More

    România pitorească

    Trăim într-o ţară pitorească, iar asta datorită nu atât râului şi ramului nepereche, cât mai cu seamă întâmplărilor de zi cu zi sau unor mici – dar colorate – filosofii de viaţă ale unora. Spre exemplu, nu e zi în care să nu apară o ştire despre Gigi Becali, chiar dacă acesta a fost trimis după gratii. Când era liber umplea continuu ecranele televizoarelor. Acum, dat fiind că nu poate face intervenţii telefonice din puşcărie, se scrie despre el orice: când şi în ce scop a strănutat, ce a mâncat la prânz, ce şosete poartă şi de ce. O fi făcând el audienţă, dar parcă se mai satură omul şi de lucrători în presă care îţi toarnă cu osârdie, zilnic, porţia de Gigi în cap. Un alt exemplu din România pitorească: elevii de clasa a XII-a de la Liceul „Lucian Blaga” din Bucureşti au primit de la şcoală, la festivitatea de absolvire, eşarfe pe care scria „Liceul Teoretic <Vasile Blaga>, promoţia 2013”. Dacă liderul PDL a reuşit să-l înlocuiască până şi pe ilustrul om de cultură e semn că are putere cu ghiotura, ar spune cârcotaşii. Dincolo de glumă însă rămân gafa celor care au imprimat eşarfele cu pricina şi ridicolul situaţiei.

    Şi unii sportivi ne colorează viaţa într-un mod aparte. Chemat la naţională pentru meciul cu Trinidad-Tobago, Gabi Tamaş şi-a făcut încălzirea spărgând uşa unei scări de bloc, după o beţie de povestit nepoţilor. Şi cum orice efort trebuie contrabalansat cu o binemeritată odihnă, omul s-a culcat în casa scărilor, visând, poate, nişte zeamă de varză. Un alt fotbalist, portarul celor de la Petrolul, Mircea Bornescu, agitat la neuron fiind, a muşcat un adversar de umăr, victima dând cu pumnul pentru a scăpa de colţii inamicului. Fascinant e că Bornescu a declarat, ingenuu ca o păpădie, că nu l-a muşcat pe Bawab, în ciuda imaginilor care-l arătau cu dinţii înfipţi în umărul jucătorului de la Gaz Metan. O fi încercat să-i facă dentopunctură pesemne.
    Că vrem ori că nu prea vrem, astfel de întâmplări şi personaje ne umplu zilnic viaţa. Cum le gustăm rămâne la latitudinea dispoziţiei fiecăruia. Cert este că nu se poate spune că nu avem o ţară pitorească. Uneori în exces.

    Tiberiu Sabo

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE