More

    Cozi kilometrice de TIR-uri la Petea

    tiruri-petea

    Din cauza modului greoi în care este percepută noua taxă de drumuri pentru vehiculele a căror greutate totală maximă admisă depăşeşte 3,5 tone, emisă de autorităţile maghiare, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-au format cozi kilometrice. Circa o sută de TIR-uri, aliniate pe o distanţă de aproximativ 2 km, de la Petea până în centrul localităţii Dorolţ, aşteptau ieri să intre pe teritoriul ţării vecine.

    Ieri, în jurul orei 17.00, rândul de TIR-uri care aşteptau să intre în Punctul de Trecere a Frontierei Petea se întindea pe o distanţă de circa 2 km, de la Petea până în centrul localităţii Dorolţ. Unii şoferi au spus că stau la această coadă de vreo patru-cinci ore şi îşi doresc să scape cât mai repede de acest calvar pentru a ajunge în timp util la destinaţie. “Sunt de patru ore la rând, şi cred că va mai trece cel puţin încă o oră până ce o să pot intra pe teritoriul Ungariei. Ştim de această taxă, dar nu m-am gândit niciun moment că va merge aşa de încet”, ne-a spus un şofer din Braşov, care se îndrepta spre Franţa.

    Potrivit şefului PTF Petea, inspector Cristian Lucuţ, începând de duminică noaptea, autorităţile maghiare au schimbat modalitatea de percepere a taxei de drum pentru vehiculele a căror greutate totală maximă admisă depăşeşte 3,5 tone. “Această nouă taxă este percepută în terminalul maghiar de către reprezentanţii companiei de drumuri maghiare. Din păcate, însă, treaba merge foarte greu. Până în urmă cu o oră, din cele două ghişee amenajate iniţial, funcţiona doar unul, iar formalităţile pentru achitarea acestei taxe durează circa 20 de minute. Astfel că s-a ajuns la un tranzit prin PTF Petea de doar şase camioane pe oră. Problema nu se află nici la noi, nici la colegii noştri de la frontieră din Ungaria. Compania de drumuri maghiară se mişcă foarte încet şi acest lucru a dus la formarea acestor cozi pe teritoriul României”, a precizat şeful PTF Petea.

    Începând cu 1 iulie 2013, vehiculele a căror greutate totală maximă admisă depăşeşte 3,5 tone au dreptul să circule pe drumurile din Ungaria numai după achitarea taxei de drum, au informat autorităţile ungare. Dacă până la această dată un camion putea să traverseze Ungaria cu 11 euro (TVA inclus) pe zi, indiferent de numărul de kilometri parcurşi, de duminică noaptea, taxarea se va face pe kilometru, astfel că un kilometru de autostradă costă 29 de eurocenţi iar un kilometru pe drum naţional 18 eurocenţi. În urma noilor taxe impuse, un tranzit al Ungariei poate ajunge să coste între 100 şi 150 de euro.

    Taxa de drum poate fi achitată la fiecare staţie PECO, la birourile unde şi anterior se putea achiziţiona taxa de drum, precum şi în punctul de trecere a frontierei Petea-Csengersima, la intrarea în Ungaria, în terminalul automarfarelor. Şoferii care nu au achitat taxa respectivă vor fi sancţionaţi, iar, în caz de nevoie, până la încasarea amenzii, se va trece la reţinerea automarfarelor sau a certificatelor de înmatriculare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE