17 June 2018

Istoricul american Larry L. Watts îşi lansează ultima carte la Satu Mare

Filed under: Locale |

larry-watts

La Muzeul de Artă din municipiul Satu Mare va avea loc joi, începând cu ora 13.00, lansarea cărţii istoricului american Larry L. Watts – “Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece”. În această nouă carte de istorie recentă, reputatul specialist demonstrează că România postbelică a fost, după înlăturarea de la putere a cominterniştilor de tipul Pauker, Luca etc., oponentul real şi cel mai redutabil, din interiorul Tratatului de la Varşovia, al politicii imperiale a URSS. Oponent real şi nu prefăcut, cum s-a tot bătut monedă falsă după 1989. Oponent redutabil, pentru că a reuşit, prima din „lagărul socialist“, să obţină retragerea din ţară a trupelor Armatei Roşii şi a aplicat un demers consecvent de politică externă în folos naţional, care nu putea să nu intre în opoziţie – uneori deosebit de critică – cu linia stabilită de Moscova comunistă. Larry L. Watts demonstrează convingător că în fapt confruntarea aprigă Bucureşti versus Moscova şi capitalele satelite ei din lagăr n-a fost circ de ochii lumii, ci a avut la bază susţinerea unor direcţii tradiţionale ale interesului national, direcţii ce s-au conturat încă din vremea genezei României moderne.

Larry L. Watts este un istoric american „specializat” în istoria recentă a României. În 1990 şi 1991, a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, între 1991–2004, consilier pe securitate naţională şi consilier al Ministerului Apărării Român fiind, până în 1997, senior consultant al Project on Ethnic Relation (PER) şi director al Biroului PER din România. De asemenea, Larry Watts a predat la Universitatea din Washington, Seattle. În momentul de faţă, autorul susţine cursuri în cadrul Programului de Master în Studii de Securitate şi Analiza informaţiilor conduse în comun de către Universitatea din Bucureşti şi Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Szasz Lorand

 

One Response to Istoricul american Larry L. Watts îşi lansează ultima carte la Satu Mare

  1. Pingback: “Excepționalismul“ României. Larry Watts, lansare la Baia Mare si Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean si al asociaţiilor “Holocaustul din Ardealul de Nord-Vest” si cea a “Refugiaţilor, Strămutaţilor şi Deportaţilor” | Zia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *