21 April 2018

Marian Valer, un infractor de drept comun

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer-marian

Actualul senator independent Marian Valer pozează într-un adept înfocat al respectării legii. Este vorba de o chestiune de imagine, pentru că numitul Marian Valer a fost urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. Administratorul firmei SC Leda SA, la care Marian Valer era angajat ca şi consilier juridic, a obţinut mai multe credite bancare pe baza unor acte false, iar o parte din aceste acte au fost falsificate taman de actualul senator independent. Poliţiştii care l-au cercetat pe actualul senator îl cataloghează drept un infractor de drept comun, care a adoptat o atitudine umilă, demnă de milă. Însă după ce a reuşit să scape de problemele penale, cu ajutorul unor foşti colegi din Procuratură, atitudinea fostului director al Gazetei de Nord- Vest s-a schimbat brusc. Poliţiştii care au avut curajul să-l cerceteze penal au fost atacaţi consecvent în paginile ziarului. Unul dintre ei este comisarul şef Ioan Hotea, care activa în cadrul Serviciului cercetări penale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare în perioada în care Marian Valer era anchetat, fiind promovat în 2005 în funcţia de şef al Serviciului Teritorial Oradea al DGA.

Dosar fierbinte, plimbat prin Poliţie
Marian Valer a săvârşit faptele penale de care era acuzat în dosarul nr.6122/93014 între anii 1993-1994, în calitate de consilier juridic al firmei SC Leda SA. Urmărirea penală faţă de Marian Valer şi complicii săi a fost începută în data de 2 noiembrie 1998. Dosarul, fiind considerat unul “fierbinte”, a fost pasat de vreo câteva ori între diferiţi ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. Toată lumea se ferea de el, întrucât Marian Valer devenise între timp director al cotidianului Gazeta de Nord-Vest. În plus, toţi poliţiştii ştiau că Marian Valer avea numeroşi prieteni în Procuratura Satu Mare, în cadrul căreia activase în perioada 1984-1990.

După ce l-a anchetat pe Marian Valer şi pe complicii săi, în 22 februarie 2000, poliţistul Ioan Hotea, la vremea respectivă căpitan în cadrul Serviciului cercetări penale al l IPJ Satu Mare, a întocmit un referat de declinare a competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Motivul invocat a fost faptul că în falsurile din dosar erau implicaţi şi doi notari publici.

Acuzat de fals şi complicitate la înşelăciune
Potrivit referatului de declinare a competenţei, în sarcina numitului Marian Valer, fiul lui Teodor şi Ana, născut la 2.08.1960 în Dăbâca, judeţul Cluj, domiciliat în Satu Mare, Drum Carei, bloc 16, ap.25, cu reşedinţa în Satu Mare, Piaţa 25 Octombrie, bloc 11, ap.39, jud. Satu Mare, posesor al BI seria GD nr. 0152200, eliberat de Poliţia municipiului Satu Mare, se reţine săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune.

“Aceste demersuri Marian Valer le realizează în condiţiile în care anterior cu 16 zile încheierii contractului de garanţie imobiliară nr.8/27.07.1994, în calitate de consilier juridic la SC Leda SA Satu Mare, încheie şi semnează contractul de ipotecă nr.51/11.07.1994 prin care constituie ipotecă în favoarea BRD Satu Mare, garantând împotriva oricăror emicţiuni pe creditul ipotecar şi fiind de acord cu inscripţia ipotecii asupra aceluiaşi imobil din CF 1006/1 Valea Vinului. Acest contract de ipotecă face obiectul instituirii garanţiei asiguratorii a împrumutului angajat în baza contractului de credit 40.241/29.06.1994 de către Sidia SA Satu Mare de la BRD Satu Mare, contract de asemenea semnat de către Marian Valer în calitate de jurist al împrumutantului. În acelaşi mod, încheie şi semnează ca reprezentant al girantului SC Leda SA Satu Mare contractul de garanţie mobiliară nr.533/A/22.02.1994, prin care consimte să constituie în favoarea Bankpost SA Satu Mare, gaj asupra două bunuri mobile, contract de gaj care face obiectul instituirii garanţiei asiguratorii împrumutului angajat de la Bankpost de către SC Electra SRL Satu Mare, prin contractul de credit nr.533/22.02.1994. Acest demers este realizat în condiţiile în care anterior, aceleaşi bunuri au fost gajate de către SC Leda SA Satu Mare, prin contractul de garanţie mobiliară din 19.07.1993 pentru instituirea garanţiei asiguratorii a împumutului angajat de la Banca Dacia Felix Cluj Napoca de către SC Leda SA Satu Mare, prin contractul de credit 6199/26.07.1993”, se arată în referatul respectiv.

Prejudiciu de peste 5 milioane dolari

Prin operaţiunile cu garanţii false, de genul celei descrise anterior, Marian Valer şi complicii săi au creat un prejudiciu de 1.942.848.376 lei vechi Băncii Dacia Felix, un prejudiciu de 6.461.179.103 lei vechi tot Băncii Dacia Felix Satu Mare, respectiv un prejudiciu de 113.974.000 lei Băncii Române de Dezvoltare Satu Mare. Având în vedere faptul că în 1994 cursul mediu leu/dolar SUA a fost de 1655 lei/dolar, rezultă că valoarea totală a prejudiciului cauzat a fost de peste 5,14 milioane de dolari. O nimica toată pentru un individ de anvergura lui Marian Valer, ajuns acum ditamai senator al neamului.

Umil şi cu capul în pământ la audieri
Dosarul a ajuns la foşti colegi de-ai lui Marian Valer, de pe vremea când activa ca şi procuror comunist, cărora li s-a făcut milă de fostul lor coleg, decăzut într-un asemenea hal. Aceştia l-au ajutat pe inculpatul Marian Valer să scape de problemele penale. Auzul veştii i-a şocat pe poliţiştii sătmăreni care l-au cercetat. “Mi s-a făcut scârbă când am aflat că a fost făcut scăpat. Pentru mine şi colegii mei, Marian Valer, autor de falsuri în declaraţii şi complice la înşelăciuni, a fost, este şi va fi în continuare un infractor de drept comun. Dacă l-aţi fi văzut atunci cum venea umil şi cu capul în pământ la declaraţii, nu l-aţi fi recunoscut. Tocmai din acest motiv, îmi era scârbă când îl vedeam ce aere de justiţiar îşi dădea după ce a ajuns prefect, iar apoi senator. Dacă nu l-ar fi scăpat fostul său şef, ar fi trebuit să ajungă după gratii. Nu mi se pare normal ca un om care a fost complice la o înşelăciune de miliarde de lei vechi să scape şi să ajungă senator, în timp ce un alt cetăţean care a furat o găină de foame să înfunde puşcăria”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre poliţiştii care l-au anchetat în acel dosar.

În linii mari, cam aceasta este adevărata faţă a numitului Marian Valer, care clamează puterea legii de la tribuna Senatului, uitând foarte rapid trecutul său de infractor de drept comun şi modul extrem de josnic în care a scăpat de puşcărie, din mila ştie el cui.

 

Răzbunarea, arma preferată a prostului

Ajuns director al Gazetei de Nord-Vest, deşi a scăpat pe o cale dosnică şi josnică de rigorile legii, numitul Marian Valer nu i-a putut uita prea uşor pe poliţiştii care l-au anchetat ca pe un borfaş ordinar. Ţinta sa preferată a devenit poliţistul judiciar Ioan Hotea, mai ales după ce în 2005 a fost promovat în funcţia de şef al Serviciului Teritorial Oradea al DGA, având gradul de comisar şef. Marian Valer l-a atacat de mai multe ori prin articole scrise de el însuşi şi publicate apoi la gura târgului. De asemenea, l-a asociat pe Ioan Hotea cu tot felul de alţi poliţişti, poliţişti de frontieră sau şefi de la Doi şi un sfert împotriva cărora ducea intense campanii de presă în paginile Gazetei de Nord-Vest, din motive probabil nici de el ştiute. Cel puţin află pe această cale sătmărenii care au fost motivele atacurilor lui Marian Valer împotriva comisarului şef Ioan Hotea.

ALEX OHAHA

 

10 Responses to Marian Valer, un infractor de drept comun

 1. mai da mare pacalici si excroc este acest senator,ma fratilor trebuie sa ne mobilizam si sa il trimitem acasa,ca de mare rusine ne face

  vasi
  12 iunie 2013 at 23:49
  Răspunde

 2. Ma Vasi bine zici hai sa-l trimitem acasa pe acest infractor ca noi osenii nu vrem sa il mai vedem,batular crucea

  ion
  12 iunie 2013 at 23:52
  Răspunde

 3. Da noi cei dupa valea somesului ce sa zicem, ca dracu o stiut ca votam un infractor de drept comun,ce bine ne sta…:)))

  somesanu
  12 iunie 2013 at 23:56
  Răspunde

 4. NU el trebuia sa fie titularul noului Minister al Dreptatii? sau ceva de genul acesta?

  ardelean
  13 iunie 2013 at 00:03
  Răspunde

 5. Da ma da toti am crezut ca este un om al dreptatii dupa felu cum scria in ziar si dadea in toata lumea,pana ieri am crezut ca asa este,dar asta este hotu hotilor un pervers vopsit in procuror,frumos iti sade inca domnule senator

  ana
  13 iunie 2013 at 00:03
  Răspunde

 6. Te asteptam la Dabaca, gunoiule…

  Vasile
  13 iunie 2013 at 00:07
  Răspunde

 7. Oameni buni acest om are un singur nume: HOTU'

  gino
  13 iunie 2013 at 00:13
  Răspunde

 8. "emictiuni"????

  monika
  13 iunie 2013 at 17:05
  Răspunde

 9. ESTE SENATOR UDMRIST? SAU CE ARE PE PIEPT?

  FRICY
  13 iunie 2013 at 19:57
  Răspunde

 10. "emictiune" ???? !!!!! :))))

  monika
  14 iunie 2013 at 08:30
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *