Bilanţul primei sesiuni parlamentare a actualei legislaturi

Filed under: Politic |

parlament

Prima sesiune din această legislatură este la final de activitate. Parlamentarii intră în vacanţa de la 1 iulie, ei urmând să se întoarcă la muncă pe 1 septembrie. Nu este exclus să fie convocaţi pentru o sesiune extraordinară spre sfârşitul lunii august. Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat acum 2 zile că doreşte ca proiectul revizuirii Constituţiei să treacă cât mai repede de Parlament pentru ca în această toamnă să fie organizat referendumul de adoptare a noii legi fundamentale. Oricum, cea mai mare realizare a Parlamentului în această sesiune rămâne întocmirea proiectului pentru noua Constituţie. S-a lucrat la foc continuu în comisia parlamentară specială, timp de o lună de zile.

Activitatea aleşilor nu a fost însă cea mai rodnică, ţinând cont de faptul că efectiv, în Parlament, ei nu au muncit decât 2, maxim 3 zile pe săptămână ( luni, marţi şi eventual miercuri), joi aceştia fiind deja acasă, în circumscripţiile lor electorale. Unul din cinci parlamentari din actuala legislatură a luat cuvântul în plen doar pentru a depune jurământul, după câştigarea mandatului în alegerile din decembrie 2012, pentru 15 dintre aleşi aceasta fiind singura acţiune în Parlament.

Activitatea parlamentară a fost una total necunoscută pentru mai mult de jumătate dintre aleşi, care sunt la primul lor mandat. Ei şi-au mărit efectivele, în urma alegerilor de anul trecut, aproape cu o treime ( au ajuns la 409 deputaţi, de la 356 în mandatul trecut şi 176 de senatori de la 167). Cheltuielile s-au mărit considerabil, ceea ce a dus la reduceri drastice în bugetul de cheltuieli.

Premierul Victor Ponta a anunţat la început de mandat că în bugetul de stat nu sunt prevăzute sume suplimentare pentru Parlament, aleşii fiind nevoiţi să se descurce cu ce au. De altfel, preşedintele Senatului, Crin Antonescu a avertizat că instituţia sa va intra în incapacitate de plată în toamnă, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea s-a plâns că Senatul are o datorie către Cameră de 2 milioane de lei.

În ceea ce priveşte activitatea parlamentară, ca de obicei, a primat legiferarea ordonanţelor simple şi de urgenţă adoptate de Guvernul României, fiind prea puţine proiecte de lege iniţiate de aleşi care au reuşit să ajungă la promulgare. Opoziţia a fost ca şi inexistentă, liderii PDL preferând să se războiască între ei şi să-şi plătească poliţele, în loc să ia atitudine faţa de actul guvernamental. Grupurile PP-DD, pentru prima dată în Parlament, s-au confruntat cu o hemoragie internă, un sfert dintre aleşii acestei formaţiuni preferând să fugă în tabăra PSD sau PC.

Din informaţiile existente, joi, pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, rezultă că 99 dintre cei 583 de parlamentari (adică 17%) au avut o singură intervenţie în plenul Parlamentului. O parte dintre aceştia au susţinut totuşi diferite proiecte legislative, cumulând 10% din totalul semnăturilor strânse în Parlament pentru astfel de iniţiative şi 3% dintre interpelările la adresa miniştrilor.

Aproape jumătate dintre aceşti 99 de parlamentari sunt membri PSD, circa 30% sunt din PNL, iar restul se împart aproape egal între PDL, PP-DD, UDMR, UNPR şi PC. Printre aceştia se numără social-democraţii Mădălin Voicu şi Eugen Bejinariu, democrat-liberalul Theodor Paleologu, Gigi Neţoiu şi Damian Drăghici (UNPR) sau Antonie Solomon (PP-DD).

Pentru 15 dintre parlamentari însă, depunerea jurământului a fost singura acţiune în Parlament, ei neavând nici iniţiative legislative depuse şi nici interpelări sau alte intervenţii înregistrate. Cei 15 provin de la PSD (12) şi PNL (3), iar printre ei se numără deputaţii Ludovic Orban (PNL), Oana Niculescu Mizil (PSD) sau Gheorghe Şimon (PSD).

Din informaţiile existente pe cele două site-uri reiese că cel mai activ dintre deputaţi este preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a înregistrat aproape 1.100 de intervenţii în plen. Acesta este urmat de social-democraţii Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciuc, de liberalul Eduard Hellvig, de Tudor Ciuhodaru (PP-DD) şi de Ioan Oltean (PDL), cu peste 200 de intervenţii fiecare.
La Senat, cele mai multe intervenţii în plen le-a avut democrat-liberalul Dumitru Oprea (peste 250). Acesta este urmat de liberalul Puiu Haşotti şi de liderul grupului senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu (fiecare cu peste 100 de intervenţii).

Spre deosebire de omologul său de la Camera Deputaţilor, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, se află în jumătatea inferioară a clasamentului, din punct de vedere al intervenţiilor în Parlament, cu doar trei luări de cuvânt în plen, în această sesiune.
În sesiunea parlamentară încheiată săptămâna aceasta, prima de după alegerile generale din decembrie 2012, au fost înregistrate peste 8.000 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului şi peste 2.500 de interpelări la adresa miniştrilor, în timp ce numărul semnăturilor depuse de parlamentari pentru susţinerea diferitelor iniţiative legislative s-a ridicat la circa 3.000. Numărul parlamentarilor aleşi a fost de 587, la finalul sesiunii parlamentare rămânând 583 după ce trei dintre ei au demisionat, iar al patrulea şi-a pierdut mandatul ca urmare a condamnării la închisoare cu executare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *