More

    Proiectul centrului pentru vârstnici din Negreşti, finalizat

    centru

    Primăria oraşului Negreşti-Oaş a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, finalizarea proiectului prin intermediul căruia a fost amenajat Centrul social de zi pentru vârstnici într-o fostă centrală termică din Cartierul Decebal. Primarul Aurelia Fedorca a precizat că acest obiectiv este foarte important pentru vârstnicii oraşului, care vor avea astfel posibilitatea de a-şi petrece, într-un mod cât se poate de plăcut, timpul liber.
    Primarul Aurelia Fedorca a prezentat proiectul “Amenajare centru social pentru vârstnici în oraşul Negreşti-Oaş”, finanţat prin POR 2007-2013, care are ca obiectiv general creşterea calităţii vieţii în acest oraş, prin reabilitarea unei clădiri aflată în stare avansată de degradare. Proiectul a presupus consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, amenajări exterioare, finisaje interioare, finisaje exterioare, instalaţii exterioare şi interioare de apă, canalizare, gaz şi instalaţii electrice, precum şi amenajarea spaţiului verde din jur. Clădirea are sistem de electricitate şi încălzire alternativ, fiind prima clădire publică din Negreşti-Oaş dotată cu panouri fotovoltaice.
    Centrul pentru vârstnici are o suprafaţă utilă de 330,69 mp şi cuprinde o bibliotecă şi o sală de lectură, o sală de activităţi audio-video, o sală de mese, o bucătărie, o magazie de alimente, un birou asistent social şi un birou administrativ, grupuri sanitare şi garaje. Centrul va putea deservi aproximativ o sută de persoane vârstnice aflate în dificultate. Tot de aici va putea fi oferită o masă caldă la domiciliu persoanelor aflate în dificultate de a se deplasa şi va fi oferită atât asistenţă medicală cât şi juridică pentru vârstnici. Totodată, se estimează crearea a trei locuri de muncă şi anume un bucătar, un ajutor de bucătar şi un administrator. Primarul Aurelia Fedorca a mai declarat că viitorul centru este unul deosebit de important pentru vârstnicii din Negreşti-Oaş, care vor avea un loc în care să se întâlnească şi să-şi petreacă timpul liber în mod plăcut.
    Valoarea totală a proiectului este de circa 2,4 milioane de lei, din care 1,92 de milioane de lei reprezintă finanţarea eligibilă. Astfel, 1,54 de milioane de lei reprezintă valoarea nerambursabilă din FEADR, 339.320 lei valoarea eligibilă din bugetul naţional şi 38.449 lei cofinanţare de la bugetul local. Primarul Fedorca a mai precizat că în scurt timp urmează a fi dotat cu mobilier şi aparatură iar, în maxim o lună va fi funcţional.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE