More

    O familie din Boghiş trăieşte într-o sărăcie cumplită

    audiente

    Înglodat în datorii şi fără orizont să şi le stingă, după ce i-a ars de două ori casa, Horvath Francisc, tatăl a cinci copii minori, se zbate să iasă la liman. Soţia lui nu lucrează, el nici atât, căci nu are unde, iar tot venitul lunar este constituit din alocaţiile copiilor. Deşi nu are pământ în proprietate, acesta nu beneficiază de ajutor social din partea statului. Ajuns la capătul răbdării, omul a venit ieri la audienţele susţinute la Instituţia Prefectului. Din câte se pare, juriştii Instituţiei Prefectului au găsit o soluţie de compromis. Au luat legătura cu Primăria comunei Doba, rugându-i să ia în considerare în regim de urgenţă situaţia familiei Horvath. Cel mai probabil, familia va beneficia de ajutor social, având în vedere situaţia cumplită în care se află.

    Fără curent, fără apă, fără speranţe
    Deşi pare greu de crezut, în România anului 2013 o familie din satul Boghiş, comuna Doba, se luptă zi de zi, oră de oră, minut de minut să supravieţuiască. Fără curent şi fără apă, cu un venit infim şi cu datorii enorme, Horvath Francisc cere ajutorul instituţiilor de stat. “Am cinci copii şi locuiesc într-o căsuţă care a fost arsă de două ori. Sătenii m-au ajutat să o refac. Dar atunci s-au ars instalaţiile de apă şi nimeni nu şi-a dat seama că apa a curs în continuu, pierzându-se cantităţi foarte mari de apă. Nu mi-am dat seama decât atunci când mi-a venit o factură de vreo 1.300 de lei. Nici pompierii nu şi-au dat seama de aceste pierderi, se poate vedea după procesul verbal încheiat după incendiu. Eu aş vrea să plătesc datoriile, dar nu am de unde. Trăim doar din alocaţiile copiilor, maxim vreo 400 de lei. Trei dintre copii sunt la şcoală şi trebuie să îi întreţin cumva. Ajutor social nu am primit. Trăiesc cum pot şi eu”, s-a plâns Horvath Francisc. Mai mult decât atât, pentru a putea asigura nişte condiţii elementare de igienă, Francisc Horvath este nevoit să poarte apă cu găleţile de la peste un kilometru distanţă de casă. Şi face acest lucru în fiecare zi, de mai multe ori.

    Ajutorul social, singura speranţă
    Şeful Serviciului juridic al Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, a luat legătura cu angajaţii Primăriei comunei Doba, rugându-i să ia în considerare cazul familiei Horvath. Nu de alta, dar cu cinci copii cu vârste cuprinse între un an şi 11 ani, cu o nevastă care nu poate munci şi cu un cap de familie care nu îşi găseşte de lucru decât ca şi zilier, familia Horvath este condamnată să trăiască într-o sărăcie greu de imaginat pentru România anului 2013. “Primăria comunei Doba va face o anchetă socială şi, cel mai probabil, veţi primi ajutor social. Vom lua legătura şi cu Consiliul Local Doba pentru a lua în considerare cazul dumneavoastră şi pentru a vă acorda acel ajutor de urgenţă, în condiţiile legii”, a declarat Cosmin Dorle.

    Ciprian Bâtea

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE