More

    Centru modern pentru îngrijirea vârstnicilor la Păuleşti

    paul01

    Un centru modern de îngrijire a vârstnicilor a fost inaugurat sâmbătă în comuna Păuleşti. Centrul, care a primit numele „Sfântul Ioan”, are o capacitate de 32 locuri şi a fost realizat în mai puţin de un an de către soţii Avaşi, din fondurile proprii. La evenimentul inaugural au luat parte membrii familiei Avaşi, prietenii lor, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Au participat viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, respectiv directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Eugenia Ardelean.

    În prima parte a evenimentului, preotul ortodox din Păuleşti, Cristian Chindriş, a oficiat slujba de binecuvântare a investiţiei, după care au luat cuvântul cei prezenţi, care au apreciat iniţiativa familiei Avaşi. „Este o iniţiativă extraordinară pentru că era foarte mare nevoie din punct de vedere social. Chiar rezolvă o problemă mare a societăţii. Se ştie că aparţinătorii nu mai ţin cont de kilometri atunci când condiţiile sunt foarte bune, aşa cum sunt în acest centru şi când tarifele sunt posibil de acoperit. Era nevoie de acest centru mai ales că e la nici doi kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. E binevenită investiţia, le doresc succes”, a transmis viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici.
    Primarul comunei a asigurat familia care a realizat investiţia că va avea toată susţinerea autorităţilor locale. „Din partea mea este apreciat ca un lucru foarte bun pentru populaţia comunei Păuleşti şi pentru toţi vârstnicii de pe zona Someş Sud. Este o investiţie super, de ultimul răcnet”, a mai adăugat edilul şef din comună, Nagy Iosif. Din partea DGASPC Satu Mare, directorul adjunct Eugenia Ardelean i-a felicitat pe patroni, specificând că investiţia este binevenită mai ales că în judeţ sunt doar două astfel de centre finanţate de statul român şi patru private, iar lista de aşteptare se ridică la zeci de persoane.
    În continuare s-a tăiat panglica inaugurală, iar apoi s-a sfinţit fiecare încăpere a noului centru de îngrijire pentru vârstnici „Sfântul Ioan”. Preotul din Păuleşti, Cristian Chindriş. a asigurat familia Avaşi că se va ocupa de partea spirituală şi le-a promis că fiecare cameră va avea o icoană dăruită din partea Parohiei Ortodoxe locale. Centrul realizat la standarde occidentale va fi ca o casă mai mare în care vârstnicii se vor simţi bine şi vor fi îngrijiţi corespunzător din punct de vedere social şi medical. „De două ori pe săptămână în centru vom avea un medic generalist, în vreme ce permanenţa o vor asigura un asistent medical, dar şi infirmierele. Vârstnicii se vor putea bucura de serate muzicale, ieşiri la teatru, jocuri de societate şi alte activităţi, inclusiv grădinărit. Centrul îşi începe activitatea luni, 1 iulie, când vor ajunge în el primii bătrânei”, ne-a declarat coordonatorul centrului, Laura Avaşi. Familiile vârstnicilor vor trebui să achite pentru o lună de găzduire şi îngrijire 1.600 lei, dacă bătrâneii se pot deplasa singuri, şi 1.800 lei în cazul în care sunt persoane imobilizate.

    Lorena Georgi

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE