More

    Comemorarea a 69 de ani de la deportarea evreilor sătmăreni

    comemorare

    La monumentul din curtea Sinagogii Mari din Satu Mare s-a desfăşurat ieri o adunare prilejuită de comemorarea a 69 de ani de la deportarea evreilor sătmăreni în mai-iunie 1944 în lagărele morţii de la Auschwitz-Birkenau. La această comemorare a participat unul dintre supravieţuitorii Holocaustului, Gene Scwartz din Florida, născut în Satu Mare, preşedintele Comunităţii Evreilor din Vacs, Ungaria, Gyulai Janos, preşedintele “Asociaţiei judeţene Satu Mare a românilor refugiaţi, expulzaţi şi deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940”, profesorul Ioan Corneanu, reprezentantul Federaţiei Comunităţii Evreilor din România, Alfred Berger, scriitorul Ovidiu Mica, preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, şi alţi membri ai comunităţii din Satu Mare.
    În cuvântul său de deschidere, Nicolae Decsei a afirmat că în anul 1944, în lunile mai-iunie, au fost deportaţi în lagărele naziste de la Auschwitz-Birkenau peste 18.000 de evrei din municipiul Satu Mare şi din împrejurimi de guvernul fascist maghiar, şi care într-o majoritate covârşitoare au fost exterminaţi. După cuvântări, a avut loc o slujbă oficiată de rabinul Markovits Zsolt din Szeged, Ungaria, care a şi ţinut o scurtă prelegere pe această temă.
    La finalul comemorării, cei prezenţi au aprins câte o lumânare sau au pus o piatră pe monumentul din curtea Sinagogii Mari, în memoria celor peste 18.000 de evrei sătmăreni. Manifestările din cursul zilei de ieri au continuat după masa, când s-au comemorat 120 de ani de existenţă a Sinagogii Mari din Sătmar cu vernisajul expoziţiei “Sinagoga Mare – 120 de ani (1893-2013)”, şi care s-a încheiat cu concertul formaţiei “Pressburger Klezmer Band” din Bratislava – Slovacia.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE