19 August 2019
Festivalul Berii Artizanale

CCR împiedică noua Constituţie

Filed under: Editorial |

Prin neaşteptata sa decizie în privinţa Legii referendumului, Curtea Constituţională se dovedeşte în măsură să stârnească valuri pe scena politică, agitând-o într-un moment absolut nepotrivit. În mod concret, Augustin Zăgrean şi colaboratorii săi au decis că Legea referendumului este constituţională dar poate intra în vigoare doar în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în perioada de un an de la promulgare. Altfel spus, referendumul pentru noua Constituţie trebuie să aducă la vot cel puţin jumătate din alegătorii înscrişi pe listele electorale.
Este o realitate faptul că numărul cetăţenilor români care doresc să participe la consultările electorale scade de la an la an, devenind clar că pragul de participare de 50% reprezintă o piedică aproape de netrecut în validarea referendumurilor, indiferent de tematica lor.
Camera Deputaţilor a iniţiat modificarea Legii referendumului prin care se scădea pragul de participare la 30% şi se condiţiona validarea de un vot favorabil de 25%. Legea a fost atacată imediat de PDL, UDMR şi PPDD la Curtea Constituţională. Iar aceasta a dat o decizie care, în acest moment, face ca procesul de revizuire a Constituţiei să se confrunte cu o mare problemă.

Motivul este acela că 50% din cetăţenii înscrişi în lista electorală permanentă sunt greu de mobilizat la vot. Chiar şi în cazul în care se vor afecta două zile procesului de votare.
Pe de altă parte, este limpede că Zăgrean şi echipa lui nu ştiu ce liste electorale vor fi luate în calcul, având în vedere că rezultatele recensământului nu au fost date nici acum. CCR s-a grăbit dându-i apă la moară lui Băsescu, deşi s-ar putea să avem parte de concluzia că la referendumul de anul trecut s-a atins cvorumul de 50% plus unu de participanţi. Numai că în România nouă inşi decid în numele a milioane de oameni.
Decizia CCR obligă USL să adopte o strategie care să menţină şansele de adoptare a noului proiect de Constituţie. Variantele de lucru sunt multiple, dar nu trebuie exclusă nici varianta eşecului. Aceea ca propunerea de revizuire să nu treacă la referendum. Oricum, CCR a jucat din nou pe partea lui Traian Băsescu, un adversar declarat al noului demers constituţional, interesat în compromiterea lui Crin Antonescu, de numele căruia este legată noua Constituţie. În sfârşit, se poate constata din nou că CCR nu s-a debarasat de stilul său păgubos de a gândi şi decide în cheie politică.

Voicu D. Rusu

One Response to CCR împiedică noua Constituţie

 1. Stimat domn Rusu!

  E clar, ca GNV este al PSD-ului. Nu-i nicio problema cu asta, fiecare partid are ziarul lui. Problema este, ca dumneata ori n-ai auzit de legislatia europeana, mai ales despre "recomandarile" Comisiei Venetiana, ori pur si simplu intentionat scrii neadevarate (sa nu spunem minciuni). Daca cumva n-ai auzit despre aceasta comisie, dar totusi vrei sa mai scri editoriale, te lamuresc, ca aceasta comisie recomanda ca in statele membre UE sa nu fie adoptati, sa nu intre in vigoare astfel de legi doar minim cu un an de la votarea acestuia. Deci in cazul acesta nu PD-L-ul si UDMR-ul este care impiedica o lege, ci USL-ul este cel care habar n-are de reguli, legislatii, recomandari europene ceea ce este cam trist intr-o tara, care tot se lauda ca cat de civilizata, europeana etc. este.
  Doar atata am avut de spus.

  Cu stima,
  Árpád

  Árpád
  1 July 2013 at 18:09
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *