More

    Careiul, un oraş care se dezvoltă pe repede-nainte

    carei01

    Nu mai este un secret pentru nimeni că municipiul Carei a devenit un model de bune practici când vine vorba despre dezvoltarea infrastructurii. De altfel, oricine trece prin Carei poate vedea cu ochiul liber investiţiile de amploare care au loc în cel de-al doilea municipiu al judeţului. Milioanele de euro atrase din fonduri europene au schimbat faţa localităţii. Străzile din cartiere şi cele centrale sunt pavate, iar spaţiile verzi sunt în plină reabilitare. Castelul Karolyi a fost reabilitat, urmează clădirea Teatrului, viitorul sediu al Primăriei şi un centru social impozant, acolo unde lucrările sunt în plină desfăşurare, urmând să fie finalizate în acest an. Iar cum mereu mai este loc de mai bine, administraţia locală a depus un pachet de proiecte prin care îşi propune să mai acceseze încă 45 de milioane de euro.

    Continuă investiţiile
    Primarul Careiului, Kovacs Eugen, a declarat, în cadrul unui interviu acordat site-ului sătmăreanul.net, că administraţia locală a depus un pachet de proiecte pentru obţinerea unei sume de 45 de milioane de euro. Un proiect important îl reprezintă urbanizarea totală a Careiului, prin reasfaltarea a 23 de străzi şi a unei suprafeţe de cel puţin 50.000 de metri pătraţi de trotuare. “Pentru ca oraşul nostru să fie total urbanizat mai trebuie să reasfaltăm 23 de străzi şi aici intră şi un tronson din traseul Oradea-Satu Mare şi minim 50.000 metri pătraţi de trotuare. Ar trebui să se termine master planul APASERV-ului prin care vor fi schimbate anumite conducte de apă şi unele canale menajere învechite. În ceea ce priveşte proiectele de viitor vreau să vă spun că am fost de curând la o întâlnire cu conducerea ADR Cluj unde s-a discutat portofoliul de proiecte pe perioada financiară 2014-2020. Am constatat cu amărăciune că nu există depus pe nivel de agenţie, pe cele şase judeţe, niciun proiect major. Directorul Claudiu Coşier speră ca în scurt timp să fie înaintate cel puţin cinci proiecte majore. Careiul a depus un pachet de câteva proiecte în valoare totală de 45 milioane euro. Începând din semestrul II al acestui an vom comanda studiile de fezabilitate pentru aceste proiecte deoarece se pare că principiul adoptat este: primul venit, primul servit”, a declarat primarul Kovacs Eugen.

    Nouă milioane de euro pentru sărmani
    Edilul şef careian a precizat că vizează obţinerea unei finanţări în valoare de nouă milioane de euro pentru a facilita accesul la educaţie a persoanelor care provin din medii defavorizate, pentru construirea de locuinţe sociale şi, nu în ultimul rând, pentru crearea de locuri de muncă. De asemenea, Primăria Carei îşi propune să reabiliteze toate clădirile unităţilor de învăţământ din municipiu, după modelul Liceului Teoretic, acolo unde au fost pompaţi nu mai puţin de un milion de euro, fiind reabilitate şi construite clădiri la standarde europene. “În principiu este vorba despre proiecte de îmbunătăţire. Spre exemplu, vrem să schimbăm la toate instituţiile încălzirea cu gaz pe energie regenerabilă şi să efectuăm lucrări de izolaţie a clădirilor respective. De asemenea, am depus un proiect de incluziune socială pentru persoanele defavorizate care să cuprindă mai multe capitole şi anume: educaţie, locuinţe şi locuri de muncă. Valoarea proiectului este de aproximativ 9 milioane de euro. Un alt proiect se referă la asfaltarea străzilor de pământ în lungime de aproximativ 16 km. Apoi, reabilitarea grădiniţelor şi şcolilor din municipiu. Sunt proiecte extrem de importante pentru Carei”, a precizat primarul Kovacs Eugen.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE