More

    Aroganţă cu iz politic

    În cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles de Camera de Comerţ germano-belgiano-luxemburgheză, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a lansat o serie de atacuri dure la adresa Uniunii Europene în ansamblu şi în mod concret la cea a unor state printre care şi România. Una dintre ele a fost aceea că Bruxellesul nu a realizat starea gravă reală în care se află şi, în loc să combată criza datoriilor şi pe cea economică, Uniunea Europeană celebrează umanitatea şi se postează într-un institut de educare pentru restul lumii. El a continuat, şocând asistenţa, prin aprecierea conform căreia starea anumitor state din Uniunea Europeană ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. În mod concret, Oettinger s-a referit la Bulgaria, România şi Italia care, în opinia sa, sunt în principiu aproape de neguvernat.

    În expozeul său, citat cu serioase rezerve inclusiv de Bild, cotidianul german cu cel mai mare tiraj, Oettinger a avut o poziţie critică la adresa Marii Britanii şi a premierului Cameron.

    La fel, a apreciat că din punct de vedere economic nici Franţa nu este pregătită pentru ceea ce s-ar cuveni în mod firesc. În sfârşit, liderul CDU nu s-a sfiit să atace în termeni duri şi ţara sa natală, apreciind că Germania a atins apogeul său economic şi mai puternică decât acum nu poate deveni.

    Este pozitiv faptul că referirile jignitoare ale lui Gunther Oettinger la adresa ţării noastre au determinat reacţiile pe măsură ale unor importanţi politicieni români. Astfel, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat surprins de afirmaţiile comisarului european, aşteptând explicaţii oficiale, “publice şi convingătoare”, înainte de a face orice alte comentarii. La rândul său, europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a replicat că România este cât se poate de guvernabilă şi aşa a fost în toţi anii scurşi de la Revoluţie, în pofida tuturor greutăţilor. Ea a mai susţinut că atitudinea arogantă a comisarului german este consecvenţa apartenenţei sale politice la familia Popularilor Europeni care au pierdut guvernarea în România, Bulgaria şi Italia, acum recurgând la metode care pot genera poziţii extremiste şi xenofobe. Corina Creţu a reamintit totodată un adevăr uitat de mulţi, acela că dacă economia Germaniei a fost performantă în ultima vreme, este datorită reformelor realizate de social-democraţii conduşi de Gerhard Schroder.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE