27 April 2018

Dictator de presă din umbră şi penumbră

Filed under: Anchete&Reportaje |

VALER

Senatorul Marian Valer a vrut întotdeauna să fie mogul de presă. Pentru a-şi îndeplini dorinţa arzătoare, acesta a fost în stare să încalce flagrant legislaţia în vigoare. Numitul Marian Valer a controlat politica editorială a Gazetei de Nord-Vest în perioada decembrie 2008- mai 2013. Le-a dictat redactorilor articole cu nemiluita, în special pentru rubrica Gura târgului, le-a impus modul în care să scrie articolele, le-a schimbat titlurile după pofta sa, având grijă în permanenţă să nu rămână urme ale implicării sale. Nu de alta, dar încă senatorul Marian Valer n-a suflat nici măcar un singur cuvinţel despre aceste activităţi ale sale în declaraţia de interese, cum prevede legea.

Politică editorială controlată la sânge
Senatorul Marian Valer a controlat la sânge politica editorială a Gazetei de Nord-Vest. Până acum doi ani, responsabilii de număr trebuiau să-l sune în fiecare seară pentru a-i spune titlurile de pe toate paginile ziarului. În cazul în care nu-i conveneau, actualul senator independent le schimba după pofta şi interesele sale. În unele situaţii, schimba până şi frazele din articole după bunul său plac, care apăreau apoi sub semnătura diverşilor redactori. De asemenea, când era la Bucureşti, numitul Marian Valer obişnuia să dicteze telefonic, ca un adevărat dictator, articole interminabile şi calomniatoare, care erau apoi publicate la rubrica Gura târgului. Nu de alta, dar acesta nu ştia să scrie un simplu SMS, darămite să culeagă textul la un calculator şi să-l trimită prin email. Când se afla la Satu Mare, Marian Valer obişnuia să vină seara în redacţie şi să modifice chiar el titlurile şi conţinutul articolelor, fără să se consulte cu autorii acestora. Modificările erau trecute pe marginea articolelor sau a paginilor de corectură. Redactorii se supuneau acestor proceduri, fiind conştienţi că orice refuz de a-i îndeplini dispoziţiile ducea automat la concediere. Să nici nu mai pomenim de interminabilele şi penibilele sale conferinţe de presă, care trebuiau reproduse cuvânt cu cuvânt în paginile Gazetei de Nord-Vest, alături de interpelările şi declaraţiile sale politice plictisitoare şi fără efect, pe care le mai citeau doar senatorul şi corectorul redacţiei.
De asemenea, numitul Marian Valer pur şi simplu îşi teroriza subordonaţii când venea vorba de pozele sale. Deşi redactorii se străduiau să-l pozeze din cât mai multe unghiuri, pentru a-l face să arate cât de cât prezentabil, de cele mai multe ori acest lucru era imposibil de realizat. În astfel de situaţii, Marian Valer se răstea la ei în redacţie, de parcă ei ar fi fost de vină pentru înfăţişarea lui, absolut deloc fotogenică.

3-AL_SzMH

Dovezi ale implicării senatoriale

Fiind conştient că încalcă cu nesimţire legea, senatorul independent Marian Valer a încercat permanent să şteargă orice urme ale implicării sale în politica editorială a Gazetei de Nord-Vest. De fiecare dată când aducea articole scrise de mână pe diverse foi de hârtie a avut grijă să ceară înapoi foile respective. Astfel, Marian Valer pasa întreaga responsabilitate juridică pentru calomniile sale ordinare în cârca redactorilor publicaţiei. Însă, spre ghinionul său, căutând în arhiva ziarului am mai găsit alte dovezi ale implicării sale.
Astfel, am găsit două articole apărute la rubrica Gura târgului despre candidatul PDL în Colegiul nr.1 pentru Camera Deputaţilor, Andreea Paul Vass. După ce a dictat articolul respectiv, senatorul independent Marian Valer a cerut materialul imprimat şi a făcut o serie de corecturi, schimbând inclusiv titlul unui material. Acelaşi senator independent Marian Valer a făcut corecturi inclusiv pe materialul intitulat “GNV merge mai departe”, apărut în numărul din 8 mai 2013, ultimul număr al GNV editat sub controlul său din umbră şi penumbră. În respectivul articol, 90% din personalul redacţiei era acuzat că s-a autoexclus prin tentative de sabotare a apariţiei ziarului. De fapt, membrii redacţiei au refuzat să-l mai urmeze în ilegalitate şi să-i execute ordinele sale aberante.

Niciun cuvinţel despre interesele din presă
Obişnuit cu încălcarea legii, numitul Marian Valer nu a specificat implicarea sa în coordonarea GNV în niciuna dintre cele cinci declaraţii de interese depuse în primul său mandat de senator, postate pe site-ul oficial al Senatului României. Nici nu e de mirare că n-a suflat un cuvinţel despre interesele pe care le avea în cadrul Gazetei de Nord-Vest, căreia îi dicta politica editorială, nici în declaraţia de interese depusă la începutul acestui mandat, în data de 18 decembrie 2012. Dacă ar avea puţină decenţă, senatorul independent Marian Valer, afiliat grupului parlamentar al PPDD, ar trebui să-şi dea demisia pentru aceste omisiuni intenţionate din declaraţia sa de interese. De asemenea, acesta trebuie să răspundă penal pentru modul ordinar în care a încălcat legislaţia în vigoare.

Alex Ohaha

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *