More

    Peste 50 de elevi sătmăreni îşi pot continua studiile în Franţa

    diploma

    Reprezentanţii Institutului Francez din Cluj Napoca au înmânat, ieri, într-un cadru festiv, diplomele DELF pentru 51 de elevi din judeţul Satu Mare care au promovat examenul internaţional de limba franceză. La manifestare, care a avut loc la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”, au fost prezenţi directorul de studii al Institutului Francez, Mihaela Popa, stagiarul institutului, Emilie Clavier, din Clerrmont Ferrand (Franţa), viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, inspectorul de specialitate, Ioana Iura, directorul CN “Doamna Stanca”, Anna-Maria Maruşca, cadre didactice, elevi.

    În deschiderea manifestării, Anna-Maria Maruşca a declarat că festivitatea de acordare a diplomelor DELF (Diplome d’etudes en langue française) a fost organizată la CN “Doamna Stanca”, unitate şcolară cuprinsă în reţeaua celor 29 de secţii bilingv-francofone din România şi acreditată ca Centru de examinare DELF şcolar. În total, au obţinut aceste diplome 51 de elevi din judeţul Satu Mare, însă 13 dintre aceştia şi le-au ridicat deja pentru că le erau necesare pentru echivalare la examenele de bacalaureat şi doar 38 au intrat ieri în posesia lor.

    De asemenea, Mihaela Popa a precizat că diploma DELF este recunoscută internaţional pentru toată viaţa şi oferă şansa posesorilor acestora să-şi continue studiile la una dintre instituţiile de învăţământ superior din Franţa. De asemenea, profesoara de limba franceză Adina Ciupac a afirmat că rata de promovabilitate a elevilor sătmăreni este destul de bună, astfel că din cei 78 de candidaţi care au urmat aceste cursuri 51 le-au promovat. Viceprimarul Marcela Papici şi inspectorul şcolar Ioana Iura au transmis, atât cadrelor didactice cât şi elevilor, felicitările instituţiilor pe care le reprezintă.

    Apoi stagiarul Emilie Claver a prezentat pe scurt oferta educaţională a principalelor unităţi de învăţământ superior din Franţa, după care s-a trecut la înmânarea diplomelor.

    Diploma DELF este recunoscută în întreg spaţiul european, în spaţiul francofon ea deschizând, atunci când vorbim despre nivelurile B1 şi B2, oportunitatea continuării studiilor academice în Franţa sau în alte ţări francofone. Documentul constituie, de asemenea, o piesă importantă în CV-ul oricărui tânăr care îşi doreşte mai mult de la cariera profesională.

    Florin Dura

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE