More

    PS Iustin Sigheteanu, declarat cetăţean de onoare al Careiului

    IMG_7977

    În prezenţa a peste o mie de credincioşi, episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanu, a sfinţit ieri pictura Catedralei Ordodoxe Sf. Dimitrie din municipiul Carei. La finalul slujbei arhiereşti, primarul Eugen Kovacs i-a înmânat înaltei feţe bisericeşti titlul de cetăţean de onoare al municipiului Carei. PS Iustin a propus ca Sf. Dumitru, al cărui hram îl poartă catedrala, să fie declarat protectorul Careiului.

    Catedrala din Carei, poartă a ortodoxismului
    Sfinţirea picturii interioare a catedralei a fost făcută de PS Iustin Sigheteanu, aflat în fruntea unui sobor de peste 20 de preoţi, printre aceştia aflându-se stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul mănăstirilor din episcopie, Timotei Bel, protopopii ortodocşi de Carei, Marian Crainic, de Satu Mare, Ioan Socolan, de Negreşti Oaş, Mihai Feher, respectiv preoţi din parohiile din apropierea Careiului. La sfinţire au fost prezenţi deputatul Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, primarul Careiului, Eugen Kovacs, numeroşi consilieri judeţeni şi locali.
    În predica sa, PS Iustin Sigheteanu a arătat faptul că credinţa creştină a precedat geneza poporului român, care s-a născut creştin, a prezentat pericolul prezentat de prozelitismul musulman şi a lăudat realizarea catedralei din Carei, o primă poartă a ortodoxismului la intrarea în România dinspre Vestul Europei. Apoi, PS Iustin Sigheteanu i-a înmânat preotului paroh Ilie Crucea voievodală maramureşană pentru clerici, în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă la înfiinţarea lăcaşului de cult a cărui construcţie a început în 1991 şi a cărui primă sfinţire a avut loc în 1997.

    Sf. Dumitru, protectorul Careiului
    PS Iustin Sigheteanu a înmânat o diplomă de recunoştinţă primarului Eugen Kovacs, iar o alta Consiliului Local Carei. Cu această ocazie, înalta faţă bisericească a propus ca Sf. Dumitru, al cărui hram îl poartă catedrala, să fie declarat protectorul Careiului.
    Primarul Eugen Kovacs a dat citire Hotărârii Consiliului Local prin care episcopului vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanu, i se acordă titlul de cetăţean de onoare al municipiului Carei, apoi i-a înmânat diploma de recunoaştere a titlului. PS Iustin Sigheteanu i-a dăruit primarului Kovacs un exemplar din ediţia jubiliară a Bibliei lui Bartolomeu şi i-a mulţumit pentru sprijinul pe care îl acordă tuturor cultelor religioase din municipiu. În încheierea manifestării, PS Iustin Sigheteanu a lăudat intenţia conducerii Consiliului Judeţean de a organiza Ziua Judeţului, o iniţiativă unică la nivel naţional.

    Szasz Lorand

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE