More

    Oameni şi fapte: Preot-primar ales la Hodod

    primar-Hodod

    Mare mi-a fost mirarea când am întâlnit la “Oameni şi fapte” un preot, ales pentru al treilea mandat ca primar la o comună ce numără mai bine de 3.000 locuitori. De ce? Pentru că a noastră conducere, Patriarhia şi Sfântul Sinod, au considerat că preotul este bun pentru a sluji în biserică, ştiind bine că poporul are încrederea cea mai mare în Biserică . De ce nu pot candida? Pentru că ar ocupa locurile eligibile ale unora, care sunt predestinaţi de a se naşte politicieni! Am spus tot!

    Am descoperit la Hodod un primar de toată lauda: BALOGH FRANCISC, familist, cu doi copii reuşiţi în viaţă, un om hărăzit de Dumnezeu să ajute oamenii. Poate şi profesiunea sa îl determină să fie bun organizator, harnic, luptător, ambiţios, calculat, iubitor de aproapele, de semenii lui, cu bunul simţ în tot ceea ce face. De fapt, omul sfinţeşte locul! Dovadă, felul în care arată Primăria. Este ca o bijuterie sau o farmacie modernă. Acolo totul este ordonat, de la semnarea condicii (18 salariaţi), birourile, documentele şi felul de a primi şi vorbi cu publicul. Toţi salariaţii şi toţi consilierii ştiu că ei sunt în slujba oamenilor şi nu invers. Sala de consiliu este superbă.

    Deşi bugetul nu este mare, au reuşit să-l drămuiască pentru toate compartimentele. Dl. Balogh este convins că discuţiile cu absolvenţii claselor a VIII-a i-au determinat să-şi aleagă o meserie bănoasă, dar i-a îndemnat să se reîntoarcă în Hodod, unde vor fi aşteptaţi cu locuri de muncă pe măsură. Primarul a explicat că ţara aceasta cu bogăţii multe şi cu inteligenţă, nu se poate dezvolta decât prin muncă, singura modalitate de a nu trăi sărăcăcios.

    S-a lăudat dl. primar că există o bună şi fructuoasă colaborare cu Poliţia, Pompierii, Şcoala, Sănătatea. Nivelul de trai al locuitorilor este mediu, dar încearcă să asigure utilităţi la Lelei, Giurtelecul Hododului şi Nadiş. Despre aleşii noştri, sincer, are dreptate. Nu-i prea vede alegătorul pe acolo şi dovedesc că nici n-au încredere, iar promisiunile au fost “vorbe în vânt”. Nu are regrete dl. primar, pentru că deciziile luate sunt conform legii. Este de părere că educaţia copiilor se face în familie, şcoală, biserică şi societate, iar copilul nu trebuie bătut, ci tratat cu răbdare şi chibzuinţă. Dl. Balogh crede că şcolile profesionale, care vor avea o practică asigurată pentru însuşirea meseriilor, vor avea succes şi vor stârni interesul multor copii ce vor deveni “artişti” în meserie. Fără laudă, a mărturisit că are relaţii cu localităţi din 5-6 ţări, printre care Franţa, Ungaria, Coreea, Canada. Un deputat al Canadei (Chişu) este născut la Hodod. A condus o escadrilă, el fiind ofiţer superior în flota aeriană canadiană. Vor apărea firme ale oamenilor întreprinzători din localitate, care au câştigat proiecte importante şi chiar finanţare. Dacă ar câştiga un milion de euro la loto, ar dezvolta mult comuna. Proiectele de viitor ar fi terminate mai repede. Regretă că pensionarii nu sunt siguri că-şi vor primi ce este al lor, prin munca de zeci de ani!

    În comună se fac 15-17 căsătorii anual. Speră în creşterea natalităţii la nivel de comună şi a populaţiei şcolare. Sunt pe raza comunei 460 de elevi (40% rromi). Dl. primar consideră că ştim să ne purtăm crucea fiecare, dar în ultimul timp peste tot a apărut invidia, răutatea şi “să moară şi capra vecinului”. Oamenii trebuie să trăiască în iubire, asemeni lui Iisus, care i-a iubit pe oameni şi s-a jertfit pentru ei, s-a sacrificat, ci iubirea este egală cu jertfa!

    Viceprimarul este nou, dar cu primarul şi secretarul (Kasz-ta Francisc) fac o echipă bună, iar Consiliul Local este de admirat după cum lucrează. Şcoala merge minunat, cu un director cu experienţă, priceput, ambiţios, Andrei Kaszta. Acesta a suportat cu greu mutarea şcolii din conacul retrocedat, dar speră că noua clădire se va extinde cu încă patru săli de clasă. Acolo se fac cele mai frumoase ceremonii de deschidere şi închidere a anului şcolar.

    La conac am găsit o tabără de şcolari, un număr de 96 copii, ce participă la activităţi de formare şi de distracţie. Tot acest conac îi va găzdui pe cei 20 de artişti plastici, într-o tabără de creaţie, iar apoi o altă serie de şcolari. Primarul, dl. Balogh, urmăreşte totul şi sprijină cu mândrie tot ce se realizează pe raza comunei Hodod. De acum va avea un prieten apropiat: Televiziunea Nord Vest şi Gazeta de Nord-Vest. Îi doresc succes d-lui preot-primar în tot ce şi-a propus să realizeze pe plan apropiat şi îndepărtat!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE