24 April 2018

Intoxicaţie în masă cu repetiţie

Filed under: Locale |

prefect

Sfidare cu repetiţie. De acest lucru au avut parte Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare din partea administratorului Restaurantului “Romantic”. Deşi activitatea unităţii a fost suspendată, porţile localului au fost deschise în cursul serii de vineri, astfel încât la doar o zi după primul caz de toxiinfecţie în masă a avut loc un nou episod. Concret, 21 de persoane care au participat la un botez au ajuns la rândul lor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare. Autorităţile nu au stat mult pe gânduri şi l-au “recompensat” pe măsură pe administrator: două dosare penale. De asemenea, spaţiile de depozitare şi bucătăriile au fost sigilate, iar societatea comercială a fost sancţionată cu 20.000 lei.

Prefectul Avram:
“De ce a apărut un nou episod?!”
Prefectul Eugeniu Avram s-a dezlănţuit sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebându-se cum a fost posibil să apară un nou episod de toxiinfecţie în masă, la doar o zi după primul caz. “Cum se poate că deşi suspendarea a fost în vigoare, activitatea localului să se desfăşoare în continuare?!”, s-a întrebat Eugeniu Avram. Mai mult, prefectul a subliniat că au fost înregistrate o serie de disfuncţionalităţi între instituţiile abilitate ale statului. Conform aceleiaşi surse, sigilarea spaţiilor a fost făcută de către DSP doar după cel de-al doilea caz de toxiinfecţie în masă, când instituţiile abilitate au constatat că societatea în cauză nu a respectat decizia de suspendare temporară a activităţii. După acelaşi episod, DSVSA a întocmit un proces verbal de sancţionare în valoare de 20.000 lei.

Două dosare penale pentru administrator
Adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad, a precizat că pe numele administratorului au fost întocmite două dosare penale pentru falsificare de produse sau punere în vânzare a unor produse expirate, câte unul pentru fiecare caz. În cazul în care acesta va fi găsit vinovat, riscă între trei şi 10 ani de închisoare. “Inspectoratul Judeţean de Poliţie s-a sesizat în acest caz şi a deschis pe numele administratorului două dosare penale pentru falsificare de produse sau punere în vânzare a unor produse expirate, faptă care se încadrează la articolul 313 din Codul penal. Este singurul articol în care se poate încadra această faptă. Aşteptăm, totuşi, probele de laborator pentru a continua cercetările. În cazul în care va fi găsit vinovat, acesta riscă între trei şi 10 ani de închisoare”, a declarat comisarul şef Florentin Vlad.

DSP: “Personalul nu avea carnete de sănătate”
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş Guran, a declarat că instituţia pe care o reprezintă a efectuat o anchetă epidemiologică, fiind prelevate probe atât de la personal, respectiv şase persoane, cât şi probe de alimente. Potrivit aceleiaşi surse, deşi după primul caz cele şase persoane nu aveau dreptul temporar să mai presteze vreo activitate de acest gen, patru dintre acestea au muncit şi în seara zilei de vineri. Mai mult, după primele analize, cel mai probabil că unul dintre posibilele focare ar fi fost o femeie, care ar prezenta semne ale unei infecţii cu stafilococ auriu la nivelul mucoaselor nazale. Lucru şi mai grav, niciuna dintre cele şase persoane nu avea carnet de sănătate. O altă posibilă sursă de infestare ar putea fi şi un anumit tip de aliment folosit la prepararea mâncării.

Controale masive la toate localurile
Ca urmare a acestei situaţii, considerate deosebit de grave, prefectul Eugeniu Avram a comandat un control total la localurile de pe raza municipiului Satu Mare în vederea evitării unor viitoare cazuri de acest gen şi de asemenea anvergură. “Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor face controale inopinate la toate localurile autorizate. Nu putem să ne jucăm cu viaţa oamenilor”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

Filmul primului caz
Reamintim că joi, de la ora 22.20, prin serviciul unic de urgenţă 112 s-a solicitat deplasarea unui echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă la Restaurantul „Romantic” din municipiul Satu Mare unde mai mulţi elevi de clasa a VIII-a de la Şcoala generală „Avram Iancu”, care serbau banchetul de absolvire, acuzau dureri abdominale, prezentând simptomele unei posibile toxiinfecţii alimentare. Cei aproximativ 100 de participanţi la acel eveniment, din care 67 de copii şi 26 profesori, plus trei persoane care asigurau servicii de sonorizare şi filmare, au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare pentru investigaţii şi acordarea îngrijirilor medicale. După finalizarea investigaţiilor un număr de 55 de persoane au fost diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară şi li s-a administrat o medicaţie corespunzătoare pentru rehidratare şi ameliorarea semnelor de boală.

Ciprian Bâtea

 

5 Responses to Intoxicaţie în masă cu repetiţie

 1. Am fost nevoit sa particip la organizarea unor evenimente pe parcursul ultimilor ani la acest restaurant .De fiecare data patronul gaseste o modalitate sa te tepuiasca !
  Fie iti cere ca plata suplimentara salariul chelnerilor , fie al bucatarilor ,fie trebuie sa platesti ambele categorii de personal cu sume cuprinse intre 80 -150 de lei / angajat/ eveniment ! Asta in conditiile o ciorba din cadrul meniului costa 16 lei ! La oricare restaurant normal , " meniul zilei " costa 12 lei si include 3 feluri !
  Te taxeaza suplimentar la cafele daca nu stabilesti de la inceput sa fie incluse in meniul comandat !
  Iti taie feliile de tort atita de subtiri ca sa poata sa-ti fure apoi cea ce ramine din tort ! .
  Alta metoda a celor de acolo e sa doseasca citeva sticle de bauturi fine .
  Are in continuare clienti deorece spaguieste organizatorii institutiilor , asociatiilor care sint astfel atrase sa organizeze evenimentele acolo .
  Daca refuzi mita sau te impotrivesti tentativelor de a fi pacalit ai parte de un limbaj trivial din partea patronului !
  Sper ca patronul sa faca inchisoare incit sa fie descurajati toti cei care vor sa se imbogateasca peste noapte riscind sanatatea clientilor .
  Pacat si angajatii lui sint la fel de nerusinati ca si seful lor si nu tin cont de faptul ca tu , consumatorul poti ramine cu urmari pe viata daca te procopsesti cu o boala grava de la ei !!!! De exemplu cu o hepatita !
  Inafara de inchisoare cred ca ar trebui sa aiba interdictie de a mai administra o afacere in domeniul alimentatiei publice !
  Si autoritatile cu atributii in controlul unitatilor de alimentatie ar trebui penalizate .E suparator ca inca pleaca dupa controale cu portbagajele pline de atentii….

  adrian
  29 iunie 2013 at 11:09
  Răspunde

  • esti un mare cretin..ai grija ce afirmatii faci chiar si pe net..ca poti raspunde penal_

   dreptatea2013
   22 septembrie 2014 at 02:37
   Răspunde

  • ai fost nevoit?te-a obligat cineva cu forta sa te duci?

   dreptatea2013
   22 septembrie 2014 at 02:39
   Răspunde

 2. ce cretin esti..ai grija ce afirmatii faci chiar si pe net doar..pt ca poti raspunde penal

  dreptatea2013
  22 septembrie 2014 at 02:37
  Răspunde

  • ce fraier esti..ha,ha,ha

   dreptatea2013
   22 septembrie 2014 at 02:38
   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *