More

    Mani, cu gândul tot la Dakar!

    Mani-Gyenes

    Născut pe 3 martie 1984 în Satu Mare, Mani Gyenes a reușit să ajungă în cei 12 ani de motociclism cel mai titrat pilot român când vine vorba de competiții care se desfășoară în afara asfaltului și în același timp singurul care a reușit să câștige un raliu de Campionat Mondial, indiferent că este vorba de competiții pe două sau patru roți.

    In ciuda unor performante extraordinare, Mani e pe cale sa rateze a doua participare consecutiva la Dakar. Sezonul trecut nu a reusit sa stringa suma necesara participarii la cel mai important rally raid iar acum , chiar daca are banii pentru inscriere , Mani spune ca sint slabe sanse sa mai completeze suma totala de care ar avea nevoie, care include asistenta tehnica, drumul spre America de Sud si alte cheltuieli de participare.

    Prezent ieri in studioul Nord Vest TV, Mani Gyenes a vorbit si despre sezonul incarcat pe care l-a avut pina acum si despre prima etapa a Campionatului National de enduro de la Straja.

    “Au fost două zile de concurs, pe un traseu destul de greu şi o organizare foarte bună. Cursa a fost foarte frumoasă, anul acesta încă nu am prins una în care să nu plouă. Din cadrul CN de enduro din acest an fac parte 4 etape, iar următoarea va avea loc în Tokod, lângă Budapesta”, a spus Mani care a terminat pe locul doi, in urma riderului Gabor Grillmajer din Ungaria.

    Emanuel Gyenes, un specialist al probelor de rally-raid, va participa la sfirsitul saptaminii pentru a 2-a oară la Grand Prix-ul României de la Buzău (14-16 iunie), etapa a 5-a a Campionatului Mondial de enduro, cu dorinţa de o obţine un rezultat cât mai bun.

    “Eu am fost mulţumit de acel rezultat. Sper ca anul acesta să fie şi mai bine organizată cursa. Organizatorii s-au străduit şi chiar vor face o treabă bună. Anul acesta mi-am propus un rezultat mai bun ca în 2011, dar să vedem câţi piloţi o să fie la start, ce nume, şi sper să fac o cursă frumoasă la clasa E3”, a spus Mani.

    În 2011, la etapa de la Buzău a Campionatului Mondial de enduro, Gyenes a ocupat, la clasa E3, locul 22, din circa 70 de concurenţi.

    La etapa de campionat mondial, Gyenes va concura cu un KTM 300XC.
    Gyenes va mai participa în acest an la campionatul naţional de enduro şi enduro-cross, unde speră să obţină cel de-al 6-lea titlu de campion naţional la ambele competiţii, după care urmează RedBull Romaniacs de la Sibiu, iar în septembrie la International Six Days din Sardinia.

    Principalul obiectiv al sătmăreanului rămâne totusi participarea la Dakar 2014 şi daca va stringe banii necesari participarii, ocuparea unui loc cât mai sus.

    ”Încerc să fac rost de sponsori pentru Dakar 2014. E destul de greu, dar sper să fac rost şi să rezolv treaba.La Dakar, în 2011 am terminat pe locul 1 la clasa Marathon şi am fost pe locul 18 la general, pe locul 17 la general în 2012. În 2014, ţelul meu e să vin în Top 10, ceea ce e un pas foarte mare, dar cu mult antrenament cred că aş putea să vin în Top 10”.

    Mani a tinut sa multumeasca in mod special autoritatilor locale si judetene, Consiliului judetean si Primariei Satu Mare care ii asigura finantarea pentru taxa de inscriere .Restul sumei pentru participare de pina la 50 000 euro trebuie asigurata de la diferiti sponsori.

    Interviul integral cu Mani Gyenes va fi difuzat luni seara in cadrul emisiunii Saptamina sportiva de la Nord Vest TV.

    PALMARES INTERNAŢIONAL
    2005 – locul 1 Red Bull Romaniacs clasa Expert Team, coechipier Laszlo Olah
    2006 – locul 1 Red Bull Romaniacs clasa Expert Team, coechipier Laszlo Olah
    2007 – locul 9 la debutanți, locul 46 la general și 18 la clasa Producție în Raliul Dakar
    Medalie de argint la International Six Days Enduro – Chile
    locul 9 clasa Pro a Red Bull Romaniacs
    2008 – locul 2 clasa 450 cmc Dakar Series Central Europe Rally
    locul 14 clasa Pro a Red Bull Romaniacs
    victorie de speciala in Raliul Faraonilor (Campionatul Mondial de Rally-Raid), locul 6 în clasamentul general
    2009 – locul 2 clasa Expert Single Red Bull Romaniacs
    locul 1 clasa Producție a Raliului Marocului (Campionatul Mondial de Rally-Raid), locul 8 în clasamentul general
    2010 – locul 9 clasa Pro a Red Bull Romaniacs
    locul 4 clasa Super Producție +450 cmc în Raliul Tunisiei (Campionatul Mondial de Rally-Raid), locul 8 în clasamentul general
    2011 – locul 1 clasa Maraton raliul Dakar
    locul 18 în clasamentul general al raliului, locul 4 în trofeul Amatorilor (aici sunt incluși toți piloții care nu reprezintă în mod oficial un constructor).
    locul 9 clasa Pro a Red Bull Romaniacs
    2012 – locul 17 clasamentul general al raliului Dakar
    locul 14 clasa Pro a Red Bull Romaniacs
    Medalie de argint la International Six Days Enduro – Germania

    PALMARES INTERN
    2005 – Campion al României la Enduro
    2006 – Campion al României la Endurocross
    2007 – Campion al României la Enduro
    Campion al României la Endurocross
    2008 – Campion al României la Enduro
    Câștigător al Romanian Extreme Adventure
    2009 – Campion al României la Endurocross
    2010 – Campion al României la Endurocross
    Campion al României la Enduro
    2011 – Vice-campion al României la Endurocross
    Campion al României la Enduro
    2012 – Campion al României la Endurocross
    Campion al României la Enduro

    FLORIN MUREŞAN

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE