More

    Jumătate din şcoli nu sunt păzite

    sedinta

    Potrivit raportului prezentat de ofiţerul coordonator al Poliţiei de Proximitate Satu Mare, comisarul şef Marius Mureşan, în cadrul şedinţei consacrată combaterii violenţei în şcoli, care a avut loc ieri la Prefectură, doar 60% dintre cele 319 şcoli din judeţ au pază asigurată. În multe dintre aceste şcoli, paza este asigurată de femeile de servici. Doar cinci unităţi şcolare au paza asigurată de firme de specialitate şi două de Poliţia Locală. De asemenea, 25 de unităţi de învăţământ preuniversitar au instalate doar sisteme de televiziune cu circuit închis, lucru care nu împiedică şi nu alertează eventualele pătrunderi ale persoanelor neautorizate în clădire. Cu toate acestea, în primele patru luni ale acestui an a scăzut cu 58% numărul infracţiunilor sesizate în incinta şcolilor şi cu 100% în zona adiacentă. Tot în primele patru luni ale acestui an au fost prinşi prin baruri în timpul orelor de curs peste 530 de elevi.

    Doar 184 de şcoli sunt păzite
    La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 319 unităţi de învăţământ preuniversitar, din care 140 grădiniţe, 149 de şcoli generale şi 30 de licee, colegii şi şcoli profesionale, 105 în mediul urban şi 214 în mediul rural. La începutul anului şcolar 2012 – 2013 învăţau 45.616 de elevi, din care 31.235 elevi de clasele gimnaziale, 14.381 elevi de liceu şi şcoli profesionale.
    În urma verificărilor efectuate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare cu privire la modul de asigurare cu pază a unităţilor de învăţământ preuniversitar, rezultă că din totalul de 319 unităţi de învăţământ preuniversitar, doar 184, adică 57,68%, au asigurată o formă de pază. Astfel, la 57 de unităţi şcolare protecţia este asigurată prin intermediul pazei umane din care cu pază proprie 42 unităţi în mediul urban şi 10 în mediul rural şi 5 prin societăţi specializate de pază, din care 4 în urban şi una în cel rural. În multe din cele 42 de şcoli unde există pază proprie, aceasta este asigurată de femeile de serviciu. Totodată, şcoala şi grădiniţa din Odoreu sunt păzite de poliţiştii locali. De asemenea, 136 unităţi sunt asigurate prin sisteme tehnice de alarmare şi sistem video împotriva efracţiei.

    Infracţiuni în scădere
    Referitor la infracţiunile înregistrate în şcoli în primele patru luni ale acestui an, comisarul şef Mureşan a afirmat că au fost înregistrate şase infracţiuni în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, din care 5 în mediul urban şi una în mediul rural, cu şapte mai puţine ( – 58,8%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
    Astfel, două infracţiuni au fost comise în cursul lunii ianuarie în timpul programului de cursuri, respectiv în municipiul Satu Mare, la Şcoala Generală “Octavian Goga” (furt de aparat foto din sala de clasă) şi una la Şcoala Generală Petreşti (infracţiunea de lovire comisă între două eleve care s-au lovit reciproc în sala de clasă).
    În cursul lunii martie la nivelul judeţului au fost înregistrate trei infracţiuni, toate în Satu Mare, la Şcoala Generală „Grigore Moisil” ( furt îmbrăcăminte şi telefon din sala de sport) în afara orelor de curs, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” (furt telefon mobil din clasă) şi Colegiul „Doamna Stanca” ( furt de telefon mobil din clasă), ambele fapte fiind comise în timpul orelor de curs. Tot aici, în cursul lunii aprilie, a mai fost comisă o infracţiune de furt de portofel din sala de clasă.

    500 de elevi culeşi din baruri
    Pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, structurile de ordine şi siguranţă publică (poliţie, jandarmi, poliţie locală) au efectuat mai multe acţiuni. Astfel, toate cele 319 instituţii de învăţământ preuniversitar au beneficiat de măsuri de supraveghere a traseelor de deplasare a elevilor.
    Totodată, au fost organizate 815 acţiuni preventive, în comun cu reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ. Dintre acestea, 302 au fost acţiuni preventive pe linia combaterii absenteismului şcolar, adică razii în baruri, ocazie cu care au fost depistaţi 535 elevi care lipseau de la orele de curs.
    La finalul şedinţei, atât prefectul Eugeniu Avram, cât şi inspectorul şcolar general, Mariana Roman, au declarat că trebuie luate măsuri în şcolile unde nu există pază umană şi că trebuie continuate acţiunile de prevenire a infracţiunilor în şcoli. De asemenea, pe timpul vacanţei se preconizează organizarea unui campionat de fotbal între cartiere pentru elevi.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE