost să iau act de câteva dintre problemele de esenţă, chestiuni vitale pentru bunul mers al structurilor. Va veni rectificarea, undeva la sfârşitul lunii iulie- august şi vrem să vedem asupra căror obiective este absolut necesar să ne oprim pentru a rezolva problemele. Nu le vom putea rezolva pe toate, nu în integralitatea lor, dar trebuie să rezolvăm câte ceva şi din acest motiv am luat act de câteva dintre propunerile domniilor lor. Noi le ştiam oricum, dar am dorit să vedem ultima strigare, ca să zic aşa, mai avem două- trei luni până la rectificare”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

    Drepturi acordate pentru angajaţii MAI

    Radu Stroe a prezentat apoi cele mai importante obiective ale ministerului. “Sunt o mulţime de obiective importante. Cel mai important obiectiv este să putem acorda toate drepturile oamenilor din structuri: Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmi, ISU şi aşa mai departe. Este prima condiţie pentru a putea cere oamenilor să stea 24 din 24 de ore. Nu le dai drepturile, n-au cum să stea. Vă informez că ieri s-a semnat la sediul Ministerului contractul colectiv de muncă cu Poliţia. Aşa că am făcut pace şi pe această idee, au şi ei probleme cu acordarea timpului liber corespunzător pentru munca prestată în zilele de sâmbătă şi duminică, de sărbătorile legale. Pentru că sunt deficienţe în materia fondurilor de alocare, a trebuit găsit un modus vivendi. S-a găsit, astfel încât şi Poliţia să fie la locul ei şi noi să acordăm un minimum de drepturi. Deci, prima condiţie este să acordăm drepturi. A doua condiţie, după mine fundamentală, este să asigurăm buna funcţionare şi continua funcţionare a structurilor. Cheltuielile pentru tehnică, pentru combustibil, pentru piese de schimb, pentru diverse alte materiale necesare activităţilor criminalistice ş.a.m.d. În al treilea rând, şi aici am insistat noi, am discutat despre câteva dintre marile probleme: cade clădirea pe Jandarmerie, vai de capul lor săracii, dar şi situaţia de la Arhivele Statului. Vom vedea în ce măsură vom putea aloca fonduri, în funcţie de realizările economice, la rectificare. Acestea au fost preocupările noastre şi, de ce să vă ascund, iată că sunt de patru luni jumate- cinci ministru şi era momentul să încep o discuţie cu fiecare în parte, pentru că n-avem ocazia să ne strângem mâna, să ne privim în ochi, să discutăm la modul şi uman, dar şi concret, problematicile acestui important minister, care este unul din pilonii statului român, printre puţinii piloni ai săi”, a declarat ministrul Stroe.

    Obligaţi să securizăm frontiera cu Ucraina

    În privinţa stadiului securizării frontierei cu Ucraina pe raza judeţului nostru, ministrul Afacerilor Interne a arătat că se impune creşterea procentului de constatare a infracţionalităţii. “Oamenii sunt realişti, recunosc că pot face atât cât se poate face. Am înţeles şi un procent, ar trebui să-l creştem. Din tot ceea ce se întâmplă rău, 40-50% vom depista. Vom continua să creştem pentru că ne obligă Frontexul, ne obligă Interpolul, ne obligă Europolul, ne obligă şi tot ce ne-am asumat noi la Comisia Europeană pentru Schengen. Să ştiţi că nicăieri în lume nu e 100%”, a declarat ministrul Stroe.


    Chestionat despre scandalul fraudării examenelor pentru departajarea agenţilor la nivelul Poliţiei de frontieră Satu Mare, ministrul Stroe a declarat că n-a abordat această problemă. “N-am atins problema. Eu am venit aici pe o problematică de esenţă să rezolvăm câte ceva. În scandaluri n-am intrat. Scandalurile se rezolvă la minister, prin Corpul de control al ministrului, prin Corpurile de control al structurilor de specialitate, fie că-i Poliţie sau Poliţie de frontieră. Chiar n-am venit să mă ocup de scandaluri”, a declarat Radu Stroe.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE