25 April 2018

Manualul şantajistului prin presă

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer01

Senatorul nimănui Marian Valer, fost director de ziar şi prefect, a încercat sau şi-a obţinut funcţiile prin şantaj prin presă. Fapt dovedit şi în numărul de sâmbătă al cotidianului nostru. De altfel, de-a lungul anilor acesta a fost principalul mijloc prin care Marian Valer a reuşit să obţină de la foloase materiale şi până la funcţii de conducere ori de demnitate publică. Marian Valer era un obişnuit al pachetelor cu alimente şi bani primite de la diferiţi primari, şefi de instituţii sau de la oameni simpli, care au ajuns să-şi cumpere astfel liniştea. Cei care au avut curajul să refuze s-au trezit executaţi ca la carte în paginile publicaţiilor controlate de senatorul nimănui. Aşa se face că ne aşteptăm ca Marian Valer să pregătească şi o lucrare didactică, în care să le explice viitorilor jurnalişti tehnicile de şantaj prin presă. Bineînţeles, la rubrica “Nu faceţi aşa ceva!”

Nu scapă nimeni de Marian Valer
Nu au scăpat nici micii comercianţi, în special cei care au avut curajul să se opună aberaţiilor sale. Cel mai bun exemplu a fost cel al unui membru PSD, care a îndrăznit să-l critice pe Marian Valer în data de 26 aprilie 2013. Acesta a fost vânat efectiv de către Marian Valer, care a forţat instituţiile statului, inclusiv prin şantaj, să purceadă la execuţia social-democratului care avea afaceri în Piaţa de Vechituri. După acelaşi model a fost executat primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaş, şi primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop. Iar lista ar putea continua cu şefii de instituţii publice deconcentrate sau cu şefii unor servicii publice. În orice caz, toţi s-au convins că metodele lui Marian Valer sunt cât se poate de eficiente, semn că anii petrecuţi în funcţia de procuror comunist i-au fost cu folos.

Curajul se plăteşte scump
Ioan Chilinţan este un social-democrat sătmărean, care a avut curajul să-l înfrunte pe Marian Valer în data de 26 aprilie 2013, cu ocazia încercării de excludere din Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PSD a senatorului nimănui. Mai exact, Ioan Chilinţan i-a reproşat lui Marian Valer că nu ar fi avut ce să caute la şedinţa de excludere, în condiţiile în care nu ar fi fost invitat de către nimeni. Ioan Chilinţan i-a cerut senatorului nimănui să nu încurce lucrările şedinţei, rugându-l, poate chiar mai mult decât cuviincios, să-i lase pe social-democraţi în pace. În acel moment Marian Valer s-a mulţumit doar să înghită în sec, dar şantajul a început chiar din seara respectivă. După câteva telefoane de rigoare, Marian Valer s-a deplasat în Piaţa de Vechituri, acolo unde Ioan Chilinţan deţine o plăcintărie şi un bar. Încercând să îi însceneze un flagrant privind o presupusă evaziune fiscală, Marian Valer a apelat Poliţia Satu Mare. Supărat că poliţiştii nu au dat curs solicitării sale, cunoscându-i apucăturile de justiţiar de carton, chiar în seara respectivă a şi formulat o interpelare împotriva Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, adresată ministrului de Interne. Dar Marian Valer nu s-a rezumat doar la atât. Acesta l-a făcut praf pe Ioan Chilinţan în paginile Gazetei de Nord-Vest, controlată ilegal la acea dată de Marian Valer. Bietul comerciant a mai fost tracasat timp de câteva săptămâni, până când şi-a găsit alte persoane de şantajat. Aşa se face că din lipsă de timp Ioan Chilinţan a scăpat de şantajul senatorului nimănui. Culmea ironiei, ajuns senator şi prin votul lui Ioan Chilinţan. Astfel, sătmărenii au ajuns să îşi aleagă şi să-şi plătească propriii călăi.

Primari şantajaţi în mod ordinar
Primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaş, şi primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, se numără printre “norocoşii” care au avut ocazia să fie şantajaţi de senatorul nimănui. Pentru că nu a cotizat şi pentru că nu s-a aliniat ordinelor transmise de Marian Valer, primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaş, a fost şantajat, la propriu, fiind ameninţat în paginile publicaţiei clandestine “Gazeta de Satu Mare” că va fi dată publicităţii o filmare în care edilul ar fi surprins în ipostaze compromiţătoare. După cum se ştie, materialul video nu a mai apărut, aceasta fiind doar una dintre metodele senatorului nimănui de a-i şantaja pe oameni.
La fel, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a fost ţinta nebuniei lui Marian Valer. Într-o primă fază, Dumitru Pop s-a trezit, în urmă cu câţiva ani, pe ultima pagină a cotidianului Gazeta de Nord-Vest, controlat la acea dată de Marian Valer, cu capul în jos, una dintre principalele metode de pedepsire “simbolică” a persoanelor care nu se aliniază directivelor trasate de încă senatorul Marian Valer. Mai apoi, pentru tot felul de motive închipuite, Dumitru Pop a intrat recent din nou în colimatorul senatorului nimănui, imaginea fiindu-i făcută praf în publicaţia clandestină “Gazeta de Satu Mare”, ai cărei aşa-zişi angajaţi sunt plătiţi din bani publici pentru a profera calomnii şi insulte pe bandă rulantă. Lui Dumitru Pop i s-au inventat tot felul de fapte, una mai hazlie decât cealaltă. Faptul că este încă în funcţie, iar instituţiile statului nu i-au imputat încă nimic, vorbeşte de la sine.

Alex Ohaha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *