More

    Consiliul Judeţean ajută Spitalul şi Muzeul

    cons-jud-2
    Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean a fost marcată de un consens deplin. Cei 32 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă au aprobat în unanimitate toate proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Ajutând astfel Spitalul Judeţean şi Muzeul Judeţean, consilierii judeţeni au aprobat garantarea a două credite pentru ca cele două instituţii să poată implementa două proiecte transfrontaliere. Spitalul Judeţean are nevoie de 1,79 milioane lei, iar Muzeul Judeţean de 160.000 euro. La finalul şedinţei, consilierii judeţeni au ţinut un moment de reculegere în memoria fostului protopop ortodox de Satu Mare, Alexandru Tincu, trecut duminică în eternitate.

    Credite garantate pentru proiecte transfrontaliere
    Consilierii judeţeni au aprobat garantarea unei finanţări rambursabile interne contractate de Muzeul Judeţean Satu Mare pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectului “Cul-tour – Realizarea, extinderea şi reabilitarea obiectivelor muzeale din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg în contextul turismului cultural transfrontalier”. Valoarea finanţării garantate, care va fi contractată de Muzeul Judeţean, este de 160.000 de euro, cu o maturitate de 24 de luni. De asemenea, a fost aprobată garantarea finanţării rambursabile interne contractate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectului “Servicii îmbunătăţite de obstetrică şi ginecologie în sistem interrregional”. Valoarea finanţării garantate, care va fi contractată de Spitalul Judeţean, este de 1.790.000 de lei, cu o maturitate de nouă luni. Ambele proiecte sunt derulate în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră HU/RO.
    Preşedintele Adrian Ştef a explicat că Spitalul Judeţean şi Muzeul Judeţean trebuie să facă primele plăţi în cadrul proiectelor transfrontaliere pe care le derulează. Întrucât autoritatea de management, cu sediul în Ungaria, realizează mai greoi deconturile, Consiliul Judeţean a fost nevoit să garanteze creditele luate de cele două instituţii subordonate pentru a nu bloca implementarea proiectelor, a mai arătat Ştef. Creditele vor fi returnate pe măsură ce vor fi efectuate decontările.

    Act adiţional pentru groapa ecologică
    Consilierii judeţeni au aprobat contul de execuţie al bugetului local al judeţului Satu Mare la data de 30 iunie 2013. Din veniturile în valoare de 159.468.250 lei aprobate pentru întregul an, până la sfârşitul lunii iunie au fost încasate 78.891.856 lei. La capitolul cheltuieli, din suma prevăzută pentru anul în curs, în valoare tot de 159.468.250 lei, au fost cheltuiţi în prima jumătate a anului 77.071.631 lei. În continuare, consilierii judeţeni au modificat inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al judeţului. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a fost mandatat să semneze un act adiţional la convenţia privind finanţarea proiectului gropii ecologice judeţene, termenul de execuţie fiind prelungit până la 31 decembrie 2015. Acesta a declarat că întârzierea se datorează încetinelii cu care Ministerul Mediului asigură finanţarea proiectului. “Totuşi, faţă de alte judeţe stăm foarte bine. Groapa ecologică din judeţul nostru este deja funcţională, prin celula nr.1”, a declarat Ştef. Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că deşi convenţia de finanţare încheiată cu Ministerul Mediului merge mai greoi, constituie o soluţie mult mai bună decât finanţarea construcţiei gropii ecologice prin intermediul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu. “Dacă mergeam pe POS Mediu, nu puteam gestiona groapa ecologică judeţeană. Însă astfel putem ţine preţurile sub control”, a mai spus Ştef.
    Preşedintele Adrian Ştef a fost mandatat să voteze în Adunarea Generală a ADI Apă aderarea comunelor Acâş, Bârsău, Bogdand şi Valea Vinului. De asemenea, a fost aprobată cotizaţia anuală a judeţului Satu Mare, în calitate de membru al ADI Apă, în valoare de 200.000 lei. Consilierii judeţeni au aprobat numărul de posturi, organigramele şi statele de funcţii ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean şi ale instituţiilor publice din subordinea acestuia, precum şi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare.

    Moment de reculegere în memoria părintelui Tincu
    Consilierul judeţean Eva Mărgineanu a ridicat problema lucrărilor de reabilitare a Tribunalului Satu Mare. Preşedintele Ştef a declarat că atât conducerea Consiliului Judeţean cât şi prefectul Eugeniu Avram au făcut demersuri în acest sens. “Pentru lucrările de reabilitare a Palatului de Justiţie a fost alocată în acest an suma de 7,5 milioane lei. O mare parte a banilor s-au dus pe plata datoriilor către constructor. Am cerut suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară. Oricum, Guvernul Ponta a alocat cea mai importantă sumă pentru reabilitarea clădirii Tribunalului Satu Mare”, a declarat Adrian Ştef. În continuare, acesta a anunţat că cea de-a VI-a ediţie a mitingului aviatic va avea loc în 10 august.
    La finalul şedinţei, consilierul judeţean Virgil Enătescu a povestit cum fostul protopop ortodox de Satu Mare, Alexandru Tincu, trecut duminică în eternitate, i-a vizitat şi i-a împărtăşit pe pacienţii secţiei de Psihiatrie în timpul regimului comunist, expunându-se unor riscuri enorme. Preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor au transmis din nou condoleanţe familiei îndoliate. Consilierii judeţeni au ţinut apoi un moment de reculegere în memoria mult-respectatei feţe bisericeşti.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE