26 April 2018

Spectacol de teatru în șura lui badea Florea a lu Juvri, din Hida

Filed under: Actualitatea Salajeana |

Asociaţia JAD în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj demarează proiectul ”Cultură’n Şură”. Pornit de la o idee a regizorului Victor Olăhuţ, proiectul are ca scop reînscrierea comunităţilor rurale pe harta culturală. În comuna Hida din judeţul Sălaj, în data de 29 iunie a.c., începând cu orele 22.00, într-un spaţiu inedit – şura lui badea Florea a lu’ Juvri – se va juca spectacolul ”Fisura”, de Flavius Lucăcel. O echipă de filmare îi va însoţi pe membrii distribuţiei, pentru a surprinde reacţiile publicului. Proiectul va fi definitivat prin realizarea unui film documentar de scurt-metraj. ”Teatrul este o formă de divertisment la care oamenii din sate nu au acces imediat şi constant. Sperăm ca întâlnirea cu spectacolul „Fisura” să le trezească interesul pentru teatru şi pe viitor”, spun reprezentanții Asociaţiei JAD.
”Fisura” este o comedie scrisă de Flavius Lucăcel. Regizorul Victor Olăhuţ l-a cooptat în proiect pe muzicianul Robert Cseke (IndieFolker), şi împreună au dat formă unui spectacol-muzical alert, ”cu replici sprintene, cu priză la public, o pendulare între rîs și plîns… o piesă „ionesciană”, despre absurdul care invadează viața domestică” după cum observa criticul Radu Ţuculescu în revista Tribuna. Scenografia Ioanei Olăhuţ evidenţiază caracterul conservator al celor doi bătrâni în casa cărora se petrece acţiunea.
Pe scurt, Michi şi Ani sunt doi pensionari aparent liniştiţi, care îşi trăiesc viaţa într-o rutină bine-cunoscută: el face piaţa, ea pune murături. Dar când fisura din cămară amenință să distrugă echilibrul vieții lor, cei doi trebuie să ia toate măsurile pentru a o opri. Cine este duşmanul nevăzut care provoacă paguba? Să fie tramvaiul? Să fie traficul nemilos de pe strada adiacentă? Să fie trenurile? Oricare ar fi talia inamicului, bătrânii sunt gata să se ia la trântă cu el! Între timp apare şi Marina, asistentă la secţia textilă, în căutarea Norocului. Acesta vine în persoana lui Gogu, agent de stradă. Scenele sunt presărate cu intervenţii muzicale, compoziţii ale artistului IndieFolker. Din distribuţia spectacolului fac parte actriţele Teatrului Naţional din Cluj – Anca Hanu şi Adriana Băilescu, actorul independent Leonard Viziteu şi actriţa teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti, Florentina Năstase.

Iulian Duma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *