More

    CC a respins sesizarea PDL privind componenţa Consiliului de Supraveghere Financiară

    Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă, sesizarea PDL privind componenţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată de Parlament în 18 iunie.
    Parlamentarii PDL şi PPDD au sesizat în iunie Curtea Constituţională în legătură cu hotărârea Parlamentului privind noii membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Reprezentanţii PDL au reclamat că, deşi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este subordonată Parlamentului, pentru conducerea acestei instituţii au fost propuse 10 persoane de către USL şi una de către UDMR, în timp ce PDL nu are niciun reprezentant.
    Parlamentul a aprobat, în 18 iunie, numirea celor 11 membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi PPDD s-au retras din sală. Astfel, Dan-Radu Ruşanu a fost votat în calitate de preşedinte al ASF, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte, iar Tudor Daniel George, Mircea Ursache şi Ion Giurescu au primit votul pentru funcţiile de vicepreşedinţi. Membrii neexecutivi au fost votaţi Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.
    Camera Deputaţilor a adoptat, tot în 18 iunie, OUG 55/2013 care prevede reducerea numărului de membri ai ASF şi limitarea renumeraţiei acestora la nivelul celor de la BNR. Ordonanţa prevede că ASF este condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care fac parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE