24 April 2018

Afacerea Leda, cântecul de lebădă al senatorului Marian

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer-bolund

Fără să-i pese că este încă senator al României, numitul Marian Valer continuă să facă pe juristul societăţii Leda SA, deţinută de omul de afaceri Cristea Sorin, la fel cum a făcut în anii 1993-1994, când l-a ajutat, din aceeaşi postură de jurist al societăţii, să obţină credite bancare cu acte false, dând împreună un tun de 5,14 milioane de dolari. În ultimii doi ani, senatorul independent Marian Valer s-a implicat personal în acţiunile lichidatorului desemnat de instanţă, folosindu-şi influenţa de senator pentru a-l avantaja pe fostul său şef şi asociat Cristea Sorin. Pe baza informaţiilor cuprinse într-un articol comandat de senatorul Marian acum doi ani în paginile Gazetei de Nord-Vest, pe numele lichidatorului a fost întocmit un dosar penal pentru modul în care a gestionat o parte din bunurile societăţii falimentate. Instrumentarea dosarului a fost urmărită îndeaproape de senatorul Marian Valer. Acelaşi senator independent a pus presiune asupra judecătorului care superviza lichidarea societăţii Leda SA, obţinând astfel repartizarea dosarului de lichidare unui alt practician în insolvenţă. Acum, senatorul Marian Valer încearcă să o scoată basma curată pe soţia fostului său şef şi asociat dintr-un dosar penal de fals şi uz de fals legat de lichidarea aceleiaşi societăţi Leda, pe care Poliţia şi Procuratura refuză deocamdată să-l mătrăşească.

Gazda senatorului, acuzată de fals şi uz de fals
Pentru că soţii Cristea i-au permis să-şi facă firmă şi să-şi editeze fiţuica calomniatoare în garajul casei lor, situată pe strada George Coşbuc nr.60 din municipiul Satu Mare, senatorul independent Marian Valer încearcă să-şi traficheze influenţa pentru a o scoate basma curată pe Cristea Liliana, nimeni alta decât soţia omului de afaceri Cristea Sorin. Femeia are nevoie de tot ajutorul posibil, întrucât este cercetată penal pentru fals şi uz de fals într-un dosar privind o serie de fraude comise cu ocazia lichidării societăţii Leda SA. Potrivit surselor, Cristea Liliana a încheiat mai multe acte false, pe care soţii Cristea le-au folosit apoi pentru a sustrage lichidării mai multe active ale firmei intrate în faliment. Nu deţinem informaţii despre rezultatele obţinute de familia Cristea cu ajutorul acestor acte falsificate. Dosarul, înregistrat în luna februarie a acestui an, se află în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare. Cristea Liliana este cercetată alături de un autor necunoscut.
Ar avea nevoie de ajutorul senatorului Marian Valer şi fostul său şef Cristea Sorin. Şi acesta este cercetat din 2008 într-un dosar penal pentru evaziune fiscală prin intermediul firmei Construct SM Group SA, cu un prejudiciu de 33.600 lei. Dosarul a fost restituit poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor de către procuror în urmă cu doi ani. Dacă mai trece puţin timpul, Cristea Sorin va putea răsufla uşurat, fiind salvat de prescripţia faptelor.

Miza atacurilor la adresa şefului IPJ Satu Mare
Prin atacurile sale îndreptate împotriva şefului IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, căruia i-a cerut de mai multe ori demisia în prima parte a acestui an, senatorul Marian Valer a încercat să împuşte doi iepuri dintr-o singură lovitură. În primul rând, ar fi reuşit să impună în fruntea IPJ Satu Mare un poliţist obedient, în persoana actualului comandant al Poliţiei Carei, comisarul Radu Chiş, de la oamenii căruia încasase 100.000 de lei. Cu ajutorul acestuia, ar fi putut cu uşurinţă să rezolve problemele penale ale soţiei lui Cristea Sorin. Bineînţeles că nu ar fi uitat nici de fostul său şef şi asociat Cristea Sorin, cercetat şi el pentru evaziune fiscală.
Este deosebit de interesant faptul că atâta timp cât poliţiştii i-au instrumentat un dosar penal practicianului în insolvenţă care se ocupa de lichidarea firmei Leda SA, senatorul independent Marian Valer n-a atacat absolut deloc conducerea IPJ Satu Mare. Însă, cu mai puţin de o lună înainte de înregistrarea dosarului penal pe numele protejatei sale Cristea Liliana, senatorul independent a lansat un prim atac de avertizare la adresa şefului IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, căruia i-a cerut demisia. Văzând probabil că acesta refuză să treacă sub tăcere faptele penale ale soţiei lui Cristea, senatorul Marian Valer a devenit mai vehement, cerând în mod repetat demisia şefului IPJ Satu Mare.

Presiuni pe poliţistul şi pe procurorul de caz
N-a scăpat de presiuni nici poliţistul care investighează dosarul de fals şi uz de fals al numitei Cristea Liliana. De curând, acesta a fost acuzat de încălcarea legii în fiţuica şantajistă a senatorului Marian Valer. Orice om normal îşi poate da seama că această acuzaţie, care de altfel este total nefondată, nu a apărut chiar întâmplător. Pomenirea numelui său în fiţuică s-a dorit a fi un fel de avertisment, inserat probabil în articol la cererea celui care i-a oferit adăpost senatorului independent în garajul său insalubru.
Potrivit unor surse din Parchet, senatorul independent Marian Valer a început să facă presiuni şi asupra procurorului care se ocupă de caz. Acesta încearcă să obţină neînceperea urmăririi penale (NUP) împotriva numitei Cristea Liliana. Deocamdată, procurorul a refuzat să se supună presiunilor senatoriale. Să sperăm că nu va ceda chiar acum, când numitul Marian Valer a fost aruncat pe centura politicii judeţene şi naţionale.

Protecţia senatorială trebuie sancţionată
Gazeta de Nord-Vest solicită în mod public poliţiştilor şi procurorilor care se ocupă de dosarele soţilor Cristea Sorin şi Cristea Liliana să îşi facă treaba, ducând anchetele până la capăt, fără să ia în considerare presiunile pe care le exercită asupra lor senatorul independent Marian Valer, presiuni pentru care până la urmă tot va răspunde în faţa legii. Nu de alta, dar din 2005 până în prezent soţii Cristea au avut peste 20 de dosare penale, în care au fost acuzaţi numai de înşelăciune. În mod ciudat, aceştia au reuşit să obţină fie scoatere de sub urmărire penală (SUP), fie neînceperea urmăririi penale (NUP). Se poate deduce cine i-a protejat atât de bine pe soţii Cristea, deveniţi ţepari de meserie prin prisma celor 20 de dosare penale, de care au scăpat fie pe seama unor chichiţe procedurale, fie prin prescrierea faptelor de care au fost acuzaţi. De asemenea, solicităm autorităţilor să ia măsuri împotriva actelor de trafic de influenţă,santaj şi de favorizare a infractorului ale senatorului Marian Valer, care şi-a cântat suficient timp cântecul de lebădă prin această implicare ilegală în lichidarea societăţii Leda SA.

Legătura infracţională dintre Marian şi Cristea

Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare.

Alex Ohaha

5 Responses to Afacerea Leda, cântecul de lebădă al senatorului Marian

 1. Ma da uni fura o gaina si fac anii grei de pușcărie ,nemernicul asta de Valer Marian face doar ilegalitati si nu vede nimeni?ce tara e asta?ce politie si procuratura avem?pai asta in scurt timp va da in cap la oameni si noi îl vom tot tolera ?inexplicabil îmi e Rusine de tara in care trăiesc uni doar ca sunt parlamentari si scriu întrun ziar pot sa facă ce vor?

  Bledea mihai prafosul
  15 iulie 2013 at 07:23
  Răspunde

 2. Pușcărie procurorului comunist

  Laurentiu c
  15 iulie 2013 at 07:24
  Răspunde

 3. Psihiatrie scrie pe nebun, dupa ce se tratează sa meargă la puscarie

  Progneanu
  15 iulie 2013 at 08:13
  Răspunde

 4. CEI DE LA GNV NU AU ALTE TEME DE SCRIS???????
  CREDEȚI CA SĂTMĂRENI NU S-AU SATURAT DE VM????????
  VA PROMIT CA NU MAI CITESC GNV PANA NU SCRIEȚI DESPRE PROBLEME SERIOASE

  POPOMAIER
  15 iulie 2013 at 09:19
  Răspunde

 5. Cine aste in POZA din acest articol ? Nu cumva este un militian sau securist ? Este impoertant sa stie cititorii,acest amanunt .In timpul dictaturii acest individ umbla din local in local si "legitima" cetatenii simpli. Pe mine ma facut de rusine de mai multe ori, , cerdea ca sunt spion… am fost vinovat ca am avut par blond si ochi albastrii.

  Napoleon
  15 iulie 2013 at 12:55
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *