Examenele măsluite de la Frontieră, în vizorul DNA

Filed under: Locale,Top News |

agenti

Fraudarea examenelor de departajare a agenţilor din cadrul Sectoarelor PF de pe raza judeţului Satu Mare a intrat în vizorul Serviciului Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Foştii agenţi Alexandru Sav, Călin Lup şi Marius Paşcalău, disponibilizaţi în urma examenelor fraudate, au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că au depus plângeri penale la DNA împotriva membrilor comisiei de examinare. Aceştia au mai cerut anularea examenelor fraudate şi reîncadrarea lor în cadrul Poliţiei de Frontieră.

Agenţii se tem de muşamalizarea cazului
Foştii agenţi Alexandru Sav, Călin Lup şi Marius Paşcalău au declarat că nu pot accepta să fie lăsaţi fără locuri de muncă în urma unui examen fraudat. Întrucât instanţa le-a respins acţiunile civile împotriva disponibilizărilor, pe care le consideră “abuzive”, aceştia s-au adresat în primă instanţă către DGA Satu Mare. Nemulţumiţi că li s-a impus să facă plângeri împotriva unor autori necunoscuţi şi temându-se că scandalul va fi muşamalizat, o parte din cei 82 de agenţi disponibilizaţi au depus plângeri şi la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, îndreptate împotriva preşedintelui şi membrilor comisiei de examinare.
Foştii agenţi Sav şi Lup au prezentat apoi codul din semne de punctuaţie apărut în chestionarul de la SPF Petea. Răspunsul corect la 15 întrebări este indicat de semnul “;”, care este lipit de ultimul caracter la varianta corectă (întrebările nr.1, 4, 5, 9, 12, 14, 17, 18, 19 şi 20), iar acolo unde semnul “;” este distanţat la două dintre variante faţă de sfârşitul cuvintelor sau nu există semne de punctuaţie la finalul primelor două variante, este corectă varianta care se termină cu punct, adică c (întrebările nr.2, 6, 7, 10, 15). Urmărind codul, orice profan poate obţine fără probleme nota 7.50. Fostul agent Paşcalău a prezentat chestionarul folosit la SPF Halmeu. Codul din semne de punctuaţie inclus în acesta permitea obţinerea notei 8.00, a arătat Paşcalău.

Responsabilitate pasată de comisarul şef Giurea
Preşedintele tuturor comisiilor de examinare a fost comisarul şef Tiberiu Giurea, care la vremea respectivă ocupa funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare. În prezent, acesta ocupă funcţia de şef al structurii CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere) în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. În cadrul emsiunii Ora Adevărului, difuzată marţea trecută pe postul de televiziune Nord Vest TV, comisarul şef Tiberiu Giurea a avut o intervenţie în direct, declarând că subiectele au fost făcute de către cei doi membri ai comisiilor înfiinţate la nivelul fiecărui sector. Membrii comisiilor luaţi în vizor deja de DGA sunt: comisarul şef Ovidiu Volcovinschi, comisarul şef Pavel Nemeş, comisarul Claudiu Miliador Dobşe, comisarul Emil Frunză şi subcomisarul Ionel Stroi. Plângerile depuse la DNA îi vizează pe comisarul şef Tiberiu Giurea Gim, în calitate de membru al comisiei de examinare de la Petea şi pe ceilalţi doi membri ai comisiei, comisarul Claudiu Miliador Dobşe şi subcomisarul Ionel Stroi.

Examene cu nereguli în serie
Agenţii Sav, Lup şi Paşcalău au prezentat apoi alte nereguli înregistrate la examenele de departajare. De exemplu, la nivelul SPF Petea lucrările s-au corectat nesigilate, în timp ce la Carei au fost corectate sigilate, după cum prevede legea. La nivelul niciunui sector nu s-a desfăcut al doilea plic cu subiecte, fiind desfăcut doar cel extras pentru examen, alimentându-se astfel supoziţiile că ambele plicuri conţineau acelaşi chestionar. La nivelul SPF Halmeu, o întrebare din chestionar a fost greşită, care ulterior a fost punctată doar la unii dintre agenţi. La proba de interviu, susţinută de agenţii care au luat notă sub 7 la scris, agenţi care au primit nota 2 şi 3 la scris au reuşit să obţină apoi 8 şi 9 la interviu, care nu putea fi contestat. Călin Lup a semnalat faptul că 90% din cei 82 de agenţi disponibilizaţi aveau vechime de peste 10 ani în Poliţia de Frontieră şi făceau parte din structurile operative. Având în vedere codul din semne de punctuaţie şi celelalte nereguli semnalate anterior, agenţii disponibilizaţi la nivelul judeţului Satu Mare cer anularea examenelor de departajare susţinute în iulie 2011 şi reîncadrarea lor în rândul Poliţiei de Frontieră.

Szasz Lorand

34 Responses to Examenele măsluite de la Frontieră, în vizorul DNA

 1. OARE DE CE NU SE MIRA NIMENI CINE II CUNOASTE PE GIM SI VOLVO?

  gaRANICERU
  05/06/2013 at 22:31
  Reply

 2. stati linistiti ca nimeni nu o sa pateasca nimic.uitat ca traim in Romania?o spaga aici, una dincolo, un trafic de ifluenta micut si toate se rezolva.

  Vanelus
  06/06/2013 at 08:25
  Reply

 3. până la urmă tot iese cuiul din sac

  rrrr
  06/06/2013 at 09:10
  Reply

 4. Si daca acesti 3 oameni sunt atat de buni, de ce nu au fost in stare sa faca chestionarul corect?!
  Ce-i al lor nu le ia nimeni!
  Ar fi trebuit sa rezolve corect chestionarele, pentru a arata cat sunt de pregatiti!!

  Laura
  06/06/2013 at 17:42
  Reply

 5. Imi pare foarte rau pentru colegii care au fost disponibilizati in anul 2011, unii dintre ei fiindu-mi prieteni buni, dar consider de cuviinta ca pot sa-mi dau si eu cu parerea, fiind unul dintre cei care au participat la acele examene.
  Pot sa spun ca la acel moment la toti ne-a fost frica sa nu fi fost unul dintre cei dati afara.
  Cu aceasta ocazie imi exprim indignarea fata de cei care contesta acele examene ( cunoscand multi dintre ei bine, dupa cum am amintit mai sus ), pentru felul in care denigreaza aceasta institutie si pe cei care in conditii vitrege, din foarte multe puncte de vedere ( meteorologice, financiare, etc. ), isi indeplinesc atributiile de serviciu intr-un mod exemplar; aruncand cu noroi si defaimandu-i in toate modurile posibile.
  Pot sa afirm cu toata sinceritatea si constiinta impacata, ca as putea sa mai sustin aceste examene oricand, fiind convins ca am sa le promovez, deoarece am vazut note note de 2,3 sau 4 obtinute de fostii colegi care acum sunt nemultumiti.
  De ce nu au obtinut un minim 7, nota care le-ar fi asigurat locul de munca?
  In privinta modului de organizare a concursului si a comisiilor de examinare, din punctul meu de vedere sunt ferm convins ca acesta s-a desfasurat intr-un mod corect si de normalitate perfecta, acesti contestatari fiind constienti cum fiecare participant la examen s-a prezentat cu testul lui ( unde a incercuit raspunsurile pe care el le-a crezut ca fiind corecte ) la comisia de corectare si in prezenta martorilor ( si ei participanti la concurs, si fiind la fiecare examinant altii ), au obtinut acele note foarte mici care nu aduc cinste, onoare sau prestigiu Politiei de Frontiera si cu care mie mi-ar fi fost rusine sa raman in cadrul acestei institutii ( cel putin asa s-a intamplat in sala in care am sustinut eu examenul ).
  Deci domnilor colegi, tinand cont de faptul ca nici eu si nici dumneavoastra nu suntem responsabili pentru restructurarile din anul 2011, va rog nu mai aruncati cu noroi, defaimati si denigrati institutia din care pana nu demult ati facut parte si pe cei care isi desfasoara activitatea in ea.
  Va mulumesc.

  c-tin.s
  06/06/2013 at 17:53
  Reply

 6. Asist de ceva timp, la o ofensivă susţinută împotriva acelor politişti de frontieră oneşti care, indiferent de greutăţile prin care trec, sunt dedicaţi meseriei pe care şi-au ales-o. Despre aceşti "profesionişti" care sunt nemulţumiţi, nu a auzit nimeni niciodată. Unul dintre ei s-a remarcat oarecum ca fotbalist dar nu ca poliţist de frontieră. Nimeni nu şi-a dorit reducerea efectivelor poliţiei de frontieră dar, dacă tot a fost dispusă, trebuia făcută o selecţie. Cine a ştiut carte a rămas, cine nu – a plecat. Examenul de departajare a fost atent monitorizat de sindicat, nefiind sesizate aspecte care să ridice suspiciuni cu privire la corectitudinea desfăşurării acestuia.
  Mă bucur să văd reacţia unui poliţist de frontieră care, din câte citesc, este nemulţumit de cei care afirmă că "profesioniştii" au plecat şi cei nepregătiţi şi fără experienţă au rămas. În perioada următoare este nevoie de solidaritate pentru a combate aceste atacuri perfide la adresa unei instituţii care veghează zi şi noapte, de sute de ani, la frontiera României.

  ionel
  06/06/2013 at 23:01
  Reply

 7. Asist de ceva timp, la o ofensivă susţinută împotriva acelor politişti de frontieră oneşti care, indiferent de greutăţile prin care trec, sunt dedicaţi meseriei pe care şi-au ales-o. Despre aceşti "profesionişti" care sunt nemulţumiţi, nu a auzit nimeni niciodată. Unul dintre ei s-a remarcat oarecum ca fotbalist dar nu ca poliţist de frontieră. Nimeni nu şi-a dorit reducerea efectivelor poliţiei de frontieră dar, dacă tot a fost dispusă, trebuia făcută o selecţie. Cine a ştiut carte a rămas, cine nu – a plecat. Examenul de departajare a fost atent monitorizat de sindicat, nefiind sesizate aspecte care să ridice suspiciuni cu privire la corectitudinea desfăşurării acestuia.

  ionel
  06/06/2013 at 23:10
  Reply

 8. tu esti cristi sasu si stim cum ai promovat si tu si a lu petras examenele sa va fie rusine ca sunteti niste analfabeti cu bani si mituiti pe toata lumea!!! mamica stie dece!!!

  koko
  06/06/2013 at 23:20
  Reply

 9. C-TIN.S….e uimitor ce interesat esti sa spui cat de corecte au fost examenele.sincer.pe nimeni din cei care au rams nu ii intereseaza acest subiect.dar pentru modul in care ai conceput aceasta "poezie" si dupa rabdarea pe care ai avut-o sa o asterni aici, ne dam seama ca esti un lingau in dos al celor ce au facut mijmasuri.garantez ca nici unul dintre agenti nu ar fi avut limbajul necesar sa conceapa asa ceva.de ce?pentru ca daca te uiti la cine lucreaza la politia de frontiera te apuca rasul.de la capsunari, la chelneri, la hoti si asa mai departe.ar fi mai bine sa te autodenunti.nu de alta dar sa nu ajunga si pe la tine tavalugul.esti un sustinator al spagarilor.sa-ti fie rusine!

  vanelus
  07/06/2013 at 07:19
  Reply

 10. Studiind punctele de vedere ale colegilor precum si comentariile expuse constat urmatoarele:
  1. subiectele au fost extrem de usoare
  2. cei care nu au fost admisi dupa examen nu trebuie sa fie nemultumiti deoarece au luat note mici pentru ca nu au avut nici cunostintele minime
  3. cei care au fost admisi au constatat pentru prima oara in viata ca un examen se poate trece si invatind
  4. cei care au trecut examenul apelind la trucuri ieftine vor raspunde penal pentru faptele lor
  5. cei care au aranjat si mestesugit punctuatia vor raspunde penal
  6. L. C. ar trebui sa taca din gura ca nu e el sfintul din icoana si nu a fost angajat pe merit, era un fotbalist cocosat care sta la pomana si da pe linga minge si l-a angajat Cican din mila
  6. deocamdata felicitari celor de la GNV pentru curajul pe care il au

  nicu
  07/06/2013 at 12:10
  Reply

 11. Perfect de acord cu nicu insa nu sunt de acord cu punctul 4.si anume cei care au trecut apeland la trucuri nu vor raspunde deoarece nu se va afla niciodata care au fost.cei care trebuie sa raspunda sa fie nemernicii care au facut subiectele si care nu sunt multumiti cu salarii de 7000 de lei pe luna.trebuia sa si le mai rotunjeasca asa ca au zis in gandul lor ca aceste examene sunt o oportunitate.ei sunt santajabili.deoarece in jur de 70% din cei incadrati din civili au fost incadrati pe spagi.nu puteau sa nu le dea raspunsurile deoarece riscau sa dea aia cu ciocul la cine, ce si cat au dat.

  vanelus
  08/06/2013 at 07:55
  Reply

 12. voi va dati seama cam cat a cotizat gimi hendrix asta si la cate partide de il tin astia in spate de atata vreme cu toate ca este vedete in ziare saptamanal????de unde sa aiba bani daca nu din examene masluite, incadrari directe si contrabanda cu te miri ce?parca citeam ca a fost gasit in chiloti in casa la ceva interlop si evazionist.a luat cineva ceva masuri?ministrul asta ar trebui sa faca putina curatenie.ar trebui sa se faca ca si la americani……examene de urina prin sondaj.garantez ca nu ar mai ramane decat in jur de 30% din politistii de frontiera.si atunci nu ar mai fi probleme cu destituirile si alea alea…

  vanelus
  08/06/2013 at 09:08
  Reply

 13. Spunea aici un distins jandarm ceva despre capsunari si chelneri. Ii reamintesc ca in timp ce Jandarmeria si politia (de frontiera sau nu), colcaie de analfabeti, exista chelneri cu scoala mai multa decat comandantul lor pe tara, sa nu mai vorbim de capsunari – profesori universitari. Asta se intampla probabil din cauza saraciei la care contribuie si lupul paznic la oi, respectiv politistii infractori.

  jack
  08/06/2013 at 12:14
  Reply

 14. LAURA ce te bagi in seama daca nu stii cine tea pus sa scrii e sotul tau

  nelu
  10/06/2013 at 04:01
  Reply

 15. jack, daca au ajuns chelneri cu scoala asa de multa, inseamna ca ori sunt batuti in cap, ori sunt bolnavi psihic.cat despre profesori universitari capsunari…..cred ca ai luat-o razna prietene.habar nu ai cam cati bani fac aia:)))

  vanelus
  10/06/2013 at 05:26
  Reply

 16. toti cei care isi apara dreturile astazi in emisiunea lui szasz lorand ,sunt niste mafioti:)

  anca
  03/08/2013 at 00:21
  Reply

 17. Acest Giurea inca mai exista?

  dan
  03/08/2013 at 19:52
  Reply

 18. ANCA DOVEDESTE-O DACA AM FOST ACOLO SA NE APARAM DREPTURILE INSEAMNA CA NU AVEM NIMIC DE ASCUNS NU NE POATE ACUZA NIMENI DE NIMIC AM FOST CORECTI NU AM FACUT AFACERI CU NIMENI DIN POLITIA DE FRONTIERA NU AM VRUT SA DAM BANI CA SA RAMANEM IN SISTEM AM VRUT SA RAMANEM IN SISTEM PE MUNCA SACRIFICIUL SI STIINTA NOASTRA ACEEIA SUNT MAFIOTI CARE AU DAT MII DE EURO CA SA RAMANA IN SISTEM CA ALTII SA SE LAFAIE IN LUX SI EI SA MUNCEASCA CA BOII SI CEI CARE TE-AU PUS PE TINE SA FACI ASEMENEA ACUZATII DACA NU CUMVA MIRAMAS NU ESTI UNUL SAU UNA DINTRE EI ASA CA PASTREZA-TI IDEILE TAMPITE PENTRU MAFIOTII TAI CU CARE COLABOREZI DOCAMDATA NICI IN INSTANTA NU NE-AU ADUS PROBE PENTRU CA NU AU UNDE SUNT TREBURI SERIOASE SI VII TU MUCEA FLAIMUCEA SI DAI O REPLICA DE DOUA PARELE MAI BINE AI INVATA SA SCRII PROASTO

  ALEX
  04/08/2013 at 07:03
  Reply

 19. Atat a mai ramas din armata Dalmatianului? un Fidel Castor, o Morsa competenta cu sase pui, un Nimeni si un Vij. Puneti-va intrebarea cata contrabanda a facilitat Morsa competenta-Olariu- in favoarea cuiva ca sa ajunga ofiter? cate vorbe dulci din partea bixadenilor i se aduc lui Fidel Castor-Nemes?, Don Qoyote-Dogeanu daca biiiiip la fata lui Nemes la fel este si el un mic dalmatian, ca doar trebuie sa duca traditia mai departe – doar in vise! Ca sa va stricati buna dispozitie pentru cei care nu credeti accesati numele Dalmatianului Gim si totul vi se ofera astfel incat cunostintele pure vor devenii patate. Nu mai departe examenele fraudate la care a participat si o parte din armata din poza. De aici veti deduce si singuri faptul ca, cancerul trebuie starpit.

  frizeru
  05/08/2013 at 09:47
  Reply

 20. Dragi colegi ”foști agenți” , cei 2 de la Petea, că am lucrat cu voi cu amândoi, cum zicea cineva mai sus ”RUȘINE SĂ VĂ FIE ” ……..de ce spun asta? văzând testele pe care le-ați primit în 2011 , poi voi în loc să vă pierdeți timpul cu codificări descifrate acum, cu punct și virgulă mai aproape de cuvânt, mai depărtat; că aia îi corectă, că aia nu e corectă….cu alte cuvinte să vă arătați voi deștepți ACUMA (TIPIC SAV !!!!!!! , ASTA LE ȘTIA PE TOATE CÂND îMI AMINTESC DOAMNEEEE ) , mai bine citeați 2,3 zile atunci OUG 105, 562-ul și să zic umpic din constituție, dar cred că era destul și azi erați încă la muncă !!!!! încă o dată RUȘINEEEE!!!!

  EUM
  05/08/2013 at 11:32
  Reply

 21. da d-le CTIN S sa nu uitam faptul cum ai fost angajat si ai ramas in sistem datorita lui tatu care a fost un mare militian si lingea pe la toate usile ca sa-si ajute fiul sa aiba doar functii bune in politia de frontiera datorita alcoolului si a altor prostii pe care le stii si si eu le stiu ai fost mutat disciplinar la TARNA MARE asa ca lasa constiinta ta ta impacata cu examenele atata timp cat te-a pus STROI la dispecerat si tea cumparat cu o palinca toti cei disponibilizati iti cunoasten naravul la varsta ta abia mai poti poti umbla cat esti de copt de alcool iar daca iti mai miros vreun comentariu iti trimit corpul medical pe cap sa vad cum ai promovat analizele medicale si voi cere o contra expertiza si sa vad cine iti va tine spatele asa ca STANE mucles

  cristian
  19/08/2013 at 06:12
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *