More

    Apă curată cu peşti şi suflet curat

    OameniSiFapte_1
    Ne-am obişnuit la “Oameni şi fapte” să vă prezentăm oameni adevăraţi, oameni ce înfăptuiesc lucruri deosebite, lucruri utile pentru o colectivitate mai mare. Sunt, în judeţul nostru, puţini la număr, dar sunt şi, sper, vor apărea şi alţii.
    Televiziunea Nord Vest şi Gazeta nu lasă neobservate astfel de fapte, de evenimente puternice în viaţa judeţului nostru. Aşa a fost inaugurarea fermei piscicole de la Adrian (Livada). Evenimentul a avut loc în ziua de început a “Zilelor Oraşului Livada”, încât amploarea sărbătorii a fost vădită. Lucian Blaga spunea că poetul este donator de sânge la spitalul cuvintelor. Această fermă dă mult oxigen unei industrii ce părea că a dispărut la noi. Îmi dau bine seama ce înseamnă acum o localitate ştearsă parcă de pe harta judeţului şi acum cât de greu atârnă ferma piscicolă în balanţa economiei noastre. A spus-o chiar dr. Eugeniu Avram, prefectul judeţului nostru, şi, în acelaşi timp, ca specialist în domeniu. A spus-o şi dr. Radu Roca, viceprimarul Sătmarului, lăudând iniţiativa şi realizarea acestui obiectiv. A mai vorbit, cu mândrie, primarul oraşului Livada, dl. Pirics Arthur. Pe drept cuvânt, economia oraşului a avut de câştigat prin taxe şi impozite pentru buget şi prin numărul locurilor de muncă.
    Eroul întregului demers rămâne, desigur, cel care a investit peste cinci milioane de euro şi care şi-a asumat responsabilitatea unei lucrări de excepţie. Spune patronul că “omul trebuie să încerce, să arunce năvodul şi să aştepte”. El n-a aşteptat în zadar, a gândit, a frământat proiectul gigant, a fost ajutat de Banca “Transilvania”, singura care a înţeles acest proiect, aşa cum spunea directorul băncii, Pavel Zanc. De fapt, spunea patronul, că toţi oamenii vor să trăiască mult, dar nimeni nu vrea să fie bătrân. De aceea, vrea să lase în urma sa lucruri serioase, întocmai ca împlinirea celor şapte proiecte pe care le are în derulare.

    OameniSiFapte_3
    O discuţie lungă, în faţa camerelor de luat vederi şi a maestrului Florin Căţoiu, am avut-o cu dl. Dorel Aciu, directorul executiv al firmei. De la el am aflat lucruri interesante privind naşterea fermei piscicole, istoria, munca asiduă, dăruirea şi priceperea colectivului de aici, o familie puternică şi de cuvânt. S-ar putea spune uşor: nişte bazine cu apă şi milioane de peşti, de 5-6 specii. Ce simplu! Nu-i aşa. Când vezi aparatura electronică ce dirijează tot ce se întâmplă pe 180 ha de apă, bazinele căptuşite cu plastic special, o adevărată fabrică de preparare a oxigenului necesar peştilor, hrana pentru peşti, filtrele de curăţire a apei, păstrarea temperaturii şi câte şi mai câte… atunci îţi dai seama ce muncă a fost. Despre acestea vorbeşte dl. Dorel Aciu şi despre ceea ce urmează. De acum începe greul, începe producţia. Dumnezeu îi va ajuta, aşa cum spunea preotul la sfinţire şi apoi cei trei, care au tăiat panglica: prefectul, dl. Ghere Ioan şi primarul Pirics. Explicaţiile date de dl. Ghere, cu harta locului în faţă, vizitarea, pe rând, a întregului obiectiv, cu hale imense, cu bazine populate cu peşti, cu instalaţiile necesare în funcţiune, au fost necesare şi au creat o
    imagine demnă de lumea fantasticului.
    Veţi putea urmări, azi, la orele 21.00, pe Nord-Vest TV, spusele dlui Dorel Aciu, ale prefectului Eugeniu Avram şi ale altor invitaţi la festivitate. M-a impresionat aprecierea făcută de prefect şi bucuria acestuia pentru o realizare atât de importantă pentru judeţ. Mândria şi satisfacţia prefectului a transmis-o prin cuvinte dlui Ioan Ghere, alături de felicitările, din inimă pornite. Rar l-am auzit pe prefectul nostru rostind atât de frumoase cuvinte ce îmbogăţesc sufletul unui om, care, după muncă, primeşte şi lauda mult meritată! Zona este prielnică pentru aşa ceva, ne-a garantat dl. Dorel Aciu, iar numărul de muncitori, de specialişti va creşte cu timpul. Se va lucra la ridicarea unei fabrici pentru prepararea hranei necesară peştilor, uşurând financiar obţinerea de performanţe.
    Oricum, ziua de 6 iulie 2013 rămâne o sărbătoare pentru judeţul nostru. Dovadă numărul mare de invitaţi şi prezenţi la festivitate, oameni de toate specialităţile şi de la multe instituţii importante din judeţ. Remarc spiritul gospodăresc al familiei Ioan Ghere, eleganţa în tot ce fac, hărnicia, perseverenţa, tenacitatea, bucuria împlinirii şi, cel mai important, bunul simţ! Felicitări, sănătate şi succesele să-i însoţească pretutindeni!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE