More

    Prefectul Sălajului a chemat la raport Comisia de dialog social

    prefect

    Prefectul judeţului, Ionel Ciunt, a participat, ieri, la şedinţa lunară a Comisiei Judeţene de Dialog Social, care a avut ca punct pe ordinea de zi prezentarea fondurilor alocate pentru sănătate în județul Sălaj în semestrul II al anului 2013, în contextul solicitărilor de majorare a salariilor în domeniul medical. În acest cadru, directorul executiv al Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, Daniela Cordea, a prezentat un raport privind situația financiară a CAS Sălaj.

    Din acesta rezultă că bugetul CAS Sălaj, stabilit în conformitate cu legea nr. 5/2013, este de 147.507,56 mii lei din care 89.421,42 mii lei pentru semestrul I iar 58.086,14 mii lei alocați pentru semestrul II. CAS Sălaj a realizat o simulare a efortului bugetar necesar pentru creșterile salariale solicitate de către Consiliul Național al Colegiului Medicilor, după cum urmează: în varianta de majorare a salariilor cu 30% suma necesară este de 62.047,31 mii lei, pentru majorarea cu 50% este necesară o alocare suplimentară de 66.773,78 mii lei, iar în situația în care salariile ar crește cu 100% efortul bugetar ar fi de 78.589,94 mii lei.

    Tot în cadrul acestei întâlniri, liderul sindicatului Sanitas, Chelement Hodiș, a prezentat revendicările Consiliului Național al Colegiului Medicilor care prevăd printre altele: deblocarea posturilor din sistemul sanitar, excluderea din categoria de bugetari și funcționari publici a medicilor, dat fiind practica independentă și autonomă a acestora, majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic rezident să fie echivalent cu 3 salarii medii pe economie, reducerea birocrației și simplificarea documentelor medicale în relația medic-pacient și necondiționarea calității de membru al Colegiului Medicilor de încheierea asigurării de malpraxis.
    În următoarele două luni vor avea loc la nivelul Ministerului Sănătății, negocieri cu privire la revendicările enumerate anterior, echipele de negociere fiind desemnate în această perioadă.

    Prefectul județului, Ionel Ciunt, a participat în aceeași zi și la ședința Comitetului Consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice în care s-a prezentat un raport privind activitățile întreprinse de Poliția de proximitate pentru protejarea persoanelor vârstnice. Dintre activitățile întreprinse amintim: consilierea unui număr de 35 de persoane, dintre care 13 de vârsta a 3-a, care au ridicat probleme cu privire la siguranța lor (în traficul rutier-pentru traversarea bulevardelor-, tulburarea ordinii publice de către anumiți cetățeni precum și prezența câinilor vagabonzi), primirea și soluționarea unui număr de 30 de petiții, precum și participarea la 16 întâlniri organizate de către Consiliul Județean al persoanelor vârstnice. De asemenea, polițiștii de proximitate participă în mod activ și frecvent la Clubul pensionarilor, în parcuri precum și în alte locuri unde pot relaționa cu persoane vârstnice, pentru a cunoaște întreaga problematică cu care se confruntă aceștia.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE