More

    Excluderi în PDL

    După modelul lui Crin Antonescu, care tocmai i-a exclus din PNL pe cei care i se opuneau, Vasile Blaga s-a hotărât şi el să pună capăt criticilor care în opinia sa tulbură liniştea în PDL. În acest sens, democrat-liberalii sunt mai decişi ca oricând să voteze lunea viitoare excluderea din partid a celor care îl critică pe liderul lor. Pe lista scurtă a viitorilor excluşi se află europarlamentarul Cristian Preda, fostul ministru de externe Teodor Baconschi, deputatul Theodor Paleologu şi Sever Voinescu. S-a stabilit deja ca cel care va face propunerile de excludere să fie vicepreşedintele Alin Popoviciu, care susţine că le va da celor vizaţi prilejul să-şi “clarifice” poziţia în partid.
    Cum era de aşteptat, reacţiile celor ameninţaţi cu excluderea s-au manifestat prompt, prin atacuri la adresa lui Vasile Blaga. Astfel, Teodor Baconschi l-a acuzat pe acesta de “mentalitate cazonă, stalinist-fesenistă”, iar Cristian Preda a afirmat că nu este în conflict cu PDL, ci cu o conducere care se dovedeşte incapabilă să gestioneze misiunea de a face opoziţie, dar îi ameninţă pe cei care pledează pentru un comportament raţional. În sfârşit, într-un interviu la RFI Theodor Paleologu spunea că i s-ar părea absurd să fie dat afară din PDL pentru că membrii partidului nu sunt iobagi pe moşia “unui vătaf, care acum nu face decât să se încrunte, cu ochii ieşiţi din cap”.

    Pe lista neagră se mai află şi consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, el aşteptându-şi pedeapsa pentru reproşul că ar umbla prin ţară încercând să racoleze membri PDL pentru Mişcarea Populară. În acelaşi context, dornică în continuare să-şi bage nasul în toate cele ce sunt, Elena Udrea, fost contracandidat al lui Blaga la şefia PDL, susţine că ar fi o mare greşeală ca, de la ideea unităţii partidului enunţată chiar de actuala conducere, să se ajungă la crearea unei imagini de dezbinare, cu rezultatul preconizatelor excluderi în serie.
    Ar mai fi de adăugat că, exclus din PNL, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a făcut vorbire despre o vizibilă apropiere între Crin Antonescu şi Vasile Blaga. Motivul ei ar fi acela că liderul liberalilor doreşte să-şi asigure susţinerea în vederea aspiraţiei sale de a ajunge la Cotroceni şi în cazul în care USL se va rupe. Deocamdată şi în PNL excluderile sunt de actualitate: Chiliman, Diana Tuşa sau Liviu Mazilu. Acesta din urmă, fost preşedinte al PNL Mehedinţi, a fost mandatat de opt dintre cei treisprezece primari liberali din judeţ să transmită electoratului că se delimitează de conducerea PNL, că nu mai susţin formaţiunea şi că renunţă la toate funcţiile din partid. Totodată este greu de spus dacă de dragul lui Crin Antonescu, democrat-liberalii fideli deocamdată lui Vasile Blaga vor accepta o fuziune cu PNL, eventual o absorbţie, echivalentă cu pierderea identităţii PDL.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE