More

    Finanţele sătmărene au depăşit planul la încasări pe primul semestru

    ardelean

    Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare a reuşit depăşirea planului de încasări la bugetul de stat pe primul semestru din acest an cu circa 2%, situându-se între primele cinci locuri pe ţară. Directorul instituţiei, Ioan Mircea Ardelean, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în aceeaşi perioadă de timp au fost reduse considerabil arieratele, iar la rectificarea bugetară din această lună, judeţul Satu Mare mai are nevoie de circa 31 de milioane de lei pentru plata salariilor profesorilor şi a indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap până la finele anului.

    Peste 7,7 milioane de lei încasate suplimentar
    În prima parte a întâlnirii cu presa, directorul Ioan Mircea Ardelean a prezentat raportul instituţiei pe luna iunie, pe trimestrul II şi pe primul semestru. Astfel, după ce în luna mai, Fiscul sătmărean înregistrase un deficit de circa 17 milioane de lei (circa 18%) din planul de încasări, în luna iunie, angajaţii instituţiei nu numai că au reuşit să-l recupereze, dar au reuşit chiar depăşirea acestui plan cu 2,2 milioane de lei, adică circa 3%.
    De asemenea, pe trimestrul II al acestui an, planul a fost depăşit, iar pe primul semestru din acest an, planul la încasări a fost depăşit cu peste 7,7 milioane de lei, adică cu 1,73%. “Această realizare a putut fi obţinută prin munca depusă de angajaţii instituţiei noastre, cărora le mulţumesc public şi îi felicit. Aceste realizări ne situează pe unul dintre primele cinci locuri pe ţară, ceea ce, considerăm noi, este o performanţă deosebită”, a mai spus Ioan Mircea Ardelean.
    Directorul DGFP a mai precizat că în primul semestru al acestui an arieratele au scăzut cu circa 41 milioane de lei, de la 144 milioane de lei la începutul anului, la 103 milioane la finele lunii iunie.

    Judeţul Satu Mare mai are nevoie de 31 de milioane de lei
    În continuare, directorul Ardelean a mai precizat că judeţul Satu Mare mai are nevoie de circa 31 de milioane de lei la rectificarea bugetară din această lună. Astfel, pentru plata salariilor din învăţământ până la sfârşitul acestui an, mai este nevoie de încă 21,6 milioane de lei pe lângă cele 155 milioane de lei primite la începutul anului. De asemenea, pentru achitarea indemnizaţiilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, mai sunt necesare aproape 10 milioane de lei, pe lângă cele 17 milioane primite la începutul anului. “În acest sens, am înaintat o adresă Ministerului Finanţelor în care am solicitat sumele necesare pentru aceste plăţi. Totodată, am solicitat şi mărirea plafonului de cheltuieli pentru instituţia noastră”, a mai precizat directorul DGFP.
    Referitor la ordonanţa de urgenţă privind reorganizarea Administraţiei Fiscale, în sensul că ANAF va absorbi direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi va prelua sarcinile Gărzii Financiare, fiind formată în acest sens Direcţia Antifraudă, Ioan Mircea Ardelean nu a putut să ofere multe detalii. S-a rezumat doar la a spune că a avut o discuţie de principiu cu directorul DGFP Cluj, Mihai Costin, însă sunt aşteptate normele Guvernului în acest sens. Totodată, Ardelean a mai afirmat că sediul regional al Finanţelor va fi la Cluj, la Satu Mare urmând să rămână o administraţie financiară judeţeană.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE