27 May 2019
Festivalul Berii Artizanale

Cum a poftit senatorul Marian la sediul GNV

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer_marian

În calitate de director al cotidianului Gazeta de Nord- Vest, Marian Valer a demarat între anii 2002 şi 2008 o adevărată campanie de denigrare a fostului secretar al judeţului Satu Mare, Cornelia Bota. Aceste atacuri murdare au avut la bază refuzul secretarului Cornelia Bota de a-i vinde actualului senator independent fostul sediu al Gazetei de Nord- Vest, situat pe strada Mihai Viteazul nr.32 din municipiul Satu Mare. Spre ghinionul lui Marian Valer, Cornelia Bota n-a cedat, refuzând să-i facă jocurile, chiar dacă sănătatea i-a fost grav afectată. Cam aceasta este metoda de lucru a personajului Marian Valer, care a atacat de-a lungul anilor numeroşi oameni pentru a obţine favoruri de la unii, bani sau informaţii de la alţii.

Sediul GNV, în Palatul Administrativ
Înfiinţarea cotidianului Gazeta de Nord-Vest, ca succesor al cotidianului comunist Cronica Sătmăreană, a fost decisă prin Hotărârea nr.10 a Consiliului Judeţean Satu Mare al Frontului Salvării Naţionale, pe care o reproducem în facsimil. Actul, emis în data de 1 februarie 1990, este semnat de preşedintele CJ Satu Mare al FSN, colonelul Gheorghe Bilanici, şi de secretarul Consiliului, Anamaria Biriş. În primul articol al deciziei este specificat foarte clar şi sediul publicaţiei: “Se înfiinţează publicaţia de interes judeţean Gazeta de Nord-Vest, cotidian independent pus în slujba libertăţilor democratice, cu sediul în Satu Mare, Piaţa 25 Octombrie nr.1, cu personalitate juridică distinctă, care îşi va desfăşura activitatea în condiţiile legislaţiei în vigoare”.
Cu alte cuvinte, sediul Gazetei de Nord-Vest a fost stabilit de la bun început în Palatul Administrativ. Profitând de vremurile tulburi de după Revoluţie, redacţiile Gazeta de Nord-Vest şi Friss Ujsag şi-au continuat activitatea în spaţiul de pe strada Mihai Viteazul nr.32, în care funcţionaseră anterior cotidienele comuniste Cronica Sătmăreană şi Szatmari Hirlap.

000032

Tentativă de cumpărare pe bani mărunţi
În decembrie 2002, Administraţia ziarelor Gazeta de Nord-Vest şi Friss Ujsag şi societăţile SC Nord Vest Press SRL, editor al ziarului Gazeta de Nord-Vest, reprezentată prin directorul Marian Valer, şi SC Zotmar Press SRL, editor al ziarului Friss Ujsag, reprezentată prin directorul Baranyai Ştefan, au depus la Consiliul Judeţean Satu Mare o cerere de cumpărare a spaţiului situat în strada Mihai Viteazul nr.32, înscris în CF nr.7809 Satu Mare, în care cele două societăţi desfăşurau activităţi de editare de ziare şi publicitate. În adresa înaintată Consiliului Judeţean, se menţionează că respectivul spaţiu se află în administrarea solicitanţilor în baza dispoziţiilor Decretului Consiliului Frontului Salvării Naţionale nr. 102/1990. Coincidenţă sau nu, cam în aceeaşi perioadă, fostul procuror comunist Marian Valer a ajuns să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Satu Mare.
În timp ce adresa, înregistrată sub numărul 6666/4.12.2002, este semnată de directorul Marian Valer în numele SC Nord Vest Press SRL şi de directorul Baranyai Ştefan în numele SC Zotmar Press SRL, sub Administraţia Ziarelor Gazeta de Nord-Vest şi Friss Ujsag nu apare niciun nume, ci doar o ştampilă şi o semnătură indescifrabilă. Interesant este faptul că în baza de date a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare nu apare nicio persoană juridică care să aibă numele de “Administraţia ziarelor Gazeta de Nord-Vest şi Friss Ujsag”. Directorul Marian Valer n-a solicitat şi, în concluzie, nici n-a avut acceptul patronatului pentru acest demers făcut în interes personal.

000114

Fără acte doveditoare în completare
Prin adresa nr.775/12.02.2003, Comisia judeţeană pentru vânzarea spaţiilor comerciale sau prestări servicii din cadrul Consiliului Judeţean le-a comunicat solicitanţilor, printre care şi directorului SC Nord Vest Press SRL, Marian Valer, că, în urma analizării cererii, aceasta trebuie completată cu un extras CF actual privind imobilul din strada Mihai Viteazul nr.32, un plan de situaţie a imobilului, eventual schiţă de parcelare, titlul cu care deţin imobilul şi acte doveditoare privind eventualele investiţii, care sunt deductibile. Adresa a fost semnată de către secretarul general al judeţului, Cornelia Bota.
Nici Marian Valer, nici Baranyai Ştefan, nici reprezentantul nenumit al fantomaticei Administraţii a ziarelor Gazeta de Nord-Vest şi Friss Ujsag nu au revenit cu actele solicitate de conducerea Consiliului Judeţean, abandonând astfel ideea de a cumpăra pe bani mărunţi un imobil situat în centrul Sătmarului, care valorează de fapt sute de mii de euro.

Campanie furibundă de denigrare
Marian Valer n-a putut înghiţi atât de uşor refuzul secretarului judeţului de a-i îndeplini pofta ce a poftit-o. În calitate de director al Gazetei de Nord-Vest, a pornit o campanie de presă furibundă împotriva secretarului judeţului Satu Mare, care a durat circa cinci- şase ani. Cornelia Bota a fost atacată în sute de articole jignitoare şi calomnioase scrise la comanda expresă a directorului Marian Valer. Majoritatea acestora au apărut în cadrul rubricii de tristă amintire “Gura târgului”. Probabil că Marian Valer a tot sperat că secretarul judeţului va ceda în faţa acestor presiuni şi va reuşi totuşi să pună mâna pe imobilul situat pe strada Mihai Viteazul nr.32. Secretarul Cornelia Bota a reuşit să scape de atacurile răzbunătorului Marian Valer abia în septembrie 2010, când a ieşit la pensie. Spre ghinionul lui Marian Valer, secretarul judeţului nu a cedat în problema sediului. În schimb, campania orchestrată de Marian Valer i-a afectat grav starea de sănătate, un amănunt care mai mult ca sigur că îl lasă rece pe actualul senator independent.

Modul de operare a lui Marian Valer
În linii mari, acesta este modul de a acţiona al senatorului Marian Valer, fost procuror comunist, fost director de ziar. De-a lungul anilor, în calitate de director al Gazetei de Nord-Vest, iar apoi în calitate de senator, acesta şi-a pregătit minuţios campaniile de presă îndreptate împotriva unor oameni din administraţia publică locală, a unor oameni politici, a unor directori de instituţii, a unor oameni de afaceri, dar chiar şi împotriva unor oameni simpli, care pur şi simplu avuseră doar ghinionul să intre în vizorul său. Toate aceste atacuri au avut o miză. De la unii a vrut favoruri, de la alţii bani, iar de la alţii informaţii. Au păţit-o astfel fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Ştefan Szabo, secretarul judeţului, Cornelia Bota, primarul Horea Anderco, fostul prefect al judeţului, Radu Giurcă. De asemenea, fostul director al GNV a atacat permanent Poliţia, Parchetul, DNA şi chiar serviciile secrete, sperând să intimideze lucrătorii acestor instituţii, care ar fi putut să-i descopere şantajele şi celelalte acte de corupţie. În acest an, l-a atacat chiar şi pe premierul României, Victor Ponta, sperând în zadar că îl va forţa să-l numească ministru al Justiţiei. Apoi i-a atacat pe fostul ministru şi actualul deputat Ovidiu Silaghi, pe preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, pe vicepreşedintele Mircea Govor şi pe primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru că au refuzat să-i mai îndeplinească cerinţele tot mai aberante. Mai nou, începe să-i atace pe prefectul judeţului, Eugeniu Avram, şi pe primarul Careiului, Eugen Kovacs. Pe ultimul l-a reclamat că a încheiat un contract de promovare a realizărilor edilitare în Gazeta de Nord-Vest. Până a dirijat din umbră şi penumbră ziarul, beneficiind astfel de tot felul de avantaje materiale şi financiare, nu a avut nimic împotriva acestui contract. De asemenea, moralistul senator nu a avut nimic împotriva banilor intraţi în conturile ziarului dirijat de el din contractele de publicitate încheiate cu diverse firme, cum ar fi Tehnic Asist, Florisal sau Apaserv. De asemenea, senatorul independent Marian Valer îşi atacă, inclusiv prin interpelări parlamentare, şi foştii săi colaboratori de la Gazeta de Nord-Vest, fiind supărat pe ei că au refuzat să-i mai execute ordinele murdare şi dictatoriale. Cam aceasta este adevărata faţă a senatorului Marian, care se dă cel mai corect şi cel mai justiţiar dintre toţi. În curând vom prezenta şi modul în care acelaşi senator independent Marian Valer se laudă că manipulează şi coordonează procurorii acestei ţări.

Alex Ohaha

6 Responses to Cum a poftit senatorul Marian la sediul GNV

 1. Între 2002-2008 Valer Marian a făcut atacuri la Cornelia Bota. Între 2008-2012 ați fost prieteni cu Valer Marian. GNV i-a făcut campania electorală. Nu e nimic de supărat, astea sunt faptele. Din câte își amintesc oamenii Sasz Lorand a fost pus redactor-șef chiar de către Valer Marian când avea de ales între Bledea și Sasz. Acum probabil se căiește că nu l-a pus pe Bledea în frunte.

  Florin
  6 June 2013 at 00:12
  Reply

 2. Cam nesatul si santajist acest ales al neamului,pai trebuie sa plateasca ptr toate faradelegile

  george
  6 June 2013 at 06:19
  Reply

 3. Nu inteleg de ce,din moment ce ati stiut de faradelegile adestui personaj,ati mai colaborat cu el atata amar de vreme…Pentru ca,pana nu dmult, tot voi cei care acum ii dati la gioale,ii pupati mainile si-i carati papaornita prin piata.Ciudata natie suntem noi romanii…

  Ppillon
  6 June 2013 at 07:41
  Reply

 4. Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale. Gazeta de Nord Vest isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

  Baai …. securistilor … hotilor. !!!

  tensangre
  6 June 2013 at 15:06
  Reply

  • Valer Marian a condus cu mana de fier Gazeta fiindca se bucura de increderea lui Mircea Govor. Ma mir ca Govor i-a suportat atata timp figurile!

   ion
   6 June 2013 at 16:45
   Reply

 5. VM a fost inlaturat dar stilul redactional a ramas acelasi.Decent ar fi fost sa nu-I mai pomeniti numele si sa-l denuntati(echivalent a va autodenunta in multe cazuri) celor abilitati.Va place,insa sa conversati prin presa cu victima,mai ales ca ea nu va poate raspunde.Sunteti la fel ca el.Sper ca s-a dezinfectat locul pe care l-ati evacuate.

  mircea
  6 June 2013 at 17:29
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *