More

    O şansă pentru România?

    Liderul social-democraţilor români din Parlamentul European, Cătălin Ivan, a declarat recent că deţinerea de către Martin Schulz a preşedinţiei Comisiei Europene ar reprezenta o mare şansă pentru România şi ar crea toate condiţiile unei apropieri fără precedent a acesteia de Executivul european. În prezent preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz este considerat unul dintre prietenii foarte buni ai ţării noastre pe plan european, deţinerea de către el a preşedinţiei Comisiei Europene ar fi confirmarea acelor semnale care dau speranţe în proiectul european. Şi care ar putea arăta cu claritate şi certitudine că spaţiul european va abandona politica de austeritate, concretizându-se pe asigurarea unei creşteri economice sustenabile prin crearea cu prioritate a noi locuri de muncă în ţările UE deficitare la acest capitol. În mod evident, din punctul de vedere al României, un asemenea demers ar fi echivalent cu reducerea semnificativă a exodului forţei de muncă, ajuns în prezent la cote îngrijorătoare.
    Recent a fost dat publicităţii raportul OCDE privind perspectivele migraţiei internaţionale în acest an. Raportul conţine o statistică în conformitate cu care în anul 2011 au emigrat 310.000 de români.

    El scoate totodată în evidenţă un fenomen care capătă amploare: emigrarea din statele din sudul zonei euro a crescut în perioada 2009 – 2011 cu 45%. În 2007, anul aderării României la UE, statisticile au înregistrat 549.000 de imigranţi români.
    Principalele destinaţii pentru emigranţii români sunt Germania, Italia şi Spania. Potrivit datelor OCDE, în Germania trăiesc 329.000 de persoane de origine română, respectiv 159.200 de persoane de naţionalitate română. Raportul la care ne referim mai semnalează faptul că mulţi români, plecaţi iniţial în Italia sau Spania, pe fondul dificultăţilor economice din aceste ţări, nu se întorc acasă, ci migrează către alte destinaţii, în primul rând Germania. De altfel, datele statistice demonstrează că Germania a devenit o destinaţie pentru emigranţii din ţările cu dificultăţi economice.
    Fără îndoială, cel mai grav şi dramatic fenomen semnalat de autorii studiului OCDE este cel al emigranţilor reîntorşi în ţările de origine, inclusiv cel al emigranţilor români, care nu reuşesc să se reintegreze din cauza crizei economice.
    Nu excludem faptul că accederea lui Martin Schulz la preşedinţia Comisiei Europene ar putea reprezenta o şansă şi pentru România în privinţa creării de noi locuri de muncă. Soluţia se impune însă a fi găsită cu prioritate şi cât mai urgent la noi în ţară de liderii USL, care şi-a stabilit acest obiectiv în programul de guvernare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE