More

    De ce este ilegitim preşedintele României

    Datele Recensământului din 2011, făcute în sfârşit publice după o suspectă întârziere, arată fără echivoc că la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu a fost întrunit cvorumul de participare. În mod firesc, după ce 7,4 milioane de români i-au spus să plece din fruntea ţării, preşedintele ilegitimat din nou de date statistice ce nu pot fi acum în niciun fel contestate ar fi trebuit să se retragă din viaţa publică în semn de respect pentru cei care au mers la referendum şi i-au oferit posibilitatea să plece în mod civilizat şi demn.

    Traian Băsescu a ales să rămână, agăţându-se de fusta doamnei Reding şi de bunăvoinţa lipsită de logică a unor susţinători din cancelarii străine, spre bucuria camarilei sale pentru care a fost şi a rămas un idol cu chip cioplit. Din nefericire, românilor suprasaturaţi de regimul său lipsit de orice orizont nu le rămâne decât să aştepte încă un an când alegerile vor putea pune capăt calvarului, deşi timpul pare că s-a oprit în loc. Până şi comentariile despre ilegimitatea preşedintelui rămân cantonate într-un registru al neputinţei şi al recunoaşterii faptului că lui Traian Băsescu îi reuşesc toate şmecheriile şi parşiveniile.

    “Am fost peste 50% la referendumul din 29 iulie care am dat lovitura de stat, cum ar spune cei rămaşi în urmă, dar nu ne foloseşte prea mult acum”, a recunoscut Victor Ponta, adăugând că deciziile Curţii Constituţionale au reuşit mai mult să încurce decât să lămurească situaţia. Desigur, cu impertinenţa care l-a făcut celebru, Traian Băsescu nu s-a abţinut în a spune, în pofida ciudatei înţelegeri de coabitare, că Victor Ponta a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate în ce spune. Numai că ce era de spus a rezultat fără echivoc din cifrele Institutului Naţional de Statistică, foarte clare. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Cătălin Ivan, s-a mulţumit să repete un lucru arhicunoscut. Acela că Traian Băsescu este un preşedinte ilegitim şi s-ar fi cuvenit să-şi dea demisia în urma rezultatului de la referendumul din 2012. Într-un mod aparent mai tranşant, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, afirmă că rezultatele publicate de Institutul Naţional de Statistică nu vor schimba cu nimic situaţia lui Traian Băsescu, care nu îşi va da demisia firească şi în mod justificat logică şi aşteptată.

    În sfârşit, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a publicat pe blogul personal un text referitor la datele publicate de Institutul Naţional de Statistică despre ultimul recensământ al populaţiei. Conform acestora, un preşedinte cu un minim respect pentru voinţa liber exprimată a majorităţii şi-ar da demisia. Dar Traian Băsescu nu va demisiona, sfidându-şi ilegitimitatea. În opinia liderului conservator cauzele sunt multiple. În principal, Traian Băsescu nu pleacă pentru că şi-ar pierde toate privilegiile unui fost preşedinte, şi-ar pierde imunitatea şi ar răspunde în dosarele din justiţie în care este implicat, dispărând simultan, în mod ireversibil, din viaţa publică.

    Pentru majoritatea covârşitoare a românilor aceste motive sunt lipsite de orice relevanţă, dar ele explică încăpăţânarea cu care Traian Băsescu sfidează adevărul că este de fapt şi de drept un preşedinte ilegitim, demis de electorat în mod democratic.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE