More

    Noi investiţii în sănătatea careiană

    carei01
    Primăria Carei are în vedere noi investiţii în sănătate . Concret, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană se pregăteşte o infuzie de 379.271 de euro într-o nouă secţie de hidro-kinetoterapie ultramodernă. Până în acest moment au fost finalizate studiile tehnice, urmând ca în această săptămână să fie lansată şi licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Detaliile proiectului au fost oferite ieri de coordonatorul proiectului – Varna Levente şi de către şeful Serviciului Proiecte Europene din cadrul Primăriei Carei, Carmen Egli. Lucrările vor fi finalizate, cel mai probabil, în luna martie a anului viitor, urmând ca mii de persoane să se bucure de noile facilităţi oferite de sistemul sanitar careian.

    Lucrări finalizate anul viitor
    Bugetul proiectului este de 379.271 de euro, din care 160.000 de euro au fost alocaţi pentru efectuarea lucrărilor de construcţii, 143.000 de euro pentru dotări cu aparatură medicală, 24.000 de euro pentru instruirea profesională a cadrelor medicale, 34.769 de euro servicii de proiectare, respectiv 17.502 euro pentru costuri de pregătire ale proiectului. Din aceste fonduri vor fi realizate diferite lucrări, printre care o sală cu un bazin, trei săli de tratament kineto-galvano-fizio-terapie, vestiare şi grupuri sanitare. Până în prezent s-a achiziţionat serviciul de proiectare şi s-a efectuat proiectul tehnic, s-a obţinut autorizaţia de construcţie şi urmează lansarea licitaţiilor pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru executarea lucrărilor de construcţii şi pentru achiziţionarea de echipamente. Potrivit celor declarate de coordonatorul proiectului – Varna Levente şi de către şeful Serviciului Proiecte Europene din cadrul Primăriei Carei, Carmen Egli, termenul de finalizare al proiectului este luna martie a anului viitor.

    Proiect comun Carei – Fehergyarmat
    Şeful Serviciului Proiecte Europene din cadrul Primăriei Carei, Carmen Egli, a prezentat datele proiectului transfrontalier între Spitalul Carei şi Spitalul Fehergyarmat. “Proiectul se numeşte dezvoltarea infrastructurii de sănătate comună între Carei şi Fehergyarmat, proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2007 – 2013, valoarea totală a proiectului fiind de 565.000 euro. Suntem doi parteneri implicaţi în acest proiect, respectiv Primăria Carei, prin Spitalul Municipal Carei, şi Spitalul din Fehergyarmat”, a precizat şeful Serviciului Proiecte Europene din cadrul Primăriei Carei. La rândul său, viceprimarul municipiului Carei, Ludovic Keizer, şi-a exprimat speranţa ca actuala colaborare dintre localităţile Carei şi Fehergyarmat să fie cât mai lungă.

    Gamă amplă de servicii la Spitalul Carei
    Directorul Spitalului Carei, Elisabeta Raţ, a precizat că s-a luat decizia extinderii serviciilor medicale ca urmare a unor vizite efectuate de medicii careieni în Fehergyarmat sau în Cluj-Napoca. “Spitalul Municipal Carei are în structură un compartiment de recuperare medicină fizică şi balneologie şi o bază de tratament bine dezvoltată încă din anul 2009. De atunci s-a achiziţionat aparatură pentru tratament de recuperare, dar componenta de hidro-kinetoterapie lipseşte pentru că nu am căutat un partener cu care să dezvoltăm un proiect şi să învăţăm de la alţii care au experienţă bogată în acest domeniu. Am făcut nişte vizite la Spitalul din Fehergyarmat şi am făcut nişte vizite şi la Spitalul de Recuperare din Cluj. Am ajuns la concluzia că ne-ar prinde foarte bine să completăm gama de tratamente de la baza de tratament cu o sală cu un bazin pentru hidro-kinetoterapie şi să completăm aparatura cu galvanizare. Asta înseamnă o dotare mai scumpă şi foarte eficientă în tratamentul anumitor boli. Proiectul înseamnă o gamă variată de tratamente de recuperare pentru bolnavii cu afecţiuni ale aparatului locomotor, afecţiuni post-traumatice şi degenerative pentru bolnavii care au sechele după accidente muscular-cerebrale, dar şi alte boli neurologice”, a precizat directorul Spitalului Carei, Elisabeta Raţ.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE