21 April 2018

Mită de 100.000 lei umflată de senatorul Marian

Filed under: Anchete&Reportaje,Top News |

valer-marian-comisarul-chis

Un distins domn din municipiul Carei, pe numele său Victor Micle, prinzându-se amarnic de capul de pe umeri, s-a plâns unor apropiaţi că nu mai poate face faţă nenumăratelor pretenţii financiare şi materiale ale senatorului Marian Valer şi ale şefului Poliţiei municipiului Carei, comisarul şef Radu Chiş. Pe lângă numeroasele chiolhanuri organizate de ani de zile la via sa şi pe buzunarul său, omul de afaceri careian s-a destăinuit că a ajuns să fie obligat să strângă bani pentru o mită cât se poate de babană, pentru ca Radu Chiş să ajungă şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. Mita de 100.000 de lei s-a dat, senatorul s-a conformat, comisarul şef Constantin Taloş a fost atacat, dar acesta a rezistat. În schimb, alesul neamului a clacat şi a deraiat înainte să apuce să-l înscăuneze pe comisarul şef Chiş în funcţia dorită şi demult ochită.

Turnătorul senatorului în Carei
La nivelul municipiului Carei, este de notorietate faptul că omul de afaceri Micle Victor este un apropiat al poliţiştilor. Comisarul şef Radu Chiş i-a simţit potenţialul de sponsor imediat ce a fost numit la comanda Poliţiei Carei. Omul de afaceri a organizat, pe cheltuiala sa şi în via sa, zeci dacă nu chiar sute de chefuri pentru comandantul Poliţiei Carei. Prin intermediul comisarului şef Radu Chiş, Victor Micle a avut ghinionul să-l cunoască pe senatorul Marian Valer. Legătura dintre senator şi şeful Poliţiei Carei este deosebit de veche şi de trainică, fiind închegată înainte de Revoluţie, pe vremea când Chiş era un simplu şef de post la Livada. Prietenia s-a dovedit a fi de durată, fiind cimentată de potoalele şi alcoalele cu care a fost cinstit Marian Valer, pe atunci un procuror comunist aproape anonim. La începutul anilor 2000, acelaşi Marian Valer a intervenit pe unde a trebuit şi l-a propulsat pe Radu Chiş, devenit între timp ofiţer, în postul de şef al Poliţiei oraşului Tăşnad. Deşi a jucat cartea pedelistă pentru a ajunge comandant la Carei, senatorul Marian l-a iertat rapid, respectiva iertare fiind compensată cu turnătorii ordinare despre diverşi aleşi locali, oameni politici, directori de instituţii şi oameni de afaceri din oraş. Cu alte cuvinte, comisarul şef Radu Chiş a fost ochiul şi timpanul senatorului Marian pe plan careian.

Gaşca pătată a cotizanţilor
Revenind la chefurile din vie, la un moment dat omul de afaceri Victor Micle s-a văzut obligat de senatorul Marian Valer şi protejatul său în uniformă, Radu Chiş, să apeleze la oameni de afaceri locali pentru a face o chetă rapidă pentru o babană mită. Era vorba de nici mai mult nici mai puţin de 100.000 lei, sumă solicitată de senator pentru ca Radu Chiş să fie numit în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. Victor Micle, considerând probabil că a cotizat deja destul, a apelat la careienii Iosif Borota, Dan Vezentan, Viorel Seucan, Norbert Varga şi Marinela Ghiurcuţa, de la care a pretins şi a primit câte 20.000 lei.

În urmă cu aproximativ 10 ani, Iosif Borota şi Dan Vezentan au fost prinşi şi condamnaţi pentru trafic cu imigranţi afro-asiatici în celebrul dosar “Călăuzele”. După ce s-au eliberat din puşcărie, au început să facă afaceri cu anvelope uzate importate din străinătate, în afacere fiind cooptat şi fratele Marius Borota, condamnat şi el la puşcărie în acelaşi dosar. Cei trei au fost suspectaţi de-a lungul timpului şi sunt suspectaţi în continuare de implicare în contrabanda cu ţigări. Veniturile lor declarate nu reuşesc să justifice stilul lor de viaţă opulent, donaţiile lor consistente, limuzinele Mercedes şi BMW în care se plimbă membrii familiilor şi numeroasele utilaje parcate în faţa sediului firmei de anvelope uzate.

Celălalt cotizant, renumitul Norbert Varga, este patronul firmei Alconor Company. La începutul anilor 2000, acesta a fost condamnat pentru implicare în dosarul Drogaţilor de la Noroieni. Numai un pont primit în ultimul moment al flagrantului l-a salvat de la arestare. A revenit în ţară abia după ce a fost condamnat cu suspendare. Firma Alconor Company a fost şi este suspectată de implicare în contrabanda cu alcool, deşi în mod oficial se ocupă doar de sifon, sucuri şi băuturi energizante.

Viorel Seucan este unul dintre cei mai înstăriţi fermieri din Carei. Nu e clar ce probleme are cu legea, din moment ce Victor Micle a apelat la el. În fine, ultima de pe liste, Marinela, despre care umblă vorba că ar fi amanta lui Seucan. Marinela Ghiurcuţa este şi administratorul unui hotel şi a pizzeriei Grande, situată la parterul unităţii de cazare, unde munca la negru este în floare, iar bonurile fiscale refuză să iasă la iveală. De curând, femeia a luat în administrare încă o pizzerie amplasată destul de aproape de Poliţia Carei. Biata Marinela se tot plânge în ultima vreme că, deşi a dat partea sa de mită, în continuare comisarul şef Chiş îi solicită tot felul de potoale şi alcoale, pe care nu i le mai plăteşte nimeni.

Atacuri şi diversiuni ratate
Omul de afaceri Victor Micle se laudă că i-a dat personal şi în plic banii senatorului Marian Valer. De atunci, comisarul şef Radu Chiş aşteaptă cu ardoare să fie numit şef al IPJ Satu Mare. Pentru a-şi putea îndeplini obligaţia asumată prin mită, începând din luna februarie a acestui an, a început o campanie furibundă împotriva actualului şef al IJP Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş. După ce i-a cerut demisia în cadrul mai multor conferinţe de presă, senatorul Marian Valer a mers până acolo încât a vehiculat şi informaţia că actualul şef al IJP Satu Mare s-a cerut la pensionare. Bineînţeles că a fost vorba de simple diversiuni, pe care senatorul Marian le-a atribuit unor surse din Ministerul Afacerilor Interne.

Ghinionul senatorului Marian Valer este că prefectul judeţului, Eugeniu Avram, împreună cu subprefectul Cristian Sasu, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, respectiv Mircea Govor, şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, au avut recent o întâlnire cu ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, cu prilejul vizitei acestuia la Satu Mare, şi i-au prezentat situaţia de fapt, precum şi motivele presiunii exercitate de senatorul Marian asupra comisarului şef Constantin Taloş. Ministrul Radu Stroe s-a declarat scârbit de aceste manevre ordinare, afirmând că Marian Valer nu mai reprezintă pe nimeni şi nimic, iar comisarul şef Radu Chiş va pleca cât de curând unde îi este locul.

Şi fugăriţi, şi cu banii pierduţi
Eliminarea senatorului Marian Valer din PSD şi marginalizarea sa pe plan politic i-a alarmat pe cei cinci cotizanţi. Au mai sperat o vreme, dar acum au conştientizat că au intrat într-un mare rahat din care nu îi mai poate scoate nici comisarul şef, nici senatorul. Pierzându-şi speranţa, cei cinci careieni încearcă să nu îşi piardă şi banii. Înjurându-l în ultimul hal pe senatorul Marian, pentru că nu şi-a onorat obligaţia de a-l numi pe comisarul şef Radu Chiş în funcţia foarte mult râvnită, cei cinci careieni cotizanţi îl tot stresează pe omul de afaceri Victor Micle, cerându-i tot mai insistent să le înapoieze banii. Unii dintre ei încep să ameninţe că, în cazul în care nu îşi vor primi înapoi cotizaţiile, se vor autodenunţa instituţiilor abilitate ale statului.

Sperăm şi noi că autorităţile statului, având materialul clientului pe masă, să-şi facă în sfârşit datoria. De asemenea, sperăm că sătmărenii s-au convins definitiv care este adevărata faţă a acestui încă senator, viitor puşcăriaş şi viitor consumator înrăit de arpacaş.

Alex Ohaha

40 Responses to Mită de 100.000 lei umflată de senatorul Marian

 1. Au o problema baietii!!!!! asteptam cu interes deznodamantul

  bledescu
  4 iunie 2013 at 01:28
  Răspunde

 2. Mai parca nu iti vine sa crezi cati bani din trafic de influenta si santaj a luat acest josnic senator.la puscarie cu el

  curiosul
  4 iunie 2013 at 01:31
  Răspunde

 3. Acest specimen hidos nu mai are ce cauta in parlament,vai de capul nostru al satmarenilor cu ce specimen ne-am ales pe cap.Doamne scapane de el!

  QND
  4 iunie 2013 at 01:36
  Răspunde

 4. Acest dintaila ne-a stricat linistea din mica noastra urbe.Ce cauta pe aici ca el nu face parte din colegiul nostru,iar daca a reusit sa-i pacaleasca pe acei oameni chiar are o problema,nu il vad in regula cand vine prin Carei

  careian
  4 iunie 2013 at 02:35
  Răspunde

 5. Cine l-au promovat pe acest individ?.Dupa cate stiu partidul de sorginte comunista,PSD de Satu Mare, a caror conducatori ii cunoastem.Dupa parerea mea si ei sunt vinovati de promovarea lui V.Marian.Ba mai mult ,au beneficiat de actiunile si provocarile lui.Ce credeti actualul leader PSD si primar Coi ca este curat ca lacrima.Sa nu uitam ca a fost medic militar care se ocupa cu recrutarile in perioada comunista.Va spune ceva asta?.

  pintea
  4 iunie 2013 at 09:53
  Răspunde

  • nu spui rau deloc. partidul de sorginte comunista PSD de Satu Mare. In special ei! big like'

   dodo
   7 iunie 2013 at 12:16
   Răspunde

 6. Da…v-am spus ca sunteti penibili? Iar ii faceti reclama lui Valer in loc sa va ocupati de alte subiecte!

  gigi
  4 iunie 2013 at 11:29
  Răspunde

 7. Nu-i prost cine manca 10 paini , prosti sunt cei care i le dau . Pacat ca un ofiter de cariera ca si comisarul sef Chis , s-a coborat la asemenea practici (daca este si adevarat) , fiindca avand in vedere valoarea sa mai devreme sau mai tarziu ar fi putut ajunge mai sus in functie , nu prin mizerii si incercari de a-i demite pe altii (cu care mai demult erau frati de cruce) . Urât !!! (daca este adevarat , repet)

  misulica fara frica
  4 iunie 2013 at 11:56
  Răspunde

  • Porverbul e mai nashpa, cind "prostului" i se PRETIND cele zece paini. In rest de acord cu dumnneata tovarase colonel

   Iotzomping
   5 iunie 2013 at 00:42
   Răspunde

 8. Cand o zbura porcul vor mai recunoaste cei implicati ca au dat praful !!

  fifi
  4 iunie 2013 at 12:05
  Răspunde

 9. toti la puscarie cu chisu an frunte si cu cei doi baieti ai lui scandalagii dracului se laudau cu taicasu cai sef mare la puscarie cu ei primeste mita si de la tigani din piata de alimente altfel nu pot vinde tigari

  fane spoitoru
  4 iunie 2013 at 14:49
  Răspunde

 10. Nici nu am rabdare sa citesc aberatiile acestea, plus ca nici nu am cum sa le cred. Voi chiar nu aveti viata ?

  DNQ
  4 iunie 2013 at 15:16
  Răspunde

 11. stati usurel ca cele scrise despre micle si chisu sant adev. dece isi permitea micle si seucan sa circule bauti tot timpu care de la circulatie din carei se lega de ei,pastean e omu lui chisu,se da mare balena si asta prin oras se zvoneste ca, chisu ar mai aduce pe cineva la circulatie adica un pilos de-a lui

  ghu
  4 iunie 2013 at 17:04
  Răspunde

 12. daca nu cunoasteti adevarul nu vorbiti in numele cuiva.sunteti niste lichele toti in frunte cu cel care a publicat articolul si cu cel de la care a pornit, stim noi cine, acel familist convins care umbla pe la amante fara a stii sotia, ce mai familist,se stie el mai marele POLITIEI din SM si asta o stiu sigur. Iar daca ar primi mita de la cei cu tigarile poate ar fi mai instarit de cit este.Si-ar permite excursii pe afara ca si ceilalti. Sunteti la fel ca si ei niste rah….i.

  alina
  4 iunie 2013 at 17:49
  Răspunde

 13. minciuni,toate sunt minciuni,dca era ceva adevarat arau arestati cu totii,o sa vedeti ca totul e o minciuna,articolul din ziar nu este semnat de nimeni.

  nicu
  4 iunie 2013 at 19:00
  Răspunde

 14. minciuni adevarate

  nicu
  4 iunie 2013 at 20:24
  Răspunde

  • minciuni adevarate sau adevaruri mincinoase. Chiar exista diferenta?

   Iotzomping
   5 iunie 2013 at 00:39
   Răspunde

 15. Ce vrajeala,ziaristi dezorientati.

  localnic
  4 iunie 2013 at 20:45
  Răspunde

  • Ce militian derutat… Ti-au arestat sefu bre'…

   Iotzomping
   4 iunie 2013 at 23:58
   Răspunde

 16. Nu-i adevărat nimic, totul este o vrăjeală ieftină . Ha,ha,ha !!! Sau …, nu mai știi ce să crezi cei cu lumea asta . Mai treceți unii pe la biserică , dar nu în campanie electorală doar ori de ochii lumii . Doamne dă minte la cine n-are !

  marius alex
  4 iunie 2013 at 23:39
  Răspunde

  • mai coerent omule, mai coerent…

   Iotzomping
   5 iunie 2013 at 00:35
   Răspunde

 17. Bravo !!!! In America , pentru o astfel de ancheta ,ati fi fost nominalizati la Pulitzer ! Tineti-o tot asa BRAVO !!!!!

  Kung fu Panda
  5 iunie 2013 at 12:12
  Răspunde

 18. ce e chisule nu este govor cu tine,consateanul tau,te-a trecut in ziar. cu ce l-ai suparat pe "preacinstitul". si tu i-ai terminat tot lucrul murdar de pe zona numai sa se simta puternic. frumos

  anika
  5 iunie 2013 at 14:01
  Răspunde

 19. Doresc sa va spun ca sunteti niste rahati de oameni. Numi doresc sa fiu in pielea celui care a scris acest articol
  Nu mai aveti ce minciuni sa publicati,cine o sa aiba ocazia sa steie de vorba cu domnul Micle sau cine a stat,isi da seama ca astea sunt niste minciuni ordinare. Stricati imaginea unui om cinstit,un mare domn,care nu are nici o legatura cu asa ceva. Sa se clarifice lucrurile,nu mai faceti scenarii cu oameni nevinovati!

  Adevarul
  5 iunie 2013 at 16:51
  Răspunde

  • da traiesti intr'o tara si intr'un judet unde traficul si spaga de trilioane ii in floare, mai ales ca ii zona de granita. ti se par lucrurile asa asezate la afaceristu asta? lasa'i tata ca nu ne merge bine cu oamenii astia, se vede realitatea zi cu zi nu?

   dodo
   7 iunie 2013 at 12:49
   Răspunde

 20. Macar daca nu stiti adev nu comentati aiurea.ei nu primesc mita politistii dar nu ii pot prinde.fara furnizor ciuciu si fara dovezi la fel.oamenii acestia pe care ii acuzati nici nui stiti.ar trebui sa si ganditi.eu ii stiu pe cativa si sunt oameni respectabili muncitori.ar trebui sa ii fie rusine acestui jurnalist pt aceste acuzatii fara dovezi.daca ai dovezi e altceva dar altfel taci si veziti de ale tale

  mari763512
  5 iunie 2013 at 17:00
  Răspunde

 21. Sa fim seriosi o gramada de minciuni.Ne e adevarat nici jm dina cest articol.In primul rand politia e polite e corecta se chinuie sa puna infractorii in puscarie.Nu suntem in orasele alea mari in care e coruptie cum se zice aici.In plus ii stiu pe multi dintre ei dar de domnul Micle Victor si de domnul Chisu nu sunt adevarate acele acuzatii.Minciuni.Oameni care au muncit unde au ajuns.SI ce daca ii stie pe aceeia nua re voie lumea sa cunoasca pe altcineva sa stea inchis in casa hai sa fim seriosi.Mi se pare un articol de toata jena si in plus nam vazut dovezi.Frate publici ceva sa ai si dovezi nu numa abureli ca strici reputiatia la oameni dar no ce te intereseaza pe tine,tu numa sa ai povestea chiar daca ii scuzati expresia"full of crap".

  mari763512
  5 iunie 2013 at 18:30
  Răspunde

 22. Domnule moderator eu zic ca ar trebuii sa postati si cateva din comenturile mele ca e parerea mea personala si daca sunteti curios nu sunt in politica doar imi spun parerea

  mari763512
  5 iunie 2013 at 18:31
  Răspunde

 23. Dupa toate astea sa mai aiba lumea incredere in politie , in special in politisti?
  Si se mai pling ca nu au salarii rezonabile ! La asemenea ciubucuri ar putea linistit sa lucreze si fara salarii ( ma refer la cibucari ).

  nelumare
  5 iunie 2013 at 19:28
  Răspunde

 24. despre ofiterul pasteancare a fost facut de seful politiei Carei Chisu, acesta este angajat direct din strada dar la facut chisu cu valer marian ofiter sa-l puna sef la circulatia carei sa controleze tot si sa santajeze, sa ia spagi, a mai fost unul Parasca omul lui Chisu acum e la Of.serviciu la IPJ Satu Mare, tot din tasnad l-a adus sef la Judiciar numai ca a scapat de el pt. ca asta stia despre chisu unele chestii intime din viata lui Chisu de pe cand Parasca statea cu chirie la Tasnad iar chisu ii era sef, unde mergea cu amanta in timpul programului, dupa aia a divortat…..e multe iar altii corecti si cinstiti nu pot trai de astia,,,la dracu cu Romania

  columbo
  5 iunie 2013 at 22:56
  Răspunde

 25. langa liceul teoretic acolo unde sute de copii invata zi de zi traficul de tigari e in floare!!!ce face chisu nu vede e orb sau e mituit normal,pruncusau ala micu sta acolo langa traficanti isi ia ochelarii de soare cai smecher si se face ca e orb! ar trebui sa se ocupe de aztea nu de discoteci curvasaguri santaj la zdup cu ei!!!! sa invete odata minte nu te atinge ca frige:)))!

  bobo
  6 iunie 2013 at 09:22
  Răspunde

 26. Referitor la "…cine o sa aiba ocazia sa steie de vorba cu…" conform regulilor de baza ale gramaticii limbii romane se spune: …cine o sa aiba ocazia sa stea de vorba cu …
  Nu va grabiti sa ponegriti sau sa aparati pe cineva, doar persoanele in cauza si bunul D-zeu stiu adevarul, noi putem sa avem doar opinii.

  madalina
  6 iunie 2013 at 13:39
  Răspunde

 27. Madalina cred ca toata lumea care a citit a inteles la ce am vrut sa ma refer,tu ce vrei sa imi demonstrezi?ca esti buna la gramatica? Atunci ar trebuii sa stii ca nu e frumos sa prescurtezi pana si numele lui Dumnezeu,ca nu o sa te doara mai tare degetele daca scrii inca 4 litere.

  Adevarul
  6 iunie 2013 at 14:08
  Răspunde

 28. dovezi, nu povesti

  rrrrooo
  6 iunie 2013 at 16:06
  Răspunde

 29. oare citi dintre noi am aproba daca am fi acuzati intr-un ziar cu fapte grave si denigratoare si pe care nu ai cum sa le infirmi decit eventual printr-un banal drept la replica. Cred ca ziaristii inainte de a publica astfel de afirmatii ar fi bine sa se transpuna in pielea protagonostilor.Cu asemenea articole nu dovedesti ca esti un bun profesionist in media atita timp cit tu deservesti interesele cuiva si nu adevarul. De departe se observa ca esti un ,,instrument folosit '' intr-o batalie politica in care tu nu ai ce cauta.

  daria
  6 iunie 2013 at 17:17
  Răspunde

 30. nu postati tot doar ce va place voua sa va fie rusine . daca spune omul adevarul nu postati.

  anika
  6 iunie 2013 at 22:43
  Răspunde

 31. prostii.treceti doar ce vreti voi. adevarul nu-l treceti.

  anika
  6 iunie 2013 at 22:45
  Răspunde

 32. ce vreti sa spuneti acuma astia care ii iau apararea? turnatoru asta comunist puscarias valer marian si gastile lui is in regula cu legea?? lasati'i tata sa isi roada unghiile in puscarie toti penalii suspecti.. traim in romania ma! vezi tu lucrurile in ordine in satu mare?? asta ii judetu ramas pur comunist. Se mai plimba unii cu limouzinele pe drumuri de categoria a 10-a tata, se mai si umfla in pene de ce au! altii sparg seminte ca nu au chef de munca. Da ce'i asta firatia'ar dracului sa fi'ti SOCIALISM POLITIC ASPRU tip 'der nordwesten-europa!!!!!

  dodo
  7 iunie 2013 at 12:40
  Răspunde

 33. Pacat,nu asa trebuiesc gestionate

  ninet
  8 iunie 2013 at 09:11
  Răspunde

 34. Pacat pentru noi alegatorii este omul potrivit la locul potrivit.Nu ne mai mira nimic.
  PLECATI DIN ACEASTA TARA CAT MAI PUTETI. PLECATI,PLECATI……………

  ninet
  8 iunie 2013 at 09:16
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *