More

    Show incendiar şi un foc de artificii exploziv

    ziua-jud-satu-mare4

    Dacă noaptea de sâmbătă a fost peste aşteptările multor sătmăreni, lăsându-se cu concerte de pomină ale trupei Vama, cu Tudor Chirilă la comandă, şi ale lui Connect-R, seara de duminică a devenit cireaşa de pe tort. Şi asta pentru că Andreea Bănică, Akcent, Elena Gheorghe, Balkan Fanatik şi Horea Brenciu au pus pe jar Piaţa 25 Octombrie. Miile de sătmăreni au cântat şi au dansat alături de artişti, care nu s-au zgârcit să mai ofere publicului câteva bisuri. La fel ca şi sâmbătă, autorităţile locale au fost din nou în mijlocul sătmărenilor, urcând chiar pe scenă pentru a le ura un călduros “La mulţi ani!”. Noaptea a fost încheiată într-o manieră explozivă, atât la propriu cât şi la figurat, cu un foc de artificii care cu greu mai are vreun corespondent în istoria ultimelor două decenii. Concluzia nu poate fi decât una la superlativ, după cum au susţinut majoritatea sătmărenilor prezenţi la Zilele Judeţului Satu Mare.

    Mii de mâini ridicate în aer
    Mii de sătmăreni au luat cu asalt Piaţa 25 Octombrie, umplând-o până la refuz, după ce au auzit că duminică vor urca pe scena principală nume grele din peisajul muzical românesc, respectiv Andreea Bănică, Akcent, Elena Gheorghe, Balkan Fanatik şi Horea Brenciu. Şi nu s-au înşelat deloc, pentru că au avut ocazia să asiste la nişte megaconcerte de pomină. Primii care au deschis balul au fost băieţii de la Akcent, care le-au amintit multor doamne şi domnişoare de începutul anilor 2000, atunci când cei patru componenţi ai formaţiei, din care s-au reunit doar trei la Satu Mare, făceau furori. Nu a lipsit din repertoriul lor nici primul lor single, “Ultima vară”, care a fost un hit de vară ce a fost preluat bine de radiourile din România. Odată cu apariţia single-ului „Ți-am promis”, formaţia a avut un succes uriaș, ea fiind numită „trupa Bravo” în 2002 de către revista Bravo.

    Balkan Fanatik, în premieră la Satu Mare
    După Akcent a urcat pe scenă Andreea Bănică, artista care a urcat temperatura la cote periculoase, graţie dansatorilor săi, dar şi coregrafiei destul de incitante, ca să nu folosim termeni mai expliciţi. Andreea Bănică le-a oferit sătmărenilor piese de mare succes la crearea cărora s-a implicat activ și a muncit cot la cot cu Laurențiu Duță, Marius Moga și Sandy Deac. După cum era de aşteptat, nu a lipsit nici ultimul său hit “În lipsa ta”, artista fiind plăcut surprinsă că publicul i-a cunoscut tot textul piesei. Aflaţi în premieră la Satu Mare, componenţii trupei Balkan Fanatik au încins seara cu ritmuri balcanice. Sătmărenii au putut vedea cu ochii lor ce se întâmplă dacă reprezentanţii a două stiluri diferite se hotărăsc să facă un proiect comun. La vocea lui Jorgosz (Georgios Tzortzoglou) cel care a pus bazele Barbaro şi Gépfolklór şi la aptitudinile de producãtor ale lui Lepe (Lepés Gábor) s-a adãugat talentul de inginer de sunet al lui Ákos, astfel că în 2002 cei trei au  pus bazele Balkan Fanatik, o combinaţie de muzică tradiţională şi electronică. Trupa din Ungaria s-a format în 2005 şi are un sound inspirat din muzica ţigănească din Serbia, Macedonia sau Bulgaria. Membrii trupei sunt interpreţi de muzicã tradiţională şi de jazz, iar feeling-ul balcanic a fost prezent în jurul scenei pe tot parcursul  concertului.

    Concert fabulos al lui Horia Brenciu
    Elena Gheorghe, solistă aflată în vârful topurilor muzicale din România cu piesa “Ecou”, a venit la Satu Mare însoţită de trupa sa, dar şi alături de două dansatoare care au încins, la propriu, atmosfera. Elena Gheorghe a demonstrat că are mare trecere printre sătmăreni, fiind chemată să revină pe scenă în uralele fanilor săi. De altfel, alături de Elena Gheorghe au urcat, la un moment dat, pe scenă şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, mulţumindu-le sătmărenilor pentru că au fost prezenţi într-un număr impresionant. Seria de concerte a fost închisă de inegalabilul Horia Brenciu, care a dinamitat atmosfera. Dincolo de hiturile sale, artistul a făcut un tur de forţă prin repertoriul muzical internaţional, insistând pe diferite piese italiene, din folclorul românesc sau din celebrele hituri americane ale anilor `80-`90. Membrii trupei nu s-au mulţumit să îi asigure lui Brenciu doar acompaniamentul instrumental, mulţi dintre ei i-au “smuls” microfonul interpretând piese arhicunoscute. Noaptea a fost încheiată într-o manieră explozivă, atât la propriu cât şi la figurat, cu un foc de artificii care cu greu mai are vreun corespondent în istoria ultimelor două decenii. Concluzia nu poate fi decât una la superlativ, după cum au susţinut majoritatea sătmărenilor prezenţi la Zilele Judeţului Satu Mare.

    Tudor Toduţ a închis Zilele Judeţului Satu Mare
    Evenimentele dedicate Zilelor Judeţului Satu Mare au continuat luni la scena principală, amplasată în Piaţa 25 Octombrie. Seria recitalurilor a fost deschisă de la ora 16.00 de către Ansamblul folcloric “Cununa Oaşului” şi Petre Zele, continuând cu un concert de muzică populară oferit de elevii şi absolvenţii Şcolii de Arte. Grupul Parc şi George Negrea au continuat evenimentul cu un recital de muzică folk, după care au urcat din nou pe scenă elevii Şcolii de Arte, dar de această dată cu muzică uşoară. Seara a fost încheiată de către finaliştii sătmăreni ai concursului X-Factor, respectiv Suranyi Botond şi Tudor Toduţ.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE