26 April 2018

Colaboratorul răzvrătit al serviciilor secrete

Filed under: Anchete&Reportaje,Top News |

valer_sri

Despre relaţia senatorului independent Marian Valer cu serviciile secrete nu se cunosc prea multe amănunte. Opinia publică ştie doar faptul că în ultimii ani Marian Valer a pornit un adevărat război cu toate serviciile secrete din România: Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (fostul Doi şi un sfert), Serviciul de Pază şi Protecţie, ajungând să atace până şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, susţinând că a fost ţinta acestora. Numai că relaţia lui Marian Valer cu serviciile secrete nu a fost întotdeauna atât de încordată. În declaraţia de inculpat dată în faţa magistraţilor Judecătoriei Sfântu Gheorghe, în procesul pentru calomnie şi insultă intentat de fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, Marian Valer se prezintă ca şi un colaborator de încredere al serviciilor secrete, care i-au înmânat tot felul de note şi rapoarte secrete. Nu se prea ştie cum a început această colaborare a lui Marian Valer cu serviciile secrete. Există numeroase voci care susţin că aceasta ar fi început chiar înainte de Revoluţia din 1989, când, în calitate de procuror comunist, ar fi fost racolat informator al Securităţii. Aceleaşi voci susţin că după Revoluţie i s-a distrus dosarul de informator, fără să poată explica raţiunea acestui demers.

Rapoarte de la SRI şi Doi şi un sfert
În declaraţia de inculpat dată de Marian Valer în data de 15.09.2005 la Judecătoria Sfântu Gheorghe, în procesul intentat de fostul primar Horea Anderco pentru insultă şi calomnie, fostul director al Gazetei de Nord-Vest a declarat că a aflat că primarul Horea Anderco a pretins mită pentru înfiinţarea unui supermarket Metro şi a unui Mc Donald’s de la fostul Doi şi un sfert, serviciul secret al fostului Minister de Interne (MI). “Aspectele legate de Metro şi Megdonalds sunt relevate în nota ce ne-a parvenit de la serviciul de informaţii al MI”, a declarat Marian Valer în faţa instanţei.
Marian Valer a afirmat că a avut legături de colaborare şi cu un angajat al SRI. “Referitor la afirmaţia că primarul a vrut să vândă apa şi aerul Sătmarului fraier… arăt că un ofiţer dSRL-I al cărui nume nu-l pot divulga mi-a dat detalii despre faptul că partea vătămată (Horea Anderco – n.r.), ducând negocieri fără să aibă avizul Ministerului Integrării Europene cu o firmă din Germania pentru executarea unor lucrări pentru reabilitarea reţelei de apă şi condensare, a furnizat acelei firme date despre aceste reţele (…)”, afirmă cu propria lui gură Marian Valer. “Referitor la transferul de valută din ţară şi la schimbarea în valută a 1 miliard de lei arăt că am făcut-o având în vedere informaţia de la numitul Orha Ioan confirmată de denunţul (depus- n.r.) ulterior de acesta, nota SRI al MI (…)”, a mai adăugat Marian Valer în faţa instanţei.

declaratie

Colaborare secretă şi discretă
Marian Valer s-a bazat pe o notă provenind de la Doi şi un sfert pentru afirmaţiile privind proprietăţile deţinute de fostul primar Horea Anderco în SUA. “Arăt că am primit nota Serviciului de informaţii al MI din care rezulta că partea vătămată a cumpărat prin intermediul lui Soalcă Victor proprietăţi în Florida”, a spus inculpatul Marian Valer la Judecătoria Sfântu Gheorghe.
Inculpatul Marian Valer a refuzat să ofere mai multe detalii despre colaborarea sa cu serviciile secrete. “Am primit note sau adrese de la Serviciul de Informaţii Satu Mare, acelaşi document fiind trimis şi la Bucureşti, al cărui nume nu-l pot dezvălui. Am avut convingerea că documentul primit de la Serviciul Secret este veritabil. Detalii suplimentare nu pot dezvălui despre serviciul secret de informaţii”, afirmă Marian Valer. “Pe lângă nota serviciului secret de informaţii al MI, în cazul OMW am mai primit şi informaţii de la (…)”, a mai declarat Marian Valer.
Marian Valer a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare ruşinoasă pentru calomnie şi insultă, profitând de faptul că acestea au fost dezincriminate în 2006, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal.

Colaborator transformat în inamic
După ce s-a mândrit în faţa instanţei din Sfântu Gheorghe cu colaborarea sa apropiată cu serviciile secrete, Marian Valer a schimbat brusc macazul după ce a ajuns senator al României. În calitate de ales al neamului, acesta a pornit un adevărat război cu mai toate serviciile secrete din România.
În iunie 2010, senatorul Marian Valer l-a acuzat pe directorul adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, că întreprinde acţiuni de poliţie politică şi de instigare la omor la adresa lui. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută în faţa sediului SRI Satu Mare, îmbrăcat într-un tricou cu Che Guevara, Marian Valer s-a lăudat că a intrat şi în vizorul serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor (DGIPI), aşa-zisul “doi şi un sfert”. De-a lungul anilor, senatorul independent Marian Valer a acuzat o mulţime de persoane cu funcţii importante în stat, inclusiv pe premierul Victor Ponta, că ar fi ofiţeri sub acoperire sau colaboratori ai serviciilor secrete.

TOT-ul, americanii şi elicopterul
Senatorul Marian Valer a plusat ulterior, afirmând că în 2011 a fost ţinta unor “operaţiuni combinate” ale SRI, SPP şi SIPI, fiind supus unui control tehnic total (TOT) timp de trei luni. Pe lângă interceptarea tuturor convorbirilor telefonice, dar şi ambientale, pe stradă, în diverse magazine, restaurante, pieţe, aeroporturi, inclusiv prin intermediul unui microbuz cu o staţie specială, cel puţin trei echipe de filaj, una la Bucureşti şi două la Satu Mare, senatorul Marian Valer a afirmat că a fost filat inclusiv dintr-un elicopter pe care nu l-a văzut, ci doar l-a auzit. În aceeaşi ordine de idei, senatorul Marian Valer a acuzat serviciile inclusiv de faptul că l-au îmbolnăvit la cap, adăugând că SUA au făcut presiuni să fie dat deoparte din conducerea PSD. Afirmaţiile sale au devenit subiect de băşcălie în presa centrală, Marian Valer ajungând să fie numit senatorul Che Guevara, senatorul elicopter sau senatorul OZN.

N.R. Pentru a lămuri mai bine aventurile informative ale numitului Marian Valer, Gazeta de Nord-Vest se va adresa Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. De asemenea, sătmărenii care deţin informaţii legate de colaborarea numitului Marian Valer cu serviciile secrete sunt rugaţi să contacteze redacţia cotidianului Gazeta de Nord-Vest, pentru a putea lămuri definitiv acest subiect de maxim interes public.

Alex Ohaha

6 Responses to Colaboratorul răzvrătit al serviciilor secrete

 1. Acest revolutionar care la un moment ameninta cu garzile nationale din Che Gevara a devenit un amarat de Don Quijote…: )))))))

  geo
  11 iunie 2013 at 22:49
  Răspunde

 2. Mai ce dreptate ai,seful garzilor nationale a ajuns de rasul lumii.trebuie sa-i dam un sut in dos sa se opreasca la Dabaca

  nelu
  11 iunie 2013 at 22:53
  Răspunde

  • Ati vrea voi,dar nu cred ca a merge.

   Gheo
   12 iunie 2013 at 08:30
   Răspunde

 3. Il asteptam in Dabaca 🙂

  LOL
  12 iunie 2013 at 16:05
  Răspunde

 4. aceasta napirca blestemul satmarenilor este tot ce pote fi mai odios pe acest pamint atrait numai din minciuna ordinara santaj calificat siduplicitate jegoasa de ultima speta sa,plateasca el,din buzunarul ,propiu cei,250000de euro ,o,suma enorma,daca,statul roman a pirdut procesul ,cu anderco in ,baza,asaziselor probe ,administrate de acest ,dement sifilitic de,ce sa,plateasca,cetateanul onest factura,acestui ,dement valer marian,oare cite procese,i,se vor,mai intenta acestei scursori dezaxate .dragi,satmareni ,sa ne,trezim,in al ,12,lea ceas ,saterminam,subiectul acesta,rusinos pentru satu mare,a,venit,vremea ca ,acest individ care ,nu,are,nimic,cu,necazurile,bietului cetatean,satmarean,sa plece,acolo,unde,ii,este locul.ajuta-ne doamne

  ida jigarita
  12 iunie 2013 at 19:51
  Răspunde

 5. DACA TOT IL POSTATI ZILNIC IN ZIARE INSEAMNA CA II FACETI PUBLICITATE

  nelu
  13 iunie 2013 at 04:21
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *