18 June 2018

Presă privată pe bani publici

Filed under: Anchete&Reportaje |

presa-privata1

Părăsit de concubină şi copil, de prieteni şi de colaboratori, dat afară din partid, dat afară din toate sediile unde a avut biroul senatorial, dat afară din grupul senatorilor PSD, dat afară din Comisia de abuzuri a Senatului, dat afară din redacţia Gazetei de Nord-Vest, senatorul Marian Valer se încăpăţânează să-şi continue atacurile şi şantajele, publicându-şi mizeriile pe internet şi prin intermediul unei fiţuici ordinare. Editarea şi distribuirea fiţuicii se realizează în condiţii de clandestinitate totală, conţinând elementele infracţiunilor de spălare de bani şi de evaziune fiscală. Deocamdată, autorităţile abilitate ale statului cercetează cu deosebit interes aceste aspecte. Senatorul Marian Valer nu este deranjat de faptul că activităţile sale publicistice sunt finanţate din bani cât se poate de publici. Redactorii “coordonaţi” de senatorul Marian sunt angajaţi la cabinetul său parlamentar. De asemenea, distribuirea fiţuicii clandestine se face cu maşina Senatului României, combustibilul fiind plătit tot din banii contribuabililor.

Redacţie angajată la cabinetul senatorial

După ce a pierdut controlul exercitat ilegal asupra Gazetei de Nord-Vest, numitul Marian Valer se încăpăţânează să conducă un ziar, în pofida calităţii sale de senator al României, în prezent independent şi vai de capul lui. Ordinara fiţuică săptămânală, pe care o dirijează printre două şpriţuri, este finanţată din bani publici. Şoferul, pe numele său Victor Todică, este angajat la cabinetul parlamentar. Amanta sa a fost şi ea angajată de curând pe post de secretară la acelaşi cabinet senatorial. Redactorul şef al fiţuicii, Mihai Bledea, s-a lăudat şi el unor apropiaţi că trei ani şi jumătate nu mai are nicio problemă financiară, fiind angajat şi el la cabinetul parlamentar. Dacă a fost treaz şi lucid (cunoscut fiind ca un consumator înrăit de alcool şi droguri) când a spus aceste lucruri, informaţia merită să fie luată în considerare.

Maşina Senatului, cabinet mobil
Deşi cei care redactează fiţuica sunt angajaţi ai biroului senatorial, acesta nu are deocamdată un sediu fix. Probabil se mulţumesc cu sediul mobil, oferit de autoturismul Dacia Logan, cu numărul de înmatriculare SM 10 SEN, în care încape întreaga echipă, cu senatorul Marian Valer cu tot. Pe site-ul Senatului României, adresa cabinetului senatorial figurează şi în prezent ca funcţionând în Palatul Administrativ, la etajul 8, camera 9, lucru fals pentru că a fost evacuat de peste două luni.
Autoturismul Senatului este folosit de jurnaliştii senatorului Marian Valer în activitatea lor de documentare a materialelor şantajiste şi denigratoare. De asemenea, maşina respectivă este folosită şi la distribuţia fiţuicii ilegale. Să nici nu mai pomenim că benzina consumată de maşina senatorială este achitată din banii contribuabililor. Suntem curioşi ce părere are despre aceste lucruri conducerea Senatului României.

Probleme grave cu coordonarea
Numitul Marian Valer a ţinut cu tot dinadinsul ca sătmărenii să ştie că el stă în spatele fiţuicii calomniatoare. Pentru a scăpa de problemele de incompatibilitate, şi-a găsit o funcţie la fel de fantomatică ca şi cel care o ocupă. De pe ultima pagină a fiţuicii am aflat că Mihai Bledea este redactor şef, iar senatorul independent Marian Valer este “coordonator”. Cu alte cuvinte, Marian Valer îl coordonează pe redactorul şef Mihai Bledea, care la rândul său îl coordonează pe Victor Todică. Asta cu excepţia situaţiilor în care Victor Todică este coordonat direct de senator, în calitate de şofer al Loganului cu numărul SM 10 SEN. Nu am reuşit încă să aflăm cine o coordonează, direct, indirect sau chiar cu schimbul, pe amanta focoasă a lui Todică, pentru a închide astfel cercul colaboratorilor plătiţi din bani publici.
Neavând cabinet senatorial, gaşca redacţională a numitului Marian Valer nu are unde să-şi ţină şedinţele de redacţie. Am aflat totuşi că aceste şedinţe sunt susţinute foarte regulat. Şi nici nu oriunde, ci tocmai în crâşme sau pe terase, cum îi stă bine unei fiţuici mizerabile. Bineînţeles că marea strategie a micuţei fiţuici este stabilită în stări profund euforico-bahice, pe fond de alcoale, achitate uneori de senatorul Marian Valer. Numai să nu încurce buzunarul în care îşi ţine salariul, cu cel în care ţine suma forfetară.

Evaziune fiscală şi spălare de bani
Cea mai mare problemă a fiţuicii coordonate de senatorul Marian Valer o constituie faptul că apare în condiţii de clandestinitate. Potrivit legislaţiei în vigoare, orice activitate economică, deci inclusiv cea de editare şi distribuire a ziarelor, trebuie să aibă ca scop obţinerea de profit. Fiţuica editată de Marian Valer este distribuită gratuit, deşi nu conţine nicio reclamă sau vreun anunţ de mică publicitate, care constituie singurele surse de venit ale presei scrise. Fiţuica respectivă este editată de o persoană privată, deşi în mod normal şi legal această activitate ar trebui derulată prin intermediul unei persoane juridice, înregistrată la Registrul Comerţului şi la Finanţe. Cu alte cuvinte, activitatea coordonată de senatorul Marian conţine elementele infracţiunilor de spălare de bani şi de evaziune fiscală. Prin atacurile la adresa unor persoane publice, care refuză să cotizeze, activitatea conţine şi elementele infracţiunii de şantaj. Pe această cale, solicităm autorităţilor abilitate ale statului să verifice legalitatea activităţilor publicistice coordonate de senatorul Marian Valer.

Alex Ohaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *