21 April 2018

Băsescu susţine acceptarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga

Filed under: Politic |

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o întâlnire cu Peter Tomka, preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), că este un susţinător al deciziei de acceptare de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii de la Haga. “Domnul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al deciziei de acceptare a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie, având în vedere şi justeţea acestei opţiuni dovedită în modul de soluţionare a disputei teritoriale cu Ucraina în Marea Neagră”, menţionează un comunicat de presă transmis vineri MEDIAFAX despre întâlnirea de la Palatul Cotroceni. Şeful statului “a evocat importanţa acceptării de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii şi, prin aceasta, a alăturării României unui grup majoritar de state membre ale Uniunii Europene care favorizează respectarea strictă a normelor de drept internaţional în relaţiile dintre state pe plan mondial”.
Preşedintele Băsescu a mulţumit oficialului CIJ pentru implicarea cu imparţialitate şi profesionalism în soluţionarea echitabilă a cauzei privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră între România şi Ucraina. Şeful statului a apreciat şi contribuţia semnificativă a Curţii Internaţionale de Justiţie la dezvoltarea relaţiilor de prietenie între state, precum şi la pacea, stabilitatea şi securitatea internaţională, Curtea fiind un promotor şi un garant al supremaţiei dreptului în relaţiile internaţionale, mai menţionează comunicatul Preşedinţiei.
Tomka se află în România pentru a conferenţia despre implicaţiile acceptării, de către un stat, a jurisdicţiei obligatorii a CIJ de la Haga. El s-a întâlnit vineri şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a a subliniat, de asemenea, “sprijinul ferm al României pentru rolul Curţii de promotor al supremaţiei dreptului în relaţiile internaţionale şi a reliefat încrederea României în dreptul internaţional, ca instrument eficient de politică externă”, potrivit unui comunicat MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *